About: Stanovení obsahu a rychlosti uvolňování ciclopiroxolaminu z mukoadhezivních orálních tablet vzhledem k citlivosti kvasinek rodu Candida     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Orální kandidózy představují u imunodeficientních pacientů obtížně léčitelnou komplikaci s častými recidivami. Mukoadhezivní orální tablety s prodlouženým uvolňováním lokálně působícího antimykotika, např. ciclopiroxolaminu, by mohly přispět k jejich farmakoterapii. Pro efektivní terapii je nutné stanovit koncentraci léčiva, která musí být v ústní dutině zachována, tj. zjistit obsah v lékové formě a rychlost uvolňování léčivé látky z ní. Práce se v teoretické části zabývá základní charakteristikou kvasinek rodu Candida a jimi vyvolávanými orálními kandidózami, možnostmi použití standardizovaných metod k jejich průkazu a stanovení citlivosti na antimykotika. Experimentální část se zaměřuje na průkaz, identifikaci a kvantifikaci zastoupení druhu Candida u pacientů pomocí kultivace na chromogenním agaru. U izolovaných i referenčních kmenů kvasinek byla pomocí mikrodiluční a diskové difuzní metody hodnocena citlivost na léčivo ciclopiroxolamin.
  • Orální kandidózy představují u imunodeficientních pacientů obtížně léčitelnou komplikaci s častými recidivami. Mukoadhezivní orální tablety s prodlouženým uvolňováním lokálně působícího antimykotika, např. ciclopiroxolaminu, by mohly přispět k jejich farmakoterapii. Pro efektivní terapii je nutné stanovit koncentraci léčiva, která musí být v ústní dutině zachována, tj. zjistit obsah v lékové formě a rychlost uvolňování léčivé látky z ní. Práce se v teoretické části zabývá základní charakteristikou kvasinek rodu Candida a jimi vyvolávanými orálními kandidózami, možnostmi použití standardizovaných metod k jejich průkazu a stanovení citlivosti na antimykotika. Experimentální část se zaměřuje na průkaz, identifikaci a kvantifikaci zastoupení druhu Candida u pacientů pomocí kultivace na chromogenním agaru. U izolovaných i referenčních kmenů kvasinek byla pomocí mikrodiluční a diskové difuzní metody hodnocena citlivost na léčivo ciclopiroxolamin. (cs)
  • Oral candidosis represent difficult and often recidiving complication in immunodeficient patients. Oral mucoadhesive tablets with prolonged release of localy acting antifungal drug, e.g. ciclopiroxolamine, could contribute to their pharmacotherapy. For efficient therapy, the drug concentration present in oral cavity has to be determined, i.e. the drug content in dosage form and its release have to be formed. Theoretical part of this work is aimed to the basic characteristics of Candida yeasts and their induction of oral candidosis, to the possibilities of using standardized methods for detecting and determining their susceptibility to antifungal agents. Experimental part is focused on the establishment, identification and quantification of Candida species represented in patients by cultivation on chromogenic agar. The microdilution and disk diffusion methods have been used for assessing the susceptibility of isolated and reference strains of yeasts to antifungal drug - ciclopiroxolamine. (en)
Title
  • Stanovení obsahu a rychlosti uvolňování ciclopiroxolaminu z mukoadhezivních orálních tablet vzhledem k citlivosti kvasinek rodu Candida
  • Stanovení obsahu a rychlosti uvolňování ciclopiroxolaminu z mukoadhezivních orálních tablet vzhledem k citlivosti kvasinek rodu Candida (cs)
  • Determination of ciclopiroxolamine content and its release rate from oral mucoadhesive tablets concerning Candida yeasts susceptibility (en)
skos:prefLabel
  • Stanovení obsahu a rychlosti uvolňování ciclopiroxolaminu z mukoadhezivních orálních tablet vzhledem k citlivosti kvasinek rodu Candida
  • Stanovení obsahu a rychlosti uvolňování ciclopiroxolaminu z mukoadhezivních orálních tablet vzhledem k citlivosti kvasinek rodu Candida (cs)
  • Determination of ciclopiroxolamine content and its release rate from oral mucoadhesive tablets concerning Candida yeasts susceptibility (en)
skos:notation
  • RIV/00027162:_____/10:#0000663!RIV11-MZE-00027162
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MZE0002716202)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 2
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 289751
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00027162:_____/10:#0000663
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • candida; antifungal drug; ciclopiroxolamine; mucoadhesive dosage form; local therapy (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [81E2E7D5CAFB]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Česká a slovenská farmacie
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 59
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Mašková, E.
  • Mašek, Josef
  • Gajdziok, J.
  • Rabišková, M.
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 1210-7816
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 77 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software