About: Paricalcitol (19-nor-) and calcitriol (1,25-dihydroxycholecalciferol) exert potent immunomodulatory effects on dendritic cells and inhibit induction of antigen-specific T cells     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • Parikalcitol (19-nor-1,25/OH2/D2), aktivátor receptoru pro vitamín D (VDR) druhé generace, je syntetickým analogem vitamínu D3. Na rozdíl od kalcitriolu méně stimuluje resorpci kalcia ve střevě, a tak je jeho užití spojeno s menším rizikem rozvoje nežádoucí hyperkalcémie. Informace o imunomodulačních účincích parikalcitolu jsou omezené. V této studii jsme prokázali, že je ve všech námi sledovaných aspektech imunomodulační aktivita parikalcitolu srovnatelná s kalcitriolem. Oba VDR agonisté bránili diferenciaci nezralých dendritických buněk (DC) z monocytů. Po stimulaci prostřednictvím Toll-like receptorů v prostředí VDR agonistů zůstávaly DC v nezralém stavu. Přítomnost VDR agonistů během diferenciace DC bránila jejich aktivaci – tyto DC neprodukovaly žádný bioaktivní IL-12 a ve srovnání s kontrolními DCs měly výrazně menší schopnost indukce antigen-specifických T-lymfocytů. Indukční kapacita funkčních T-reg se však nezměnila. DC a T-lymfocyty hrají důležitou roli v patogenezi aterosklerózy a end-stage onemocnění ledvin. Imunomodulace pomocí VDR agonistů je využitelná v praxi v terapii chronických imunitou ovlivňovaných zánětlivých onemocnění. Vzhledem k žádoucím imunomodulačním účinkům parikalcitolu a minimálnímu hyperkalcemickému efektu by měl být parikalcitol VDR agonistou první volby, především v rámci prevence aterosklerózy.
  • Parikalcitol (19-nor-1,25/OH2/D2), aktivátor receptoru pro vitamín D (VDR) druhé generace, je syntetickým analogem vitamínu D3. Na rozdíl od kalcitriolu méně stimuluje resorpci kalcia ve střevě, a tak je jeho užití spojeno s menším rizikem rozvoje nežádoucí hyperkalcémie. Informace o imunomodulačních účincích parikalcitolu jsou omezené. V této studii jsme prokázali, že je ve všech námi sledovaných aspektech imunomodulační aktivita parikalcitolu srovnatelná s kalcitriolem. Oba VDR agonisté bránili diferenciaci nezralých dendritických buněk (DC) z monocytů. Po stimulaci prostřednictvím Toll-like receptorů v prostředí VDR agonistů zůstávaly DC v nezralém stavu. Přítomnost VDR agonistů během diferenciace DC bránila jejich aktivaci – tyto DC neprodukovaly žádný bioaktivní IL-12 a ve srovnání s kontrolními DCs měly výrazně menší schopnost indukce antigen-specifických T-lymfocytů. Indukční kapacita funkčních T-reg se však nezměnila. DC a T-lymfocyty hrají důležitou roli v patogenezi aterosklerózy a end-stage onemocnění ledvin. Imunomodulace pomocí VDR agonistů je využitelná v praxi v terapii chronických imunitou ovlivňovaných zánětlivých onemocnění. Vzhledem k žádoucím imunomodulačním účinkům parikalcitolu a minimálnímu hyperkalcemickému efektu by měl být parikalcitol VDR agonistou první volby, především v rámci prevence aterosklerózy. (cs)
  • Paricalcitol (19-nor-1,25/OH2/D2), a second generation vitamin D receptor (VDR) activator, is a synthetic analogue of vitamin D3. In contrast to calcitriol, paricalcitol has a reduced effect on intestinal calcium resorption thus avoiding undesirable hypercalcemia. Information about immunomodulatory activity of paticalcitol is scarce. In this study we show that, in all investigated aspects, paricalcitol retains significant immunomodulatory activity, comparable to calcitriol. Both VDR agonists impaired differentiation of immature dendritic cells (DCs) from monocytes. Presence of VDR agonists during DCs differentiation abolished their capacity to be activated and, despite potent Toll-like receptor mediated stimulation, VDR agonists-treated DCs remained in the immature state. In accordance with these findings, VDR-treated DCs produced no bioactive IL-12 and had significantly decreased capacity to induce antigen-specific T cells while the capacity to induce Tregs remained unchanched when compared to control DCs. As DCs and T cells play an important role in the pathogenesis of atherosclerosis, in end-stage renal disease patients, paricalcitol should be a VDR agonist of choice for the reduction of the risk of atherosclerosis due to its immunomodulatory effect proven in this study and known limited hypercalcemic effect. The immunomodulatory potency of paricalcitol make it a drug of interest in the therapy of chronic immune mediated inflammatory diseases other then atherosclerosis. (en)
Title
  • Paricalcitol (19-nor-) and calcitriol (1,25-dihydroxycholecalciferol) exert potent immunomodulatory effects on dendritic cells and inhibit induction of antigen-specific T cells (en)
  • Parikalcitol a kalcitriol mají výrazný imunomodulační účinek na dendritické buňky a potlačují indukci antigen specifických T-lymfocytů
  • Parikalcitol a kalcitriol mají výrazný imunomodulační účinek na dendritické buňky a potlačují indukci antigen specifických T-lymfocytů (cs)
skos:prefLabel
  • Paricalcitol (19-nor-) and calcitriol (1,25-dihydroxycholecalciferol) exert potent immunomodulatory effects on dendritic cells and inhibit induction of antigen-specific T cells (en)
  • Parikalcitol a kalcitriol mají výrazný imunomodulační účinek na dendritické buňky a potlačují indukci antigen specifických T-lymfocytů
  • Parikalcitol a kalcitriol mají výrazný imunomodulační účinek na dendritické buňky a potlačují indukci antigen specifických T-lymfocytů (cs)
skos:notation
  • RIV/00064203:_____/11:7122!RIV12-MZ0-00064203
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I, Z(MSM0021620812)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 1
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 219593
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00064203:_____/11:7122
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Calcitriol; Chronic kidney disease; Dendritic cell; Immunomodulatory effect; Paricalcitol; VDR activators (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [7DCCFFA89008]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Alergie
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 13
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Špíšek, Radek
  • Rožková, Daniela
  • Bartůňková, Jiřina
  • Budinský, Vít
  • Sochorová, Klára
  • Sulkova, S. D.
  • Zlabova, A.
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 1212-3536
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software