About: Acute subglottic laryngitis     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Akutní subglotická laryngitida (dále ASL) je zánět postihující hrtan a průdušnici. Podle některých studií(1) jsou touto sezónní virovou infekcí (nejčastěji jde o viry parainfluenzy 1 a 3) postižena od října do dubna až tři procenta dětí do 6 let. V tomto věkovém období je nejužším místem dýchacích cest subglotický prostor několik milimetrů pod hlasovými vazy. Zánětem vyvolaný otok sliznice trachey zde zužuje její lumen. Stoupá odpor pro proudění plynů během dýchání. Z laminárního proudu plynů se stává proud turbulentní a může nastat porucha plynové výměny. Zásadním problémem pro primární péči bývala diferenciální diagnóza obstrukce horních dýchacích cest, především rozlišení ASL od akutní epiglotitidy, invazívního bakteriálního zánětu epiglottis způsobeného téměř výhradně Haemophilus influenzae b (dále Hib). V současné době akutní epiglotitidu nevidíme, protože od 1. 7. 2001 je zavedeno pravidelné očkování od kojeneckého věku proti Hib. Nicméně s ohledem na to, že se můžeme setkat s dětmi migrantů (jde o řádově o desítky tisíc dětí), z nichž značná část nemusí být proti Hib očkována, je stále třeba se diferenciální diagnózou ASL a akutní epiglotitidy zabývat (Tab. 1). V primární péči považuji za nejdůležitější: 1. hodnocení závažnosti ASL jako východisko pro postup při péči o dítě, 2. léčbu ASL od prvního kontaktu, především pokud jde o správnou volbu kortikosteroidů.
  • Akutní subglotická laryngitida (dále ASL) je zánět postihující hrtan a průdušnici. Podle některých studií(1) jsou touto sezónní virovou infekcí (nejčastěji jde o viry parainfluenzy 1 a 3) postižena od října do dubna až tři procenta dětí do 6 let. V tomto věkovém období je nejužším místem dýchacích cest subglotický prostor několik milimetrů pod hlasovými vazy. Zánětem vyvolaný otok sliznice trachey zde zužuje její lumen. Stoupá odpor pro proudění plynů během dýchání. Z laminárního proudu plynů se stává proud turbulentní a může nastat porucha plynové výměny. Zásadním problémem pro primární péči bývala diferenciální diagnóza obstrukce horních dýchacích cest, především rozlišení ASL od akutní epiglotitidy, invazívního bakteriálního zánětu epiglottis způsobeného téměř výhradně Haemophilus influenzae b (dále Hib). V současné době akutní epiglotitidu nevidíme, protože od 1. 7. 2001 je zavedeno pravidelné očkování od kojeneckého věku proti Hib. Nicméně s ohledem na to, že se můžeme setkat s dětmi migrantů (jde o řádově o desítky tisíc dětí), z nichž značná část nemusí být proti Hib očkována, je stále třeba se diferenciální diagnózou ASL a akutní epiglotitidy zabývat (Tab. 1). V primární péči považuji za nejdůležitější: 1. hodnocení závažnosti ASL jako východisko pro postup při péči o dítě, 2. léčbu ASL od prvního kontaktu, především pokud jde o správnou volbu kortikosteroidů. (cs)
  • Acute subglottic laryngitis (the ASL) is an inflammation affecting the larynx and trachea. According to some studies (1) are affected by seasonal viral infections (most of parainfluenza viruses 1 and 3) suffers from October to April to three percent of children under 6 years. In this age group is the narrowest point of subglottic airway space a few millimeters below the vocal ligaments. Inflammation caused by swelling of the lining of trachea here narrows its lumen. Increases resistance to gas flow during breathing. The laminar gas flow becomes a turbulent flow, and may result in failure of gas exchange. A fundamental problem for primary care used to be a differential diagnosis of upper airway obstruction, particularly resolution ASL from acute epiglottitis, invasive bacterial inflammation of the epiglottis caused almost exclusively by Haemophilus influenzae type b (Hib below). Currently, acute epiglottitis, not seen, because the first 7th 2001 is the introduction of regular vaccination of infants against Hib. However, given the fact that we can meet with migrant children (the order of tens of thousands of children), of which a considerable part need not be vaccinated against Hib, still need a differential diagnosis of ARF and acute epiglottitis deal (see Table 1). In primary care as the most important: 1 assessing the seriousness of ASL as a starting point for the process of care for the child, 2 ASL treatment from the first contact, especially regarding the proper choice of corticosteroids. (en)
Title
  • Acute subglottic laryngitis (en)
  • Akutní subglotická laryngitida
  • Akutní subglotická laryngitida (cs)
skos:prefLabel
  • Acute subglottic laryngitis (en)
  • Akutní subglotická laryngitida
  • Akutní subglotická laryngitida (cs)
skos:notation
  • RIV/00064190:_____/12:#0000385!RIV13-MZ0-00064190
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • V
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 2
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 121586
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00064190:_____/12:#0000385
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • procedures in primary care; EBM; Evidence Based Medicine; medicine based on facts; corticosteroids (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [D3250E89D4FD]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Postgraduální medicína
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 14
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Novák, Ivan
issn
  • 1212-4184
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 34 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software