About: Ateroskleróza - nové pohledy     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Kniha Ateroskleróza - nové pohledy se zabývá aterosklerózou a možnostmi ovlivnění jejího vývoje v širokých souvislostech. Důraz je kladen zejména na poruchy metabolismu lipidů a glycidů. Kniha je složena ze třinácti samostatných kapitol. První kapitola pojednává o vybraných nových rizikových faktorech aterosklerózy: CRP, fibrinogenu, homocysteinu, adiponektinu, leptinu a myeloperoxidáze. Druhá kapitola představuje současné názory na klinický význam mírné hyperhomocysteinémie a na její léčbu. Třetí kapitola informuje o apolipoproteinech, které hrají strukturální a funkční role v metabolismu lipoproteinů. Čtvrtá část probírá složení a klasifikace jednotlivých tříd mastných kyselin včetně informací o širokém spektru jejich fyziologických a patofyziologických účinků. Pátá kapitola se zabývá diabetes mellitus z hlediska jeho spojení se zvýšeným oxidačním stresem organismu i o možnostech jeho ovlivnění antioxidanty. Další část obsahuje rozbor etiopatogenetických činitelů rozvoje metabolického syndromu, který je prediktorem ischemické choroby srdeční a diabetes mellitus 2. typu. Sedmá část obsahuje přehled příčin, patofyziologických aspektů i důsledků sekundárních dyslipidémií. Osmá kapitola je věnována patofyziologii a léčbě metabolického syndromu. Devátá část knihy probírá vztahy mezi složením žluče, léčbou hyperlipidémií, cholelitiázou, ale i kardiovaskulárním rizikem. Úloha PUFA n-3 u diabetes mellitus 2. typu, informace o patofyziologickém potenciálu konjugované kyseliny linolové a rostlinných sterolů jsou předmětem dalších částí. Poslední kapitola podává informace o obsahu jednotlivých PUFA n-3 v dietních doplňcích, distribuovaných v České republice.
  • Kniha Ateroskleróza - nové pohledy se zabývá aterosklerózou a možnostmi ovlivnění jejího vývoje v širokých souvislostech. Důraz je kladen zejména na poruchy metabolismu lipidů a glycidů. Kniha je složena ze třinácti samostatných kapitol. První kapitola pojednává o vybraných nových rizikových faktorech aterosklerózy: CRP, fibrinogenu, homocysteinu, adiponektinu, leptinu a myeloperoxidáze. Druhá kapitola představuje současné názory na klinický význam mírné hyperhomocysteinémie a na její léčbu. Třetí kapitola informuje o apolipoproteinech, které hrají strukturální a funkční role v metabolismu lipoproteinů. Čtvrtá část probírá složení a klasifikace jednotlivých tříd mastných kyselin včetně informací o širokém spektru jejich fyziologických a patofyziologických účinků. Pátá kapitola se zabývá diabetes mellitus z hlediska jeho spojení se zvýšeným oxidačním stresem organismu i o možnostech jeho ovlivnění antioxidanty. Další část obsahuje rozbor etiopatogenetických činitelů rozvoje metabolického syndromu, který je prediktorem ischemické choroby srdeční a diabetes mellitus 2. typu. Sedmá část obsahuje přehled příčin, patofyziologických aspektů i důsledků sekundárních dyslipidémií. Osmá kapitola je věnována patofyziologii a léčbě metabolického syndromu. Devátá část knihy probírá vztahy mezi složením žluče, léčbou hyperlipidémií, cholelitiázou, ale i kardiovaskulárním rizikem. Úloha PUFA n-3 u diabetes mellitus 2. typu, informace o patofyziologickém potenciálu konjugované kyseliny linolové a rostlinných sterolů jsou předmětem dalších částí. Poslední kapitola podává informace o obsahu jednotlivých PUFA n-3 v dietních doplňcích, distribuovaných v České republice. (cs)
  • The book, Atherosclerosis - New aspects, deals with atherosclerosis and possibilities of influencing its development in the broad context. Emphasis is laid on disorders of lipid and saccharide metabolism. The book has thirteen separate chapters. Chapter 1 focuses on the following selected new risk factors of atherosclerosis: CRP, fibrino-gen, homocysteine, adiponectin, leptin and myeloperoxidase. Chapter 2 is conceived as an introduction to actual views on clinical significance of mild hyperhomocysteínemia and its treatment. Chapter 3 informs the reader of apolipoproteins that play a struc-tural and functional role in the lipoprotein metabolism. Chapter 4 discusses the com-position and classification of various classes of fatty acids, including the information on a wide range of their physiological and pathophysiological effects. Chapter 5 is concerned with diabetes mellitus in terms of its association with increased oxidative stress in organism and possible effects of antioxidants on diabetes mellitus. Chapter 6 provides an analysis of the etiopathogenesis of metabolic syndrome development, which is a predictor of coronary heart disease and diabetes mellitus type 2. Chapter 7 provides an overview of the causes, pathophysiological aspects and consequences of secondary dyslipidemias. Chapter 8 deals with the pathophysiology and treatment of metabolic syndrome. Chapter 9 of the book discusses the relationship among the composition of bile, the treatment of hyperlipidemia and cholelithiasis, but also cardiovascular risk. The role of n-3 PUFA in type 2 diabetes mellitus, brief reviews on the pathophysiological potential of conjugated linoleic acid and plant sterols are subjects to following parts. The last chapter summarizes data about the content of n-3 PUFA in dietary supplements, distributed in the Czech Republic. (en)
Title
  • Ateroskleróza - nové pohledy
  • Ateroskleróza - nové pohledy (cs)
  • Atherosclerosis - New aspects (en)
skos:prefLabel
  • Ateroskleróza - nové pohledy
  • Ateroskleróza - nové pohledy (cs)
  • Atherosclerosis - New aspects (en)
skos:notation
  • RIV/00064165:_____/11:9872!RIV12-MZ0-00064165
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 187393
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00064165:_____/11:9872
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Atherosclerosis; risk factors; fatty acids; n-3 PUFA; metabolic syndrome; biliary lipids (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [3F251F8C66CC]
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Ateroskleróza - nové pohledy
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...v/pocetStranKnihy
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Macášek, Jaroslav
  • Slabý, Adolf
  • Staňková, Barbora
  • Tvrzická, Eva
  • Vařeka, Tomáš
  • Vecka, Marek
  • Vítek, Libor
  • Zeman, Miroslav
  • Žák, Aleš
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Grada Publishing
https://schema.org/isbn
  • 978-80-247-3052-3
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 46 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software