About: Detekce a kvantifikace Mycobacterium avium subsp. paratuberculosis, M. a. subsp. avium a M. a. subsp. hominissuis pomocí real time PCR ve vzorcích tkání     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Subspecies of Mycobacterium avium are the subject of increased attention in the research of food safety. Mycobacterium avium subsp. paratuberculosis (MAP), M. a. subsp. avium; (MAA) and M. a. subsp. hominissuis; (MAH) are present in the tissue of infected animals and thus can enter the food chain through meat and meat products. The method described here is established on DNA isolation from tissue or meat, and subsequent identification and quantification of MAP, MAA and MAH by real time PCR on the basis of specific gene and insertion sequences. These methods were optimised, sensitivity and specificity was tested, and internal control system was developed. All of the described real time PCR systems fulfil the requirements of routinely used kits. (en)
  • Původci paratuberkulózy (Mycobacterium avium subsp. paratuberculosis; MAP), aviární tuberkulózy (M. a. subsp. avium; MAA) a atypických mykobakterióz (M. a. subsp. hominissuis; MAH) patřící do druhu M. avium se stávají stále častěji předmětem výzkumu v oblasti bezpečnosti potravin. Můžou se vyskytovat v mase a v masných výrobcích před tepelnou úpravou, nebo po nedostatečné tepelné úpravě či fermentaci masa, příp. masného výrobku. Tato metodika je závazná pro izolaci DNA z tkání a masa a následnou identifikaci a kvantifikaci MAP, MAA a MAH na základě detekce vybraného genu a/nebo inzerčních elementů. Předložené real time PCR techniky byly vyvinuty s ohledem na jejich budoucí diagnostické uplatnění. Proto u nich byla provedena kompletní optimalizace, otestována specificita a citlivost a propracován systém kontrol, včetně interních amplifikačních kontrol, a hodnocení. Všechny předložené real time PCR systémy splňují nároky kladené na diagnostické soupravy pro rutinní použití.
  • Původci paratuberkulózy (Mycobacterium avium subsp. paratuberculosis; MAP), aviární tuberkulózy (M. a. subsp. avium; MAA) a atypických mykobakterióz (M. a. subsp. hominissuis; MAH) patřící do druhu M. avium se stávají stále častěji předmětem výzkumu v oblasti bezpečnosti potravin. Můžou se vyskytovat v mase a v masných výrobcích před tepelnou úpravou, nebo po nedostatečné tepelné úpravě či fermentaci masa, příp. masného výrobku. Tato metodika je závazná pro izolaci DNA z tkání a masa a následnou identifikaci a kvantifikaci MAP, MAA a MAH na základě detekce vybraného genu a/nebo inzerčních elementů. Předložené real time PCR techniky byly vyvinuty s ohledem na jejich budoucí diagnostické uplatnění. Proto u nich byla provedena kompletní optimalizace, otestována specificita a citlivost a propracován systém kontrol, včetně interních amplifikačních kontrol, a hodnocení. Všechny předložené real time PCR systémy splňují nároky kladené na diagnostické soupravy pro rutinní použití. (cs)
Title
  • Detekce a kvantifikace Mycobacterium avium subsp. paratuberculosis, M. a. subsp. avium a M. a. subsp. hominissuis pomocí real time PCR ve vzorcích tkání
  • Detekce a kvantifikace Mycobacterium avium subsp. paratuberculosis, M. a. subsp. avium a M. a. subsp. hominissuis pomocí real time PCR ve vzorcích tkání (cs)
  • Detection and quantification of Mycobacterium avium subsp. paratuberculosis, M. a. subsp. avium and M. a. subsp. hominissuis in tissue samples using real time PCR (en)
skos:prefLabel
  • Detekce a kvantifikace Mycobacterium avium subsp. paratuberculosis, M. a. subsp. avium a M. a. subsp. hominissuis pomocí real time PCR ve vzorcích tkání
  • Detekce a kvantifikace Mycobacterium avium subsp. paratuberculosis, M. a. subsp. avium a M. a. subsp. hominissuis pomocí real time PCR ve vzorcích tkání (cs)
  • Detection and quantification of Mycobacterium avium subsp. paratuberculosis, M. a. subsp. avium and M. a. subsp. hominissuis in tissue samples using real time PCR (en)
skos:notation
  • RIV/00027162:_____/10:#0000722!RIV11-MZE-00027162
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(1B53009), P(ED0006/01/01), Z(MZE0002716202)
http://linked.open...certifikacniOrgan
  • Státní veterinární správa, Slezská 7, Praha 2
http://linked.open.../datumCertifikace
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...onomickeParametry
  • Ekonomický přínos: v urychlení detekce a kvantifikace původce paratuberkulózy, původců aviární tuberkulózy a aviární mykobakteriózy v různých typech tkání, včetně bioptátů. Chovatelům se ušetří náklady na případnou léčbu zvířat.
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 253660
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00027162:_____/10:#0000722
http://linked.open...terniIdentifikace
  • 107/A
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Mycobacterium; meat; tissue; PCR (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [1CAE931C7F8A]
http://linked.open...okalizaceVysledku
  • Výzkumný ústav veterinárního lékařství, v.v.i., Brno, Hudcova 70
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...echnickeParametry
  • Osvědčení 25/2010.
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Králík, Petr
  • Pavlík, Ivo
  • Slaná, Iva
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software