Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - The aim of the experiment was to investigate the effect of linseed feeding on fatty acid profile in muscles of fattening pigs, meat quality parameters, carcass traits and growth performance. Results showed that supplementation of pig feed with 70 g of linseed meal/kg for 30 days increased the content of n-3 PUFA and significantly decreased the n-6/n-3 ratio in meat. Pork meat had properties of a functional food in case that linseed for oil production with high LNA concentration was used. Supplementation of a feed mixture with vitamin E increased its concentration in muscle tissue, improved its anti-oxidative status with a positive effect on storability and technological qualities of the meat. Consumer interest in production of meat with the desired ratio of the fatty acids will continue to increase provided prices maintain at adequate levels. (en)
- Cílem pokusu bylo ověřit vliv zkrmování lněného semene na zastoupení mastných kyselin ve svalovině výkrmových prasat, kvalitu masa, jatečné ukazatele a užitkovost.Výsledky doložily, že 30-denní suplementace krmné dávky prasat lněným šrotem v dávce 70 g/kg zvýšilo obsah n-3 PUFA a významně snížilo poměr n-6/n-3 v mase. Vepřové maso mělo charakter funkční potraviny v případě využití semene olejného lnu s vysokým obsahem LNA. Suplementace krmné směsi vitaminem E zvýšila jeho koncentraci ve svalovině, zlepšila její antioxidační stav s pozitivním dopadem na skladovatelnost a technologické vlastnosti masa. Zájem spotřebitelů o produkci masa se žádoucím poměrem mastných kyselin bude i nadále vzrůstat za předpokladu přiměřených cenových relací.
- Cílem pokusu bylo ověřit vliv zkrmování lněného semene na zastoupení mastných kyselin ve svalovině výkrmových prasat, kvalitu masa, jatečné ukazatele a užitkovost.Výsledky doložily, že 30-denní suplementace krmné dávky prasat lněným šrotem v dávce 70 g/kg zvýšilo obsah n-3 PUFA a významně snížilo poměr n-6/n-3 v mase. Vepřové maso mělo charakter funkční potraviny v případě využití semene olejného lnu s vysokým obsahem LNA. Suplementace krmné směsi vitaminem E zvýšila jeho koncentraci ve svalovině, zlepšila její antioxidační stav s pozitivním dopadem na skladovatelnost a technologické vlastnosti masa. Zájem spotřebitelů o produkci masa se žádoucím poměrem mastných kyselin bude i nadále vzrůstat za předpokladu přiměřených cenových relací. (cs)
|
Title
| - Perspektivy využití lněného semene ve výživě prasat
- Perspektivy využití lněného semene ve výživě prasat (cs)
- Perspectives of linseed utilisation in pig nutrition (en)
|
skos:prefLabel
| - Perspektivy využití lněného semene ve výživě prasat
- Perspektivy využití lněného semene ve výživě prasat (cs)
- Perspectives of linseed utilisation in pig nutrition (en)
|
skos:notation
| - RIV/00027162:_____/13:#0001070!RIV14-MSM-00027162
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/00027162:_____/13:#0001070
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - pig; linseed; PUFA; pork; functional food (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Trčková, Martina
- Zralý, Zdeněk
- Doležal, M.
- Jůzl, M.
- Přikrylová, Hana
|