Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Konzumace čerstvého ovoce byla v roce 2010 příčinou 1,3procent alimentárních epidemií na území EU, čerstvá zelenina se podílela na 8,7procent epidemií. Výskyt infekcí spojených s konzumací čerstvého ovoce a zeleniny má rostoucí tendenci, což je dáno souhrou celé řady faktorů (nevyhovující zdroje vody k zavlažování, aplikace nedostatečně fermentovaných organických hnojiv, sekundární kontaminace spojená s manipulací s produktem, nové stravovací návyky obyvatel, balící technologie, mezinárodní obchod atp.). Původci infekce (viry, bakterie a paraziti) mohou kontaminovat produkt před a během sklizně, ve fázi vlastního zpracování, přepravy, skladování, distribuce a přípravy ke konzumaci. Nejúčinnějším prostředkem zabraňujícím kontaminaci produktu je dodržování preventivních opatření ve smyslu aplikace správné zemědělské, výrobní a hygienické praxe a HACCP. Dekontaminační postupy mají pouze omezenou účinnost a jsou vhodné až v případech, kdy není možné kontaminaci produktu zabránit.
- Konzumace čerstvého ovoce byla v roce 2010 příčinou 1,3procent alimentárních epidemií na území EU, čerstvá zelenina se podílela na 8,7procent epidemií. Výskyt infekcí spojených s konzumací čerstvého ovoce a zeleniny má rostoucí tendenci, což je dáno souhrou celé řady faktorů (nevyhovující zdroje vody k zavlažování, aplikace nedostatečně fermentovaných organických hnojiv, sekundární kontaminace spojená s manipulací s produktem, nové stravovací návyky obyvatel, balící technologie, mezinárodní obchod atp.). Původci infekce (viry, bakterie a paraziti) mohou kontaminovat produkt před a během sklizně, ve fázi vlastního zpracování, přepravy, skladování, distribuce a přípravy ke konzumaci. Nejúčinnějším prostředkem zabraňujícím kontaminaci produktu je dodržování preventivních opatření ve smyslu aplikace správné zemědělské, výrobní a hygienické praxe a HACCP. Dekontaminační postupy mají pouze omezenou účinnost a jsou vhodné až v případech, kdy není možné kontaminaci produktu zabránit. (cs)
- Consumption of fresh fruit was associated with 1.3 foodborne outbreaks in the EU in 2010; 8.7 of outbreaks were reported to be caused by fresh vegetable consumption. Outbreaks of human infections linked to consumption of fresh fruit and vegetables are being reported with increasing frequency because of many different factors (unsatisfactory water sources, application of improperly composted manures, secondary contamination during manipulation with products, new consumption patterns and new packaging technologies, international trade etc.). Infection agents (viruses, bacteria and parasites) may contaminate the product before harvesting, during harvesting and in the stages of processing, transport, storage, distribution and preparation for consumption. The implementation of prevention measures by means of good agricultural, manufacturing and hygienic practice and HACCP is the best tool to avoid contamination of products. The decontamination procedures have only limited effectiveness. Their application is appropriate in the cases where it is not possible to prevent the contamination of products. (en)
|
Title
| - Microbiological risks of minimally processed fruits and vegetables (en)
- Mikrobiologická rizika minimálně opracovaného ovoce a zeleniny
- Mikrobiologická rizika minimálně opracovaného ovoce a zeleniny (cs)
|
skos:prefLabel
| - Microbiological risks of minimally processed fruits and vegetables (en)
- Mikrobiologická rizika minimálně opracovaného ovoce a zeleniny
- Mikrobiologická rizika minimálně opracovaného ovoce a zeleniny (cs)
|
skos:notation
| - RIV/00027162:_____/13:#0000973!RIV14-MZE-00027162
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| - P(ED0006/01/01), P(QJ1210114), Z(MZE0002716202)
|
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/00027162:_____/13:#0000973
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - fresh fruit; fesh vegetables; food safety; human health; microbial contamination (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...odStatuVydavatele
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| |
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...v/svazekPeriodika
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Pavlík, Ivo
- Vojkovská, Hana
- Lorencová, Alena
|
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
issn
| |
number of pages
| |