About: Současné postavení dynamické scintigrafie ledvin s aplikací diuretika v dětském věku     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Metody nukleární medicíny nabízí možnost hodnocení funkce uropoetického systému u řady nefrologických abnormalit, včetně následného posouzení efektu medikamentózní nebo chirurgické léčby, a to i u dětí nejnižšího věku. Dynamická scintigrafie ledvin s intravenózní aplikací diuretika je součástí vyšetřovacích algoritmů u mnoha nefrologických onemocnění. Především u obstrukčních uropatií napomáhá odlišit obstrukci od hypotonie vývodných cest močových. Obstrukční hydronefróza bývá často diagnostikována již prenatálně. Dětští nefrologové a urologové mají nelehký úkol, nejen správně indikovat chirurgický výkon, ale i zvolit vhodný čas operace, a to jak z hlediska patologického procesu, tak i z hlediska stáří a vývoje dítěte. Speciálně v prvních 2 letech života je nezbytné sledování vývoje patologického procesu a podle toho přistoupit k event. chirurgické intervenci. Zůstává však stále nejasné, kteří pacienti s obstrukční renální chorobou mají z operace užitek a za jakých okolností přistoupit k operaci postižené ledviny.Práce obsahuje souborný přehled současných poznatků a zkušeností při provádění dynamické scintigrafie ledvin, která poskytuje několik parametrů s cílem pomoci klinikovi posoudit patologický proces ledviny především z funkčního hlediska.
  • Metody nukleární medicíny nabízí možnost hodnocení funkce uropoetického systému u řady nefrologických abnormalit, včetně následného posouzení efektu medikamentózní nebo chirurgické léčby, a to i u dětí nejnižšího věku. Dynamická scintigrafie ledvin s intravenózní aplikací diuretika je součástí vyšetřovacích algoritmů u mnoha nefrologických onemocnění. Především u obstrukčních uropatií napomáhá odlišit obstrukci od hypotonie vývodných cest močových. Obstrukční hydronefróza bývá často diagnostikována již prenatálně. Dětští nefrologové a urologové mají nelehký úkol, nejen správně indikovat chirurgický výkon, ale i zvolit vhodný čas operace, a to jak z hlediska patologického procesu, tak i z hlediska stáří a vývoje dítěte. Speciálně v prvních 2 letech života je nezbytné sledování vývoje patologického procesu a podle toho přistoupit k event. chirurgické intervenci. Zůstává však stále nejasné, kteří pacienti s obstrukční renální chorobou mají z operace užitek a za jakých okolností přistoupit k operaci postižené ledviny.Práce obsahuje souborný přehled současných poznatků a zkušeností při provádění dynamické scintigrafie ledvin, která poskytuje několik parametrů s cílem pomoci klinikovi posoudit patologický proces ledviny především z funkčního hlediska. (cs)
  • Nuclear medicine methods offer a possibility of renal evaluation of the genitourinary system in many nephrological abnormalities, including the follow-up to drug or surgical treatment, even in infants. Diuretic renal scintigraphy with intravenous application of the diuretic is a part of the investigative algorithms in many nephrological illnesses. It is especially helpful in differentiating obstructions from hypotonia of the urinary tract. Obstructive hydronephrosis is usually diagnosed prenatally. Pediatric nephrologists and urologists are faced with difficult tasks of not only correctly indicating the appropriate surgical procedure but also of determining the optimal timing of the intervention in terms of the pathological process, and the child´s age and developmental stage. Especially during the first two years of life, it is crucial to follow closely the development of the pathological process to determine the appropriateness of a surgical intervention. As yet, it remains unclear, however, which patients with obstructive uropathy will benefit from a surgery and under which conditions of the affected kidney should the procedure be performed. This paper provides a review of the current understanding and experience with this radionuclide method, which provides several parameters with the aim to assist the clinician in evaluating the pathological process of the kidney, especially in terms of the renal function. (en)
Title
  • Současné postavení dynamické scintigrafie ledvin s aplikací diuretika v dětském věku
  • Current role of diuretic renal scintigraphy in childhood (en)
  • Současné postavení dynamické scintigrafie ledvin s aplikací diuretika v dětském věku (cs)
skos:prefLabel
  • Současné postavení dynamické scintigrafie ledvin s aplikací diuretika v dětském věku
  • Current role of diuretic renal scintigraphy in childhood (en)
  • Současné postavení dynamické scintigrafie ledvin s aplikací diuretika v dětském věku (cs)
skos:notation
  • RIV/00064173:_____/10:00002794!RIV13-MZ0-00064173
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • V
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 12
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 288774
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00064173:_____/10:00002794
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • childhood; obstructive uropathy; diuretic dynamic renal scintigraphy (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [0492A2EB4026]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Česko-slovenská pediatrie
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 65
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Palyzová, Daniela
  • Chroustová, Daniela
issn
  • 0069-2328
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 25 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software