About: Mucopolysacharidosis     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Mucopolysaccharidosis are genetically caused large group of clinically severe and progressive multisystem diseases that belong to groups of lysosomal storage diseases. Enzyme dysfuntions involved in degradation of glycosaminoglycans lead to progressive accumulation of glycosaminoglycans in cells with subsequent morphological and functional changes in tissues. Clinical manifestations in patients with mucopolysaccharidosis are very heterogeneous and varying degrees aff ect almost all tissues. Diagnosis is based on clinical suspicion and increased excretion glycosaminoglycans in the urine, but the specifi c type of disease is established on enzymatic and molecular genetic level. Therapy depends on the type of the disease. In patients with mucopolysaccharidosis I, II, IV, VI is available causal treatment with enzyme replacement therapy, in patients with more severe mucopolysaccharidosis I and mucopolysaccharidosis VI and VII is indicated transplantation of hematopoietic stem cells and in patients with mucopolysaccharidosis III is tested substrate reduction therapy. (en)
  • Mukopolysacharidózy představují geneticky podmíněnou velkou skupinu klinicky závažných a postupně progredujících multisystémových onemocnění, která se řadí mezi lysosomální onemocnění se střádáním. Porucha funkce enzymů nezbytných pro degradaci glykosaminoglykanů vede k postupnému hromadění glykosaminoglykanů v buňkách a následným morfologickým i funkčním změnám tkání. Klinické projevy mukopolysacharidózy jsou velice heterogenní a postihují různou měrou takřka všechny tkáně. Diagnóza je založena na klinickém podezření a průkazu zvýšeného množství glykosaminoglykanů vyloučených v moči, ale konkrétní typ onemocnění je nutno stanovit na enzymatické a molekulárně genetické úrovni. Léčba závisí na typu onemocnění. Pro pacienty s mukopolysacharidózou I., II., IV. a VI. typu je dostupná kauzální léčba pomocí enzymové substituční terapie, u pacientů s těžší formou mukopolysacharidózy I. typu a mukopolysacharidózou VI. a VII. typu se uplatňuje léčba pomocí transplantace hematopoetickými kmenovými buňkami a u pacientů s mukopolysacharidózou III. typu se zkouší substrát redukční terapie.
  • Mukopolysacharidózy představují geneticky podmíněnou velkou skupinu klinicky závažných a postupně progredujících multisystémových onemocnění, která se řadí mezi lysosomální onemocnění se střádáním. Porucha funkce enzymů nezbytných pro degradaci glykosaminoglykanů vede k postupnému hromadění glykosaminoglykanů v buňkách a následným morfologickým i funkčním změnám tkání. Klinické projevy mukopolysacharidózy jsou velice heterogenní a postihují různou měrou takřka všechny tkáně. Diagnóza je založena na klinickém podezření a průkazu zvýšeného množství glykosaminoglykanů vyloučených v moči, ale konkrétní typ onemocnění je nutno stanovit na enzymatické a molekulárně genetické úrovni. Léčba závisí na typu onemocnění. Pro pacienty s mukopolysacharidózou I., II., IV. a VI. typu je dostupná kauzální léčba pomocí enzymové substituční terapie, u pacientů s těžší formou mukopolysacharidózy I. typu a mukopolysacharidózou VI. a VII. typu se uplatňuje léčba pomocí transplantace hematopoetickými kmenovými buňkami a u pacientů s mukopolysacharidózou III. typu se zkouší substrát redukční terapie. (cs)
Title
  • Mucopolysacharidosis (en)
  • Mukopolysacharidózy
  • Mukopolysacharidózy (cs)
skos:prefLabel
  • Mucopolysacharidosis (en)
  • Mukopolysacharidózy
  • Mukopolysacharidózy (cs)
skos:notation
  • RIV/00064165:_____/11:9916!RIV12-MZ0-00064165
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I, Z(MZ0VFN2005)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 6
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 214164
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00064165:_____/11:9916
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Inherited metabolit disorders; mucopolysaccharidosis; glycosaminoglycans; multiple dysostosis (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [5103EB3EE2FC]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Medicína po promoci
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 12
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Ješina, Pavel
  • Zeman, Jiří
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 1212-9445
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 47 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software