About: Crocodile meat and potential health risks associated with its consumption     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • V České republice vstoupila v platnost nová vyhláška, která umožňuje chovat, porážet a zpracovávat krokodýly na maso jako jatečná zvířata. Farmový chov krokodýlů je rozšířen zejména v Africe, Asii, Austrálii a Severní Americe, v Evropě je spíše výjimečný. Rizika konzumace krokodýlího masa spočívají v možné přítomnosti zejména bakteriálních a parazitárních agens. Krokodýli jsou významným rezervoárem bakterií rodu Salmonella, které mohou být následně přítomny v jejich mase. Z parazitárních agens je pozornost věnována zejména přítomnosti trichinel, Spirometra spp., Anisakis spp. a zástupcům jazyčnatek (Pentastomida). Ve srovnání s jinými druhy mas má krokodýlí maso poměrně nízký obsah tuku a sodíku, nutričně příznivý je vysoký obsah bílkovin a polynenasycených mastných kyselin. I když má chov krokodýlů svá specifika, stejně jako u jiných jatečných zvířat je zásadní dodržování správné hygienické a výrobní praxe a zásad HACCP během chovu, porážky a zpracování masa.
  • V České republice vstoupila v platnost nová vyhláška, která umožňuje chovat, porážet a zpracovávat krokodýly na maso jako jatečná zvířata. Farmový chov krokodýlů je rozšířen zejména v Africe, Asii, Austrálii a Severní Americe, v Evropě je spíše výjimečný. Rizika konzumace krokodýlího masa spočívají v možné přítomnosti zejména bakteriálních a parazitárních agens. Krokodýli jsou významným rezervoárem bakterií rodu Salmonella, které mohou být následně přítomny v jejich mase. Z parazitárních agens je pozornost věnována zejména přítomnosti trichinel, Spirometra spp., Anisakis spp. a zástupcům jazyčnatek (Pentastomida). Ve srovnání s jinými druhy mas má krokodýlí maso poměrně nízký obsah tuku a sodíku, nutričně příznivý je vysoký obsah bílkovin a polynenasycených mastných kyselin. I když má chov krokodýlů svá specifika, stejně jako u jiných jatečných zvířat je zásadní dodržování správné hygienické a výrobní praxe a zásad HACCP během chovu, porážky a zpracování masa. (cs)
  • A new regulation on breeding, slaughtering and processing of crocodiles as slaughter animals came into force in the Czech Republic. Farm breeding of crocodiles is common especially in Africa, Asia, Australia and North America; it is rather unusual in Europe. Consumption of crocodile meat may pose a risk mainly by the possible presence of bacterial and parasitic agents. Crocodiles are significant reservoirs of Salmonella spp., which can be subsequently present in their meat. Among parasites, Trichinella spp., Spirometra spp., Anisakis spp. and Pentastomida are primarily of interest. From the nutritional point of view, crocodile meat is lower in fat and sodium in comparison with other meats. It has a higher content of proteins and polyunsaturated fatty acids. Even though the crocodile breeding comprises several specificities, it is crucial to meet the good hygiene and manufacturing practices and HACCP procedures at the farm and slaughterhouse level and during meat processing, the same as in the case of any other slaughter animals. (en)
Title
  • Crocodile meat and potential health risks associated with its consumption (en)
  • Krokodýlí maso a potenciální rizika jeho konzumace
  • Krokodýlí maso a potenciální rizika jeho konzumace (cs)
skos:prefLabel
  • Crocodile meat and potential health risks associated with its consumption (en)
  • Krokodýlí maso a potenciální rizika jeho konzumace
  • Krokodýlí maso a potenciální rizika jeho konzumace (cs)
skos:notation
  • RIV/00027162:_____/13:#0001012!RIV14-MZE-00027162
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(ED0006/01/01), P(QJ1210113), Z(MZE0002716202)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 3
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 83806
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00027162:_____/13:#0001012
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • crocodile farming; crocodile meat; public health; Salmonella spp.; parasites; composition of crocodile meat (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [C2F464067CF7]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Maso
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 24
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Klanicová, Barbora
  • Lorencová, Alena
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 1210-4086
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software