About: Current options in the treatment of multiple sclerosis     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • Within last 15 years the treatment approach to multiple sclerosis (MS) has been substantially changed in accordance with the recent knowledge about its etiopatogenesis. Intravenous administration of high-dose methylprednisolone still remains the first choice in the treatment of MS relapses. Between relapses immune system modifying therapy should be started early in the course of the disease as the major axonal loss appears in this period and early treatment can protect patients from subsequent disability. Since 2009, some of interferon-beta products are indicated even in cases of clinically isolated syndrome when the risk of MS development is deemed to be high. When the disease activity is not effectively suppressed by interferon-beta the treatment should be switched to either monoclonal antibody natalizumab, or to pulse-therapy with immune suppressive and cytostatic agents. When these approaches fail immune ablative autologous haemopoetic stem cell transplant is an option in some well selected cases. Symptomatic treatment and continuing physiotherapy are still an important and inevitable part of comprehensive approach. mitoxantrone. (en)
  • Ve světle nových poznatků o patogeneze roztroušené sklerózy se v posledních 15 letech výrazně změnil přístup k terapii. Dlouhodobá imunomodulační léčba je zahajována co nejdříve – k největší axonální ztrátě dochází v prvých pěti letech onemocnění a jen včasná terapie tak může zabránit postupující invalidizaci pacienta. Od roku 2009 jsou i v ČR k dispozici preparáty z řady interferonů-beta, které je možno u pacientů ve vysokém riziku rozvoje nemoci podat již po prvním klinickém příznaku. Při přetrvávající aktivitě choroby je léčba eskalována buď převedením na monoklonální protilátku natalizumab, nebo podáním pulzní kombinované imunosuprese s cystostatiky. V případech, kdy i poté přetrvává vysoká aktivita choroby, je indikována imunoablace s podporou autologních hematopoetických kmenových buněk. Zlatým standardem léčby ataky zůstává nadále intravenózně podaný metylprednisolon. Do komplexní péče o nemocné patří současně léčba symptomatická a rehabilitace.
  • Ve světle nových poznatků o patogeneze roztroušené sklerózy se v posledních 15 letech výrazně změnil přístup k terapii. Dlouhodobá imunomodulační léčba je zahajována co nejdříve – k největší axonální ztrátě dochází v prvých pěti letech onemocnění a jen včasná terapie tak může zabránit postupující invalidizaci pacienta. Od roku 2009 jsou i v ČR k dispozici preparáty z řady interferonů-beta, které je možno u pacientů ve vysokém riziku rozvoje nemoci podat již po prvním klinickém příznaku. Při přetrvávající aktivitě choroby je léčba eskalována buď převedením na monoklonální protilátku natalizumab, nebo podáním pulzní kombinované imunosuprese s cystostatiky. V případech, kdy i poté přetrvává vysoká aktivita choroby, je indikována imunoablace s podporou autologních hematopoetických kmenových buněk. Zlatým standardem léčby ataky zůstává nadále intravenózně podaný metylprednisolon. Do komplexní péče o nemocné patří současně léčba symptomatická a rehabilitace. (cs)
Title
  • Current options in the treatment of multiple sclerosis (en)
  • Současné možnosti léčby roztroušené sklerózy
  • Současné možnosti léčby roztroušené sklerózy (cs)
skos:prefLabel
  • Current options in the treatment of multiple sclerosis (en)
  • Současné možnosti léčby roztroušené sklerózy
  • Současné možnosti léčby roztroušené sklerózy (cs)
skos:notation
  • RIV/00064203:_____/11:7947!RIV12-MZ0-00064203
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • O
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 5
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 230931
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00064203:_____/11:7947
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • multiple sclerosis; relaps; clinically isolated syndrome; methylprednisolone; interferon-beta; glatirameracetate; natalizumab; mitoxantrone (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [568684B1607A]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Neurologie pro praxi
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 11
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Meluzínová, Eva
issn
  • 1213-1814
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 47 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software