About: Kmenové buňky a karcinom ovaria : Charakteristika, význam a potenciální aplikace v klinické praxi     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • Ovarian cancer is the most malignant and the second most common gynecological cancer which encompasses a heterogeneous group of tumors with a different etiology. Extra-ovarian tissues may play a role in the development of ovarian cancer, despite this issue is still debated. This disease is associated with a strong chemoresistance and tendency to recurrence, and asymptomatic behaviour at early stages. Effective screening markers have not been established yet. Cancer stem cells have been postulated to play a role within tumor formation and by the establishment of chemotherapy-resistant population of malignant cells after the surgery and application of chemotherapy. These cells are multipotent cells capable of un-limited divisions and have potential to induce tumorigenesis in immune-suppressed mice. Their detailed characterization is still an open issue, however there have been identified several markers associated with ovarian cancer stem cells. The major markers of ovarian cancer stem cells identified so far are CD133, ALDH, CD44, CD117, CD24 and EpCAM. Their occurrence in primary tumors may be associated with patients' prognosis; however there are insufficient data for definite conclusions. Dynamic processes of carcinogenesis result also in changes of cancer stem cells phenotypes based on the microenvironmental changes within the tumor. The markers may thus be acquired, or lost, as it has been proven experimentally. As regards the possibility to use targeted, specific therapy approaches, there are some promising studies, suggesting this may be a method of potential treatment. Further characterization and functional studies of cancer stem cells will be necessary for the elucidation of carcinogenesis, chemoresistance and metastases formation-associated processes. The most recent results on ovarian cancer stem cells research are presented in this paper. (en)
  • Nejzhoubnější a druhé nejběžnější gynekologické nádorové onemocnění - karcinom ovaria - je heterogenní skupinou nádorů s rozdílnou etiologií. Přestože dosud není jednotný názor na způsob jeho vzniku, ukazuje se, že roli mohou hrát extra-ovariální tkáně. Onemocněníje provázeno silnou chemorezistencí a tendencí k recidivě, současně s často asymptomatickým průběhem onemocnění v časných fázích. Efektivní screeningové markery dosud nebyly objeveny. Při vzniku nádoru i při ustavení chemorezistentní populace nádorových buněk v pooperačním období a po aplikaci chemoterapie hrají podle nejnovějších výzkumů roli nádorové kmenové buňky. Nádorové kmenové buňky jsou multipotentní buňky s neomezenou schopností se dělit, které mají schopnost experimentálně indukovat vznik nádorů u imunodeficientních myší. Detailní charakteristika těchto buněk je stále otevřenou záležitostí, ale již byly identifikovány jejich typické markery. Dosud identifikované hlavní markery těchto buněk jsou CD133, ALDH, CD44, CD117, CD24 a EpCAM. Zvýšený výskyt určitých populací těchto buněk u primárních nádorů může být asociován s prognózou vývoje nemoci, ale jednoznačná interpretace neexistuje vzhledem ke stále nedostatečnému množství dat. Dynamika karcinogeneze a asociovaných procesů vede také k tomu, že kmenové buňky mohou měnit své fenotypy v závislosti na měnících se podmínkách prostředí. Kmenové buňky jsou tedy schopny uvedené markery získat nebo ztratit, jak bylo prokázáno experimentálně. Zatím omezené možnosti také existují v souvislosti s cílenou specifickou terapií proti kmenovým buňkám, ačkoli některé předběžné výsledky naznačují, že by to mohla být vhodná cesta. Další charakterizační a funkční studie nádorových kmenových buněk budou nezbytné pro pochopení procesů spojených s karcinogenezí, chemorezistencí a tvorbou metastáz. V článku přinášíme přehled nejnovějších poznatků o roli nádorových kmenových buněk u karcinomu ovaria.
  • Nejzhoubnější a druhé nejběžnější gynekologické nádorové onemocnění - karcinom ovaria - je heterogenní skupinou nádorů s rozdílnou etiologií. Přestože dosud není jednotný názor na způsob jeho vzniku, ukazuje se, že roli mohou hrát extra-ovariální tkáně. Onemocněníje provázeno silnou chemorezistencí a tendencí k recidivě, současně s často asymptomatickým průběhem onemocnění v časných fázích. Efektivní screeningové markery dosud nebyly objeveny. Při vzniku nádoru i při ustavení chemorezistentní populace nádorových buněk v pooperačním období a po aplikaci chemoterapie hrají podle nejnovějších výzkumů roli nádorové kmenové buňky. Nádorové kmenové buňky jsou multipotentní buňky s neomezenou schopností se dělit, které mají schopnost experimentálně indukovat vznik nádorů u imunodeficientních myší. Detailní charakteristika těchto buněk je stále otevřenou záležitostí, ale již byly identifikovány jejich typické markery. Dosud identifikované hlavní markery těchto buněk jsou CD133, ALDH, CD44, CD117, CD24 a EpCAM. Zvýšený výskyt určitých populací těchto buněk u primárních nádorů může být asociován s prognózou vývoje nemoci, ale jednoznačná interpretace neexistuje vzhledem ke stále nedostatečnému množství dat. Dynamika karcinogeneze a asociovaných procesů vede také k tomu, že kmenové buňky mohou měnit své fenotypy v závislosti na měnících se podmínkách prostředí. Kmenové buňky jsou tedy schopny uvedené markery získat nebo ztratit, jak bylo prokázáno experimentálně. Zatím omezené možnosti také existují v souvislosti s cílenou specifickou terapií proti kmenovým buňkám, ačkoli některé předběžné výsledky naznačují, že by to mohla být vhodná cesta. Další charakterizační a funkční studie nádorových kmenových buněk budou nezbytné pro pochopení procesů spojených s karcinogenezí, chemorezistencí a tvorbou metastáz. V článku přinášíme přehled nejnovějších poznatků o roli nádorových kmenových buněk u karcinomu ovaria. (cs)
Title
  • Kmenové buňky a karcinom ovaria : Charakteristika, význam a potenciální aplikace v klinické praxi
  • Kmenové buňky a karcinom ovaria : Charakteristika, význam a potenciální aplikace v klinické praxi (cs)
  • Cancer stem cells and ovarian cancer : Characteristics, importance and potential applications in clinical practice (en)
skos:prefLabel
  • Kmenové buňky a karcinom ovaria : Charakteristika, význam a potenciální aplikace v klinické praxi
  • Kmenové buňky a karcinom ovaria : Charakteristika, význam a potenciální aplikace v klinické praxi (cs)
  • Cancer stem cells and ovarian cancer : Characteristics, importance and potential applications in clinical practice (en)
skos:notation
  • RIV/00064165:_____/13:10188737!RIV14-MZ0-00064165
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 2
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 82773
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00064165:_____/13:10188737
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • EpCAM; CD117; CD24; CD44; ALDH; CD133; treatment; diagnostics; ovarian cancer; Cancer stem cells (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [C3950CE13AC0]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Česká gynekologie
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 78
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Záveský, Luděk
  • Kohoutová, Milada
  • Jandáková, Eva
issn
  • 1210-7832
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 47 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software