About: Precence of Mycobacterium avium in meat and meat products originating from the Czech Republic     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The aim of our study was to examine meat and meat products originating from the Czech market and to find out if any presence of Mycobacterium (M.) avium could be confirmed. Analysis of raw, cooked and fermented meat products was done using quantitative Real-time PCR method for the detection of specific insertion sequences for the subspecies M. avium subsp. paratuberculosis (MAP), M. avium subsp. avium (MAA), M. avium subsp. hominissuis (MAH). Of the 77 meat products tested, 17 (22%) contained MAP DNA, in four samples (5%) were found MAA DNA and in 12 (16%) meat products MAH DNA was detected. The amounts of MAP and MAH DNA detected in some products exceeded 104 genomes per g. Due to the finding that DNA of M. avium subspecies unusual for the meat types was identified in meat samples, we showed that secondary or cross contamination of products during the processing occurred. Thus these products might represent a potential risk for immunocompromised humans. (en)
  • Cílem této studie bylo vyšetřit maso a masné výrobky pocházející z české tržní sítě a zjistit v nich možnou přítomnost druhu Mycobacterium avium. Analýza syrových, tepelně opracovaných a fermentovaných masných výrobků byla provedena metodou kvantitativní Real-time PCR (qPCR) pro detekci specifických oblastí (inserčních sekvencí) pro vybrané poddruhy druhu M. avium. Těmi byly M. avium subsp. paratuberculosis (MAP), M. avium subsp. avium (MAA) a M. avium subsp. hominissuis (MAH). Z celkově 77 testovaných masných produktů, u 27 (35 %) výrobků byla detekována přítomnost alespoň jednoho druhu M. avium. Sedmnáct (22 %) produktů obsahovalo MAP DNA, čtyři produkty (5 %) obsahovaly MAA DNA a ve 12 (16 %) bylo detekováno MAH DNA. Koncentrace DNA MAP a MAH v některých vzorcích překračovala hodnotu 104 genomů/g. Analýzou mas a masných výrobků, kde v některých byla detekována DNA poddruhů M. avium nesouvisejících s živočišným druhem masa, byla také prokázána sekundární či křížová kontaminace během zpracování. Toto zjištění může představovat potenciální riziko pro konzumenty s oslabeným imunitním systémem.
  • Cílem této studie bylo vyšetřit maso a masné výrobky pocházející z české tržní sítě a zjistit v nich možnou přítomnost druhu Mycobacterium avium. Analýza syrových, tepelně opracovaných a fermentovaných masných výrobků byla provedena metodou kvantitativní Real-time PCR (qPCR) pro detekci specifických oblastí (inserčních sekvencí) pro vybrané poddruhy druhu M. avium. Těmi byly M. avium subsp. paratuberculosis (MAP), M. avium subsp. avium (MAA) a M. avium subsp. hominissuis (MAH). Z celkově 77 testovaných masných produktů, u 27 (35 %) výrobků byla detekována přítomnost alespoň jednoho druhu M. avium. Sedmnáct (22 %) produktů obsahovalo MAP DNA, čtyři produkty (5 %) obsahovaly MAA DNA a ve 12 (16 %) bylo detekováno MAH DNA. Koncentrace DNA MAP a MAH v některých vzorcích překračovala hodnotu 104 genomů/g. Analýzou mas a masných výrobků, kde v některých byla detekována DNA poddruhů M. avium nesouvisejících s živočišným druhem masa, byla také prokázána sekundární či křížová kontaminace během zpracování. Toto zjištění může představovat potenciální riziko pro konzumenty s oslabeným imunitním systémem. (cs)
Title
  • Precence of Mycobacterium avium in meat and meat products originating from the Czech Republic (en)
  • Výskyt Mycobacterium avium ve vzorcích masa a masných výrobků pocházejících z tržní sítě České republiky
  • Výskyt Mycobacterium avium ve vzorcích masa a masných výrobků pocházejících z tržní sítě České republiky (cs)
skos:prefLabel
  • Precence of Mycobacterium avium in meat and meat products originating from the Czech Republic (en)
  • Výskyt Mycobacterium avium ve vzorcích masa a masných výrobků pocházejících z tržní sítě České republiky
  • Výskyt Mycobacterium avium ve vzorcích masa a masných výrobků pocházejících z tržní sítě České republiky (cs)
skos:notation
  • RIV/00027162:_____/14:#0001144!RIV15-MZE-00027162
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(LO1218), P(QJ1210113)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 3
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 54690
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00027162:_____/14:#0001144
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • meat products; Real-time PCR; food safety (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [C70CF9F399FE]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Maso
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 25
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Slaná, Iva
  • Klanicová, Barbora
issn
  • 1210-4086
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 75 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software