About: Význam hyperhomocysteinémie     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Homocysteine is a sulphurous amino acid, not present in a diet, but it is a significant intermediate arising in a cycle of transmethylating and transsulphurating reactions, where methionin and cysteine take part. In metabolic cycle methionin-homocysteine activated methionine (S-adenosyl-methionine) acts as a source of methyl groups for plenty of compounds such as nucleic acids, proteins, phospholipids, cholin, etc. Methylation disturbances lead to disorders of cell growth and differentiation. Transsulphurating reactions of homocysteine také part in the synthesis of glutathione, one of the most important antioxidants. Hyperhomocysteinemia is connected with an increased occurence of cardiovascular diseases caused by atherosclerosis and thrombosis, especially ischaemic heart disease and cerebrovascular disease, and with hypercoagulable states and thromboembolic disease, as well as. (en)
  • Homocystein je sirná aminokyselina, která není obsažena v potravě, ale je významným meziproduktem, vznikajícím v cyklu transmetylačních a transsulfuračních reakcí, kterých se účastní aminokyseliny methionin a cystein. V metabolickém cyklu methionin – homocystein působí aktivovaný methionin ve formě S-adenosyl-methioninu (SAM) jako zdroj metylové skupiny pro řadu látek, jako jsou nukleové kyseliny, proteiny, fosfolipidy, cholin a další. Poruchy metylace vedou k poruchám diferenciace a růstu buněk. Transsulfurační reakce homocysteinu mají zase význam pro tvorbu glutathionu, který patří k nejvýznamnějším antioxidantům. Hyperhomocysteinémie (hHcy) je spojena se zvýšeným výskytem aterosklerozou a trombozou podmíněných kardiovaskulárních onemocnění, zejména ischemické choroby srdeční a cévního onemocnění mozku, ale také s hyperkoagulačními stavy a tromboembolickou nemocí. Prokazovány jsou také vztahy zvýšené plasmatické hladiny homocysteinu k arteriální hypertenzi a inzulínové i k dalším onemocněním.
  • Homocystein je sirná aminokyselina, která není obsažena v potravě, ale je významným meziproduktem, vznikajícím v cyklu transmetylačních a transsulfuračních reakcí, kterých se účastní aminokyseliny methionin a cystein. V metabolickém cyklu methionin – homocystein působí aktivovaný methionin ve formě S-adenosyl-methioninu (SAM) jako zdroj metylové skupiny pro řadu látek, jako jsou nukleové kyseliny, proteiny, fosfolipidy, cholin a další. Poruchy metylace vedou k poruchám diferenciace a růstu buněk. Transsulfurační reakce homocysteinu mají zase význam pro tvorbu glutathionu, který patří k nejvýznamnějším antioxidantům. Hyperhomocysteinémie (hHcy) je spojena se zvýšeným výskytem aterosklerozou a trombozou podmíněných kardiovaskulárních onemocnění, zejména ischemické choroby srdeční a cévního onemocnění mozku, ale také s hyperkoagulačními stavy a tromboembolickou nemocí. Prokazovány jsou také vztahy zvýšené plasmatické hladiny homocysteinu k arteriální hypertenzi a inzulínové i k dalším onemocněním. (cs)
Title
  • Význam hyperhomocysteinémie
  • The importance of hyperhomocysteinemia (en)
  • Význam hyperhomocysteinémie (cs)
skos:prefLabel
  • Význam hyperhomocysteinémie
  • The importance of hyperhomocysteinemia (en)
  • Význam hyperhomocysteinémie (cs)
skos:notation
  • RIV/00064165:_____/10:7428!RIV11-MZ0-00064165
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • V
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 298310
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00064165:_____/10:7428
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Homocysteine; metabolic cycle; hyperhomocysteinemia; classification; pathogenetic functioning (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [498EB7E32418]
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Poruchy metabolismu a výživy
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...v/pocetStranKnihy
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Zeman, Miroslav
  • Žák, Aleš
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Galén
https://schema.org/isbn
  • 978-80-7262-676-2
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software