AttributesValues
rdf:type
Description
  • The prognosis of survival of patients with advanced forms of cancer of the colon and rectum with the advent of targeted treatment significantly improved. An essential part of this new treatment modality is investigating molecular predictors of treatment answers. For applications therapies aimed at blocking the EGFR signaling pathway is so key exclude the presence of KRAS mutations, to a lesser extent BRAF in the near future we can expect other markers, such as PIK3CA, HER2, etc. Due to the frequent inoperability and non-tumor tissue for biopsy sampling have recently been high hopes for the possibility of investigating free circulating tumor DNA as an alternative source to determine the molecular profile of the primary tumor or distant metastases. In this context, however, occasional topic degree of correlation of molecular biological properties of circulating free tumor DNA with the DNA of the original tumor tissue. In the group on 190 patients, we performed mutational patterns investigating sets of genes KRAS, BRAF, PIK3CA, APC and TP53. The subgroup of patients was the same 36-examined in the present set of free tumor DNA and also in distant metastases. Subsequently, significant differences in the incidence of mutational combinations in individual sources of genetic material. The results have direct implications for the potential use of free circulating DNA as a diagnostic suitable sources of genetic material. (en)
  • Prognóza přežití nemocných s pokročilými formami nádoru tlustého střeva a konečníku se s příchodem cílené biologické léčby výrazně zlepšila. Neodmyslitelnou součástí této nové léčebné modality je vyšetřování molekulárních prediktorů léčebné odpovědi. U aplikace terapie zamířené na blokaci EGFR signální dráhy je tak klíčové vyloučení přítomnosti mutací KRAS, v menší míře i BRAF a v blízké době lze očekávat další markery, např. PIK3CA, HER2 atd. Vzhledem k časté inoperabilitě a nedostupnosti tumorózní tkáně pro bioptické vzorkování jsou v poslední době vysoké naděje vkládány do možnosti vyšetřování volné cirkulující tumorové DNA jako alternativního zdroje pro zjištění molekulárního profilu primárního nádoru či vzdálených metastáz. V této souvislosti je však často zmiňovaným tématem stupeň korelace molekulárně biologických vlastností volné cirkulující tumorové DNA s DNA v původní nádorové tkáni. U skupiny 190ti pacientů jsme prováděli vyšetřování mutačních profilů sady genů KRAS, BRAF, PIK3CA, APC a TP53. U podskupiny 36ti pacientů byla stejná sada vyšetřena i v přítomné volné nádorové DNA a dále taktéž ve vzdálených metastázách. Následně byly zjištěny významné rozdíly ve výskytu mutačních kombinací v jednotlivých zdrojích genetického materiálu. Výsledky mají přímý dopad pro případné využití volné cirkulující DNA jako vhodného diagnostického zdroje genetického materiálu.
  • Prognóza přežití nemocných s pokročilými formami nádoru tlustého střeva a konečníku se s příchodem cílené biologické léčby výrazně zlepšila. Neodmyslitelnou součástí této nové léčebné modality je vyšetřování molekulárních prediktorů léčebné odpovědi. U aplikace terapie zamířené na blokaci EGFR signální dráhy je tak klíčové vyloučení přítomnosti mutací KRAS, v menší míře i BRAF a v blízké době lze očekávat další markery, např. PIK3CA, HER2 atd. Vzhledem k časté inoperabilitě a nedostupnosti tumorózní tkáně pro bioptické vzorkování jsou v poslední době vysoké naděje vkládány do možnosti vyšetřování volné cirkulující tumorové DNA jako alternativního zdroje pro zjištění molekulárního profilu primárního nádoru či vzdálených metastáz. V této souvislosti je však často zmiňovaným tématem stupeň korelace molekulárně biologických vlastností volné cirkulující tumorové DNA s DNA v původní nádorové tkáni. U skupiny 190ti pacientů jsme prováděli vyšetřování mutačních profilů sady genů KRAS, BRAF, PIK3CA, APC a TP53. U podskupiny 36ti pacientů byla stejná sada vyšetřena i v přítomné volné nádorové DNA a dále taktéž ve vzdálených metastázách. Následně byly zjištěny významné rozdíly ve výskytu mutačních kombinací v jednotlivých zdrojích genetického materiálu. Výsledky mají přímý dopad pro případné využití volné cirkulující DNA jako vhodného diagnostického zdroje genetického materiálu. (cs)
Title
  • Circulating DNA can be used as a convenient source for the investigation of mutations in predicting the response of biological treatment of patients with colorectal cancer? Comparison of mutational profile of the primary tumor, circulating DNA and metastatic sites. (en)
  • Lze využít cirkulující DNA jako vhodný zdroj pro vyšetřování mutací v predikci odpovědi biologické léčby pacientů s kolorektálním karcinomem? Srovnání mutačního profilu primárního nádoru, cirkulující DNA a metastatických ložisek.
  • Lze využít cirkulující DNA jako vhodný zdroj pro vyšetřování mutací v predikci odpovědi biologické léčby pacientů s kolorektálním karcinomem? Srovnání mutačního profilu primárního nádoru, cirkulující DNA a metastatických ložisek. (cs)
skos:prefLabel
  • Circulating DNA can be used as a convenient source for the investigation of mutations in predicting the response of biological treatment of patients with colorectal cancer? Comparison of mutational profile of the primary tumor, circulating DNA and metastatic sites. (en)
  • Lze využít cirkulující DNA jako vhodný zdroj pro vyšetřování mutací v predikci odpovědi biologické léčby pacientů s kolorektálním karcinomem? Srovnání mutačního profilu primárního nádoru, cirkulující DNA a metastatických ložisek.
  • Lze využít cirkulující DNA jako vhodný zdroj pro vyšetřování mutací v predikci odpovědi biologické léčby pacientů s kolorektálním karcinomem? Srovnání mutačního profilu primárního nádoru, cirkulující DNA a metastatických ložisek. (cs)
skos:notation
  • RIV/00064190:_____/12:#0000398!RIV13-MZ0-00064190
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(NS9809)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 147641
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00064190:_____/12:#0000398
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • cfDNA; colorectal cancer; mutational profile; KRAS; BRAF; PIK3CA; APC; TP53 (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [C02A6E80D64E]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Brno
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Brno
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Edukační sborník
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Levý, Miroslav
  • Lipská, Ludmila
  • Visokai, Vladimír
  • Benešová, L.
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Dataprint Brno
https://schema.org/isbn
  • 978-80-86793-23-8
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software