About: Advances in the treatment of metastatic melanoma     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Metastazující melanom je nádor vysoce rezistentní vůči většině léčebných postupů. Pokroky ve znalostech imunitních reakcí mezi nádorem a hostitelem a pokroky v molekulární biologii umožnily rozvoj nových a účinnějších léčebných metod. Imunoterapie metastazujícího melanomu je zaměřena zejména na receptory CTLA-4 a PD-1, jejichž zablokování zvyšuje aktivitu cytotoxických T-lymfocytů a protinádorovou imunitu. Nejúčinnější inhibitor CTLA-4 ipilimumab byl na základě výsledků studie CA 184-002 schválen FDA i EMA pro léčbu metastazujícího melanomu. Jedná se o první lék, který dokázal statisticky významně prodloužit celkové přežití nemocných. Léčebné odpovědi dosahuje pouze 20-30 %, ale jsou dlouhodobé. Jednou z velmi významných signálních drah u melanomu je kaskáda MAPK/ERK, která je aktivována vznikem mutace BRAF; nejčastějším typem mutace BRAF je přitom V600E. Vemurafenib, selektivní inhibitor kinázy BRAF s touto mutací, je schopen u nemocných s metastazujícím melanomem vyvolat vysoké procento léčebných odpovědí. Ty se dostavují velmi brzy, již v prvních dnech až týdnech po zahájení léčby, a dosahují více než 50 %. V současné době se objevují slibné výsledky klinických studií s novými inhibitory BRAF a MEK, jako jsou dabrafenib či trametinib. Dalšími cíli v léčbě metastazujícího melanomu jsou nalezení prediktivních faktorů léčebné odpovědi na ipilimumab a oddálení nebo zabránění vzniku rezistence vůči inhibitorům BRAF.
  • Metastazující melanom je nádor vysoce rezistentní vůči většině léčebných postupů. Pokroky ve znalostech imunitních reakcí mezi nádorem a hostitelem a pokroky v molekulární biologii umožnily rozvoj nových a účinnějších léčebných metod. Imunoterapie metastazujícího melanomu je zaměřena zejména na receptory CTLA-4 a PD-1, jejichž zablokování zvyšuje aktivitu cytotoxických T-lymfocytů a protinádorovou imunitu. Nejúčinnější inhibitor CTLA-4 ipilimumab byl na základě výsledků studie CA 184-002 schválen FDA i EMA pro léčbu metastazujícího melanomu. Jedná se o první lék, který dokázal statisticky významně prodloužit celkové přežití nemocných. Léčebné odpovědi dosahuje pouze 20-30 %, ale jsou dlouhodobé. Jednou z velmi významných signálních drah u melanomu je kaskáda MAPK/ERK, která je aktivována vznikem mutace BRAF; nejčastějším typem mutace BRAF je přitom V600E. Vemurafenib, selektivní inhibitor kinázy BRAF s touto mutací, je schopen u nemocných s metastazujícím melanomem vyvolat vysoké procento léčebných odpovědí. Ty se dostavují velmi brzy, již v prvních dnech až týdnech po zahájení léčby, a dosahují více než 50 %. V současné době se objevují slibné výsledky klinických studií s novými inhibitory BRAF a MEK, jako jsou dabrafenib či trametinib. Dalšími cíli v léčbě metastazujícího melanomu jsou nalezení prediktivních faktorů léčebné odpovědi na ipilimumab a oddálení nebo zabránění vzniku rezistence vůči inhibitorům BRAF. (cs)
  • Metastatic melanoma is a tumour exhibiting high resistance to most ways of treatment. Advances in our knowledge of immune reactions between the tumour and its host as well as the advances in molecular biology paved the way for the development of new and more effective treatment methods. Immunotherapy of metastatic melanoma targets particularly CTLA-4 a PD-1 receptors, the blockade of which enhances the activity of cytotoxic T-lymphocytes and antitumour immunity. The most effective CTLA-4 inhibitor ipilimumab received approval in the setting of metastatic melanoma therapy from both the FDA and EMA, based on the results of the CA 184-002 trial. The drug is the first agent that succeeded in significantly extending overall survival of patients. Treatment response rates are only 20-30%, but are long-term. One of the most important signal pathways for melanoma is the MAPK/ERK cascade activated by BRAF mutation. Vemurafenib, a selective inhibitor of V600E mutated BRAF kinase, is capable to produce high rates of treatment response in patients with metastatic melanoma. These responses occur quite early, in the first days to weeks after treatment initiation, and their rate exceeds 50%. Promising results of clinical studies are currently emerging evaluating new BRAF and MEK inhibitors such as dabrafenib or trametinib. Other objectives envisaged in the treatment of metastatic melanoma is the identification of factors predictive of treatment response to ipilimumab, and interventions attempting to delay or prevent the formation of resistance to BRAF inhibitors. (en)
Title
  • Advances in the treatment of metastatic melanoma (en)
  • Pokroky v léčbě metastazujícího melanomu
  • Pokroky v léčbě metastazujícího melanomu (cs)
skos:prefLabel
  • Advances in the treatment of metastatic melanoma (en)
  • Pokroky v léčbě metastazujícího melanomu
  • Pokroky v léčbě metastazujícího melanomu (cs)
skos:notation
  • RIV/00064165:_____/13:10193138!RIV14-MZ0-00064165
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • V
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 2
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 96897
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00064165:_____/13:10193138
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • BRAF V600E mutation; PD-1 receptor; CTLA-4 receptor; metastatic melanoma (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [F0510B0084D9]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Farmakoterapie
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 9
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Krajsová, Ivana
issn
  • 1801-1209
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software