Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Subspecies of Mycobacterium avium are the subject of increased attention in the research of food safety. Mycobacterium avium subsp. paratuberculosis (MAP), M. a. subsp. avium; (MAA) and M. a. subsp. hominissuis; (MAH) are present in the tissue of infected animals and thus can enter the food chain through meat and meat products. The method described here is established on DNA isolation from tissue or meat, and subsequent identification and quantification of MAP, MAA and MAH by real time PCR on the basis of specific gene and insertion sequences. These methods were optimised, sensitivity and specificity was tested, and internal control system was developed. All of the described real time PCR systems fulfil the requirements of routinely used kits. (en)
- Původci paratuberkulózy (Mycobacterium avium subsp. paratuberculosis; MAP), aviární tuberkulózy (M. a. subsp. avium; MAA) a atypických mykobakterióz (M. a. subsp. hominissuis; MAH) patřící do druhu M. avium se stávají stále častěji předmětem výzkumu v oblasti bezpečnosti potravin. Můžou se vyskytovat v mase a v masných výrobcích před tepelnou úpravou, nebo po nedostatečné tepelné úpravě či fermentaci masa, příp. masného výrobku. Tato metodika je závazná pro izolaci DNA z tkání a masa a následnou identifikaci a kvantifikaci MAP, MAA a MAH na základě detekce vybraného genu a/nebo inzerčních elementů. Předložené real time PCR techniky byly vyvinuty s ohledem na jejich budoucí diagnostické uplatnění. Proto u nich byla provedena kompletní optimalizace, otestována specificita a citlivost a propracován systém kontrol, včetně interních amplifikačních kontrol, a hodnocení. Všechny předložené real time PCR systémy splňují nároky kladené na diagnostické soupravy pro rutinní použití.
- Původci paratuberkulózy (Mycobacterium avium subsp. paratuberculosis; MAP), aviární tuberkulózy (M. a. subsp. avium; MAA) a atypických mykobakterióz (M. a. subsp. hominissuis; MAH) patřící do druhu M. avium se stávají stále častěji předmětem výzkumu v oblasti bezpečnosti potravin. Můžou se vyskytovat v mase a v masných výrobcích před tepelnou úpravou, nebo po nedostatečné tepelné úpravě či fermentaci masa, příp. masného výrobku. Tato metodika je závazná pro izolaci DNA z tkání a masa a následnou identifikaci a kvantifikaci MAP, MAA a MAH na základě detekce vybraného genu a/nebo inzerčních elementů. Předložené real time PCR techniky byly vyvinuty s ohledem na jejich budoucí diagnostické uplatnění. Proto u nich byla provedena kompletní optimalizace, otestována specificita a citlivost a propracován systém kontrol, včetně interních amplifikačních kontrol, a hodnocení. Všechny předložené real time PCR systémy splňují nároky kladené na diagnostické soupravy pro rutinní použití. (cs)
|
Title
| - Detekce a kvantifikace Mycobacterium avium subsp. paratuberculosis, M. a. subsp. avium a M. a. subsp. hominissuis pomocí real time PCR ve vzorcích tkání
- Detekce a kvantifikace Mycobacterium avium subsp. paratuberculosis, M. a. subsp. avium a M. a. subsp. hominissuis pomocí real time PCR ve vzorcích tkání (cs)
- Detection and quantification of Mycobacterium avium subsp. paratuberculosis, M. a. subsp. avium and M. a. subsp. hominissuis in tissue samples using real time PCR (en)
|
skos:prefLabel
| - Detekce a kvantifikace Mycobacterium avium subsp. paratuberculosis, M. a. subsp. avium a M. a. subsp. hominissuis pomocí real time PCR ve vzorcích tkání
- Detekce a kvantifikace Mycobacterium avium subsp. paratuberculosis, M. a. subsp. avium a M. a. subsp. hominissuis pomocí real time PCR ve vzorcích tkání (cs)
- Detection and quantification of Mycobacterium avium subsp. paratuberculosis, M. a. subsp. avium and M. a. subsp. hominissuis in tissue samples using real time PCR (en)
|
skos:notation
| - RIV/00027162:_____/10:#0000722!RIV11-MZE-00027162
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| - P(1B53009), P(ED0006/01/01), Z(MZE0002716202)
|
http://linked.open...certifikacniOrgan
| - Státní veterinární správa, Slezská 7, Praha 2
|
http://linked.open.../datumCertifikace
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...onomickeParametry
| - Ekonomický přínos: v urychlení detekce a kvantifikace původce paratuberkulózy, původců aviární tuberkulózy a aviární mykobakteriózy v různých typech tkání, včetně bioptátů. Chovatelům se ušetří náklady na případnou léčbu zvířat.
|
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/00027162:_____/10:#0000722
|
http://linked.open...terniIdentifikace
| |
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - Mycobacterium; meat; tissue; PCR (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...okalizaceVysledku
| - Výzkumný ústav veterinárního lékařství, v.v.i., Brno, Hudcova 70
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...echnickeParametry
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Králík, Petr
- Pavlík, Ivo
- Slaná, Iva
|
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |