About: Edoxaban - lékový profil     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Tromboembolická nemoc je díky své incidenci, morbiditě a mortalitě významným celosvětovým zdravotnickým i socio-ekonomickým problémem. Antitrombotická prevence a léčba představují jednu z největších oblastí zájmu současné medicíny. V minulosti byly v této oblasti využívány hlavně hepariny, pentasacharidy a warfarin. Ten je, i přes svůj nepochybný efekt, lékem problematickým, zejména pro svoji interindividuální variabilitu účinku, riziko lékových i potravinových interakcí a úzké terapeutické okno. Vývoj nových, perorálně účinných antikoagulancií se zaměřil zejména na přímé inhibitory trombinu (dabigatran) a přímé inhibitory faktoru Xa (rivaroxaban a apixaban). V prevenci mozkových příhod u nemocných s non-valvulární fibrilací síní jsou, jako první u nás, schváleny dabigatran a rivaroxaban, který má současně navíc i indikaci v léčbě žilní tromboembolické nemoci. Edoxaban je perorální přímý inhibitor faktoru Xa, jenž je v současné době hodnocen v klinických studiích III. Fáze, které jsou zaměřeny na prevenci cévních mozkových příhod u pacientů s non-valvulární fibrilací síní a na prevenci a léčbu žilních tromboembolických příhod. Tyto studie s edoxabanem představují největší jednotlivé klinické studie v těchto indikacích.
  • Tromboembolická nemoc je díky své incidenci, morbiditě a mortalitě významným celosvětovým zdravotnickým i socio-ekonomickým problémem. Antitrombotická prevence a léčba představují jednu z největších oblastí zájmu současné medicíny. V minulosti byly v této oblasti využívány hlavně hepariny, pentasacharidy a warfarin. Ten je, i přes svůj nepochybný efekt, lékem problematickým, zejména pro svoji interindividuální variabilitu účinku, riziko lékových i potravinových interakcí a úzké terapeutické okno. Vývoj nových, perorálně účinných antikoagulancií se zaměřil zejména na přímé inhibitory trombinu (dabigatran) a přímé inhibitory faktoru Xa (rivaroxaban a apixaban). V prevenci mozkových příhod u nemocných s non-valvulární fibrilací síní jsou, jako první u nás, schváleny dabigatran a rivaroxaban, který má současně navíc i indikaci v léčbě žilní tromboembolické nemoci. Edoxaban je perorální přímý inhibitor faktoru Xa, jenž je v současné době hodnocen v klinických studiích III. Fáze, které jsou zaměřeny na prevenci cévních mozkových příhod u pacientů s non-valvulární fibrilací síní a na prevenci a léčbu žilních tromboembolických příhod. Tyto studie s edoxabanem představují největší jednotlivé klinické studie v těchto indikacích. (cs)
  • Thromboembolic disease is due to its incidence, morbidity and mortality a significant global medical and socioeconomic issue. Antithrombotic prevention and treatment represent one of the most important areas of interest in current medicine. In the past, heparins, penta-carbohydrates and warfarin were primarily used in this area. However, despite its undisputed efficacy, warfarin is a problematic drug, mostly because of its inter-individual variability of effects, risks of drug interactions and interaction with various foodstuffs and its narrow %22therapeutic window%22. The development of new, perorally efficient anticoagulants has focused primarily on direct thrombin inhibitors (dabigatran) and direct Xa factor inhibitors (rivaroxaban and apixaban). For prevention of cerebrovascular accidents in patients with non-valvular atrial fibrillation, dabigatran and rivaroxaban were first approved in our country, with rivaroxaban having the additional indication of the treatment of venous thromboembolic disease. Edoxaban is perorally administered direct Xa factor inhibitor, which is currently being evaluated in phase III clinical studies aimed at both prevention of cerebrovascular accidents in patients with non-valvular atrial fibrillation and for prevention and treatment of venous thromboembolic accidents. These studies with edoxaban represent the largest singular clinical studies for these indications. (en)
Title
  • Edoxaban - lékový profil
  • Edoxaban - lékový profil (cs)
  • Edoxaban - medication profile (en)
skos:prefLabel
  • Edoxaban - lékový profil
  • Edoxaban - lékový profil (cs)
  • Edoxaban - medication profile (en)
skos:notation
  • RIV/00064165:_____/13:10192201!RIV14-MZ0-00064165
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I, P(NT11176)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • Příloha 1
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 71226
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00064165:_____/13:10192201
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Hokusai VTE study; ENGAGE AF-TIMI 48 study; thromboembolic disease; atrial fibrillation; Xa factor inhibitor; edoxaban (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [3D0B04962986]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Postgraduální medicína
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 15
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Kvasnička, Tomáš
issn
  • 1212-4184
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 67 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software