About: Food as a source of viral infection     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • At present, the transmission of viruses via contaminated food and environment is well recognized problem. Several groups of viruses may infect persons after ingestion of contaminated food. Of these, the noroviruses, hepatitis A virus and hepatitis E virus are the most important foodborne pathogen. They are highly resistant to environmental conditions and can persist for extended periods (days, months, and even years) in the food matrices and in the environment. Although the spread of these viruses occurs the most often through interpersonal contact, transmission via contaminated food has a significant role. The main sources of foodstuff contaminations are infected food handlers (their hands), infected animal (in case of hepatitis E virus) and contaminated water and equipment. Despite the growing number of foodborne outbreaks the regular monitoring of important foodborne viruses is not required by law. Only the Implementing Regulation 1235/2012, regulating the requirements for increased level of official controls on imports of certain feed and food, points out the risk of contamination of noroviruses and hepatitis A virus in strawberries imported from China. (en)
  • V současnosti je přenos virů kontaminovanými potravinami a prostředím obecně známým problémem. Alimentární způsob přenosu byl popsán u celé řady virových agens, z nichž nejvýznamnější jsou noroviry, virus hepatitidy A a virus hepatitidy E. Společným znakem těchto virů je jejich odolnost v potravinách a vnějším prostředí (dny, měsíce, dokonce roky). Ačkoliv se tyto viry šíří zejména přímým kontaktem s infikovanými osobami, přenos kontaminovanými potravinami hraje také významnou roli. Mezi hlavní zdroje kontaminací potravinových matric lze zařadit infikované pracovníky v potravinovém průmyslu (jejich ruce), infikovaná zvířata (v případě viru hepatitidy E), kontaminovanou vodu a povrchy zařízení a nástrojů. Přes stále se zvyšující počet zaznamenaných virových epidemií způsobených potravinami, stále není pravidelné sledování významných alimentárních virů v těchto matricích vyžadováno legislativou. Pouze na základě Prováděcího nařízení č. 1235/2012, které upravuje požadavky na zesílené úřední kontroly dovozu některých krmiv a potravin, je poukazováno na riziko kontaminací noroviry a virem hepatitidy A u jahod dovezených z Číny.
  • V současnosti je přenos virů kontaminovanými potravinami a prostředím obecně známým problémem. Alimentární způsob přenosu byl popsán u celé řady virových agens, z nichž nejvýznamnější jsou noroviry, virus hepatitidy A a virus hepatitidy E. Společným znakem těchto virů je jejich odolnost v potravinách a vnějším prostředí (dny, měsíce, dokonce roky). Ačkoliv se tyto viry šíří zejména přímým kontaktem s infikovanými osobami, přenos kontaminovanými potravinami hraje také významnou roli. Mezi hlavní zdroje kontaminací potravinových matric lze zařadit infikované pracovníky v potravinovém průmyslu (jejich ruce), infikovaná zvířata (v případě viru hepatitidy E), kontaminovanou vodu a povrchy zařízení a nástrojů. Přes stále se zvyšující počet zaznamenaných virových epidemií způsobených potravinami, stále není pravidelné sledování významných alimentárních virů v těchto matricích vyžadováno legislativou. Pouze na základě Prováděcího nařízení č. 1235/2012, které upravuje požadavky na zesílené úřední kontroly dovozu některých krmiv a potravin, je poukazováno na riziko kontaminací noroviry a virem hepatitidy A u jahod dovezených z Číny. (cs)
Title
  • Food as a source of viral infection (en)
  • Potraviny jako zdroj virových infekcí
  • Potraviny jako zdroj virových infekcí (cs)
skos:prefLabel
  • Food as a source of viral infection (en)
  • Potraviny jako zdroj virových infekcí
  • Potraviny jako zdroj virových infekcí (cs)
skos:notation
  • RIV/00027162:_____/14:#0001179!RIV15-MSM-00027162
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(LO1218)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 12
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 38150
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00027162:_____/14:#0001179
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • foodborne viruses; norovirus; hepatitis A virus; hepatitis E virus; source of contamination (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [31FC7CEAF89A]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Veterinářství
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 64
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Vašíčková, Petra
  • Kubánková, Monika
issn
  • 0506-8231
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software