About: Perspektivy využití lněného semene ve výživě prasat     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The aim of the experiment was to investigate the effect of linseed feeding on fatty acid profile in muscles of fattening pigs, meat quality parameters, carcass traits and growth performance. Results showed that supplementation of pig feed with 70 g of linseed meal/kg for 30 days increased the content of n-3 PUFA and significantly decreased the n-6/n-3 ratio in meat. Pork meat had properties of a functional food in case that linseed for oil production with high LNA concentration was used. Supplementation of a feed mixture with vitamin E increased its concentration in muscle tissue, improved its anti-oxidative status with a positive effect on storability and technological qualities of the meat. Consumer interest in production of meat with the desired ratio of the fatty acids will continue to increase provided prices maintain at adequate levels. (en)
  • Cílem pokusu bylo ověřit vliv zkrmování lněného semene na zastoupení mastných kyselin ve svalovině výkrmových prasat, kvalitu masa, jatečné ukazatele a užitkovost.Výsledky doložily, že 30-denní suplementace krmné dávky prasat lněným šrotem v dávce 70 g/kg zvýšilo obsah n-3 PUFA a významně snížilo poměr n-6/n-3 v mase. Vepřové maso mělo charakter funkční potraviny v případě využití semene olejného lnu s vysokým obsahem LNA. Suplementace krmné směsi vitaminem E zvýšila jeho koncentraci ve svalovině, zlepšila její antioxidační stav s pozitivním dopadem na skladovatelnost a technologické vlastnosti masa. Zájem spotřebitelů o produkci masa se žádoucím poměrem mastných kyselin bude i nadále vzrůstat za předpokladu přiměřených cenových relací.
  • Cílem pokusu bylo ověřit vliv zkrmování lněného semene na zastoupení mastných kyselin ve svalovině výkrmových prasat, kvalitu masa, jatečné ukazatele a užitkovost.Výsledky doložily, že 30-denní suplementace krmné dávky prasat lněným šrotem v dávce 70 g/kg zvýšilo obsah n-3 PUFA a významně snížilo poměr n-6/n-3 v mase. Vepřové maso mělo charakter funkční potraviny v případě využití semene olejného lnu s vysokým obsahem LNA. Suplementace krmné směsi vitaminem E zvýšila jeho koncentraci ve svalovině, zlepšila její antioxidační stav s pozitivním dopadem na skladovatelnost a technologické vlastnosti masa. Zájem spotřebitelů o produkci masa se žádoucím poměrem mastných kyselin bude i nadále vzrůstat za předpokladu přiměřených cenových relací. (cs)
Title
  • Perspektivy využití lněného semene ve výživě prasat
  • Perspektivy využití lněného semene ve výživě prasat (cs)
  • Perspectives of linseed utilisation in pig nutrition (en)
skos:prefLabel
  • Perspektivy využití lněného semene ve výživě prasat
  • Perspektivy využití lněného semene ve výživě prasat (cs)
  • Perspectives of linseed utilisation in pig nutrition (en)
skos:notation
  • RIV/00027162:_____/13:#0001070!RIV14-MSM-00027162
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(ED0006/01/01)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 95927
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00027162:_____/13:#0001070
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • pig; linseed; PUFA; pork; functional food (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [FC266E141BFC]
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Trčková, Martina
  • Zralý, Zdeněk
  • Doležal, M.
  • Jůzl, M.
  • Přikrylová, Hana
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software