Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - K endemickému výskytu hepatitidy E dochází zejména v rozvojových zemích, kde jsou infekce HEV spojeny fekální kontaminací pitné a užitkové vody. Naopak v průmyslových zemích se hepatitida E vyskytuje spíše sporadicky a onemocnění je spojováno se zahraničními cestami pacientů do rozvojových zemí. Za hlavní způsob šíření viru hepatitidy E (HEV) je pokládán fekálně-orální přenos. Nyní je hepatitida E klasifikována jako zoonóza a prasata, příp. jiné zvířecí druhy jsou považovány za rezervoáry HEV, proto dalším způsobem přenosu HEV je konzumace nedostatečně tepelně ošetřených masných produktů a vnitřností nebo kontakt s infikovanými zvířaty. V ČR byla prokázána RNA HEV u 37,5 % prasat domácích a u 8,3 % prasat divokých. Fylogenetická analýza těchto izolátů a izolátů získaných od českých pacientů ukázala zařazení do stejné podskupiny rodu Hepevirus. Proto je třeba upozorňovat na rizika konzumace jakýchkoliv tepelně neošetřených produktů od prasat domácích i divokých.
- K endemickému výskytu hepatitidy E dochází zejména v rozvojových zemích, kde jsou infekce HEV spojeny fekální kontaminací pitné a užitkové vody. Naopak v průmyslových zemích se hepatitida E vyskytuje spíše sporadicky a onemocnění je spojováno se zahraničními cestami pacientů do rozvojových zemí. Za hlavní způsob šíření viru hepatitidy E (HEV) je pokládán fekálně-orální přenos. Nyní je hepatitida E klasifikována jako zoonóza a prasata, příp. jiné zvířecí druhy jsou považovány za rezervoáry HEV, proto dalším způsobem přenosu HEV je konzumace nedostatečně tepelně ošetřených masných produktů a vnitřností nebo kontakt s infikovanými zvířaty. V ČR byla prokázána RNA HEV u 37,5 % prasat domácích a u 8,3 % prasat divokých. Fylogenetická analýza těchto izolátů a izolátů získaných od českých pacientů ukázala zařazení do stejné podskupiny rodu Hepevirus. Proto je třeba upozorňovat na rizika konzumace jakýchkoliv tepelně neošetřených produktů od prasat domácích i divokých. (cs)
- Hepatitis E is recognized as zoonotic disease and pigs and likely other animal species are reservoirs for HEV. Outbreaks of hepatitis E most commonly occur in developing countries and are associated with faecal contamination of drinking water and water for industrial purposes. In industrial countries, HEV has been detected rather sporadically. Risk factors for these cases are associated with travelling of patients to developing countries, consumption of insufficiently heat treated meat or venison and direct contact with infected animals. In the Czech Republic HEV RNA was detected in 37.5% of domestic pigs and in 8.3% of wild boars. Phylogenetic analysis of HEV isolates originating from these animals and Czech patients revealed that these isolates are clustered in one subtype of genus Hepevirus. Therefore, the consumption of raw products from domestic pigs and wild boar should be considered as risky. (en)
|
Title
| - Výskyt viru hepatitidy E u prasat domácích a prasat divokých v ČR
- Prevalence of hepatitis E virus in domestic pigs and wild boars in the Czech Republic (en)
- Výskyt viru hepatitidy E u prasat domácích a prasat divokých v ČR (cs)
|
skos:prefLabel
| - Výskyt viru hepatitidy E u prasat domácích a prasat divokých v ČR
- Prevalence of hepatitis E virus in domestic pigs and wild boars in the Czech Republic (en)
- Výskyt viru hepatitidy E u prasat domácích a prasat divokých v ČR (cs)
|
skos:notation
| - RIV/00027162:_____/10:#0000674!RIV11-MZE-00027162
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| - P(ED0006/01/01), P(OC08045), Z(MZE0002716202)
|
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/00027162:_____/10:#0000674
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - Hepatitis E; zoonosis; food safety; risk factors (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...odStatuVydavatele
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| |
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...v/svazekPeriodika
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Králík, Petr
- Pavlík, Ivo
- Vašíčková, Petra
|
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
issn
| |
number of pages
| |