About: Choroby štítné žlázy v graviditě     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • Thyroid disease affects a significant proportion of women of childbearing age and, when untreated, it may cause infertility, complications in pregnancy, and fetal developmental defects. Laboratory standards for thyroid parameters are different from those for the general population. The most reliable and best standardized parameter in pregnancy is serum thyroid-stimulating hormone (TSH) which should be kept in the range of 0.1–2.5 mIU/L in the first trimester. Hypothyroidism in pregnancy must always be treated, with replacement therapy being initiated with a full dose and the TSH level maintained up to 2.5 mIU/L. Propylthiouracyl is used to treat hyperthyroidism in pregnancy in the first trimester and methimazole is used since the second trimester and during breastfeeding. There is not sufficient evidence for systemic treatment of autoimmune thyroid disease without thyroid dysfunction in pregnancy and an individual approach is taken. In all pregnant women at risk or those planning to become pregnant, screening for TSH and anti-thyroid peroxidase antibodies should be done in early pregnancy or before conception. (en)
  • Tyreopatie postihují významnou část žen v reprodukčním věku a neléčené mohou být příčinou neplodnosti, komplikací v těhotenství a poruchy vývoje plodu. Normy pro tyreoidální laboratorní parametry jsou odlišné od běžné populace. Nejspolehlivějším a nejlépe standardizovaným parametrem v těhotenství je tyreoidální stimulační hormon (TSH) v séru, který by v 1. trimestru neměl vybočit z pásma 0,1–2,5 mIU/l. Hypotyreóza v graviditě musí být vždy léčena, substituce se zahajuje plnou dávkou a TSH by měl být udržován do 2,5 mIU/l. V léčbě hypertyreózy v graviditě se v prvním trimestru používá propylthiouracyl, od druhého trimestru a v době kojení methimazol. Pro plošnou léčbu autoimunitní tyreoiditidy bez tyreoidální dysfunkce v graviditě není dostatek důkazů a postupuje se individuálně. U všech rizikových těhotných žen nebo žen plánujících graviditu by měl být proveden screening TSH a protilátek proti tyreoidální peroxidáze v časné fázi gravidity nebo prekoncepčně.
  • Tyreopatie postihují významnou část žen v reprodukčním věku a neléčené mohou být příčinou neplodnosti, komplikací v těhotenství a poruchy vývoje plodu. Normy pro tyreoidální laboratorní parametry jsou odlišné od běžné populace. Nejspolehlivějším a nejlépe standardizovaným parametrem v těhotenství je tyreoidální stimulační hormon (TSH) v séru, který by v 1. trimestru neměl vybočit z pásma 0,1–2,5 mIU/l. Hypotyreóza v graviditě musí být vždy léčena, substituce se zahajuje plnou dávkou a TSH by měl být udržován do 2,5 mIU/l. V léčbě hypertyreózy v graviditě se v prvním trimestru používá propylthiouracyl, od druhého trimestru a v době kojení methimazol. Pro plošnou léčbu autoimunitní tyreoiditidy bez tyreoidální dysfunkce v graviditě není dostatek důkazů a postupuje se individuálně. U všech rizikových těhotných žen nebo žen plánujících graviditu by měl být proveden screening TSH a protilátek proti tyreoidální peroxidáze v časné fázi gravidity nebo prekoncepčně. (cs)
Title
  • Choroby štítné žlázy v graviditě
  • Choroby štítné žlázy v graviditě (cs)
  • Thyroid disease in pregnancy (en)
skos:prefLabel
  • Choroby štítné žlázy v graviditě
  • Choroby štítné žlázy v graviditě (cs)
  • Thyroid disease in pregnancy (en)
skos:notation
  • RIV/00064165:_____/12:12438!RIV13-MZ0-00064165
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • V
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 5
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 127066
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00064165:_____/12:12438
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Hypothyroidism; subclinical hypothyroidism; hyperthyroidism; pregnancy; thyroid-stimulating hormone; anti-thyroid peroxidase antibodies (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [A51FDE4DEA05]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Medicína pro praxi
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 9
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Jiskra, Jan
issn
  • 1214-8687
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software