About: Výskyt genů pro antibiotickou rezistenci v bakteriální flóře trusu hospodářských zvířat     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Živočišná výroba je často spojována s širokým užíváním antibiotik, což vede k selekci bakterií rezistentních k antibiotikům případně k selekci bakterií se zcela novými kombinacemi rezistencí vůči antibiotikům. Přestože izolovat rezistentní bakterie z trusu hospodářských zvířat je velmi snadné, většina vyšetření je prováděna kvalitativním způsobem a neposkytuje proto informace o kvantitativním zastoupení rezistentních bakterií. Stejně tak jsou spíše ojedinělé studie, které by se zabývaly porovnáním výskytu rezistentních bakterií v trusu různých hospodářských zvířat. Proto jsme se v této práci zaměřili na porovnání kvantitativního výskytu rezistentních bakterií v trusu nosnic skotu a prasat, tedy zda různé sekce živočišné výroby představují větší či menší rezervoár bakterií rezistentních vůči antibiotikům. Kvantifikací pomocí real-time PCR jsme zjistili, že výskyt genů tetA, tetB, tetG, aadA, strA, sul1, sul2 a cat byl ve fekální mikroflóře skotu, prasat a nosnic velmi nízký. Nicméně při porovnání byl výskyt těchto genů byly v mikroflóře nosnic signifikantně nižší než v mikroflóře skotu nebo prasat. Chovy skotu a prasat proto představují významnější rezervoár a zdroj bakterií rezistentních vůči antibiotikům než chovy nosnic.
  • Živočišná výroba je často spojována s širokým užíváním antibiotik, což vede k selekci bakterií rezistentních k antibiotikům případně k selekci bakterií se zcela novými kombinacemi rezistencí vůči antibiotikům. Přestože izolovat rezistentní bakterie z trusu hospodářských zvířat je velmi snadné, většina vyšetření je prováděna kvalitativním způsobem a neposkytuje proto informace o kvantitativním zastoupení rezistentních bakterií. Stejně tak jsou spíše ojedinělé studie, které by se zabývaly porovnáním výskytu rezistentních bakterií v trusu různých hospodářských zvířat. Proto jsme se v této práci zaměřili na porovnání kvantitativního výskytu rezistentních bakterií v trusu nosnic skotu a prasat, tedy zda různé sekce živočišné výroby představují větší či menší rezervoár bakterií rezistentních vůči antibiotikům. Kvantifikací pomocí real-time PCR jsme zjistili, že výskyt genů tetA, tetB, tetG, aadA, strA, sul1, sul2 a cat byl ve fekální mikroflóře skotu, prasat a nosnic velmi nízký. Nicméně při porovnání byl výskyt těchto genů byly v mikroflóře nosnic signifikantně nižší než v mikroflóře skotu nebo prasat. Chovy skotu a prasat proto představují významnější rezervoár a zdroj bakterií rezistentních vůči antibiotikům než chovy nosnic. (cs)
  • Animal production is commonly associated with large-scale use of antibiotics, leading to a selection of antibiotic resistant bacteria or selection of entirely new combinations multiresistances. Although it is quite simple to isolate antibiotic resistant bacteria from the faeces of farm animals, the majority bacterial cultures are performed in a qualitative manner and does not provide information on quantitative representation on resistant bacteria. Studies on comparing the quantities of antibiotic resistant bacteria in faeces of different farm animals are equally sparse. Therefore the aim of this study was to compare the presence of resistant bacteria in the faeces of poultry, cattle and pig in a quantitative culture independent fashion. In other words, we tested whehter different production systems can serve as a more or less important source of bacteria resistant to antibiotics. Using real-time PCR, we found that the prevalence of tetA, tetB, tetG, aadA, strA, sul1, sul2 and cat genes in fecal microbiota of pigs, cattle and egg layers was very low. Nevertheless, the prevalence of antibiotic resistance gense in microbiota of laying hen microbiota was lower than in the other two species. Cattle and pig production systems may therefore represent a more important reservoir and source of antibiotic resistant bacteria than laying hens. (en)
Title
  • Výskyt genů pro antibiotickou rezistenci v bakteriální flóře trusu hospodářských zvířat
  • Výskyt genů pro antibiotickou rezistenci v bakteriální flóře trusu hospodářských zvířat (cs)
  • The incidence of antibiotic resistance genes in the bacterial flora of livestock excrements (en)
skos:prefLabel
  • Výskyt genů pro antibiotickou rezistenci v bakteriální flóře trusu hospodářských zvířat
  • Výskyt genů pro antibiotickou rezistenci v bakteriální flóře trusu hospodářských zvířat (cs)
  • The incidence of antibiotic resistance genes in the bacterial flora of livestock excrements (en)
skos:notation
  • RIV/00027162:_____/14:#0001130!RIV15-GA0-00027162
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(ED0006/01/01), P(GAP502/12/1467)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 4
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 54679
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00027162:_____/14:#0001130
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • antibiotic resistance; bacterial flora (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [915340F89F5D]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Veterinářství
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 64
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Matiašovicová, Jitka
  • Rychlík, Ivan
  • Faldynová, Marcela
  • Juřicová, Helena
issn
  • 0506-8231
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software