About: Viruses as causative agents of foodborne diseases     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Původci alimentárních onemocnění mohou být priony, viry, bakterie, plísně a parazité. Díky adaptaci enterálních virů na specifické prostředí gastrointestinálního traktu, jsou odolní a mohou tak přežívat v řadě surovin či potravin během zpracování nebo skladování. Mezi nejčastější virové původce způsobující onemocnění z potravin patří noroviry, virus hepatitidy A a virus hepatitidy E. Infekce těmito viry se projevují jako gastroenteritidy nebo hepatitidy. U viru hepatitidy E bylo potvrzeno, že se jedná o zoonózu, u norovirů se zoonotický potenciál pouze předpokládá. Vzhledem k tomu, že kultivace těchto virů na buněčných liniích je velice problematická, k jejich detekci ve vzorcích se využívají především molekulárně biologické metody založené na PCR nebo NASBA. Rostoucí význam virů jako původců alimentárních onemocnění potvrzuje i fakt, že Codex Alimentarius bude rozšířen o zásady hygieny potravin pro kontrolu virů v potravinách.
  • Původci alimentárních onemocnění mohou být priony, viry, bakterie, plísně a parazité. Díky adaptaci enterálních virů na specifické prostředí gastrointestinálního traktu, jsou odolní a mohou tak přežívat v řadě surovin či potravin během zpracování nebo skladování. Mezi nejčastější virové původce způsobující onemocnění z potravin patří noroviry, virus hepatitidy A a virus hepatitidy E. Infekce těmito viry se projevují jako gastroenteritidy nebo hepatitidy. U viru hepatitidy E bylo potvrzeno, že se jedná o zoonózu, u norovirů se zoonotický potenciál pouze předpokládá. Vzhledem k tomu, že kultivace těchto virů na buněčných liniích je velice problematická, k jejich detekci ve vzorcích se využívají především molekulárně biologické metody založené na PCR nebo NASBA. Rostoucí význam virů jako původců alimentárních onemocnění potvrzuje i fakt, že Codex Alimentarius bude rozšířen o zásady hygieny potravin pro kontrolu virů v potravinách. (cs)
  • Alimentary diseases can be caused by prions, viruses, bacteria, fungi and parasites. These foodborne (enteric) viruses are adapted to specific environment of host gastrointestinal tract and are resistant outside the host organism. Therefore they are able to survive in feedstock and foodstuff during processing and storage. The most common agents of alimentary diseases are noroviruses, hepatitis A virus and hepatitis E virus. These viruses are responsible for gastroenteritis or hepatitis. The hepatitis E virus was recognized as zoonotic pathogen recently, while the zoonotic potential of noroviruses is still discussed. Due to problematic cultivation of foodborne viruses on cell cultures, molecular biological methods based on PCR or NASBA are used for their detection. Increasing importance of viruses as causes of alimentary diseases is acknowledged by the fact that Codex Alimentarius will be extended by hygiene policies for virus control of foodstuff. (en)
Title
  • Viruses as causative agents of foodborne diseases (en)
  • Viry jako původci alimentárních infekcí
  • Viry jako původci alimentárních infekcí (cs)
skos:prefLabel
  • Viruses as causative agents of foodborne diseases (en)
  • Viry jako původci alimentárních infekcí
  • Viry jako původci alimentárních infekcí (cs)
skos:notation
  • RIV/00027162:_____/12:#0000897!RIV13-MZE-00027162
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(ED0006/01/01), P(VG20102015011), Z(MZE0002716202)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 2
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 177537
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00027162:_____/12:#0000897
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Alimentary diseases; gastroeneteritis; hepatitis; zoonosis; higher-risk food, Codex Alimentarius (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [44E84BCF3E80]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Veterinářství
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 62
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Pavlík, Ivo
  • Vašíčková, Petra
  • Derflová, Jitka
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 0506-8231
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software