About: Salmonely a mechanismy rezistence k antibiotikům     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Přestože se na kontrolu salmonelových infekcí nepoužívají antibiotika, i u salmonel dochází k nárůst kmenů rezistentních k jejím účinkům. Vznik rezistencí je spojen buď s bodovými mutacemi ve svých vlastních genech, anebo (a to mnohem častěji), ziskem celých genů od jiných baktérií. Kompletní geny rezistence se do genomu salmonel dostávají nejčastěji pomocí konjugativních R-plazmidů. Jiný způsob rezistence poměrně specifický právě pro salmonely, je zisk Salmonella Genomic Island 1 (SGI-1). Tento blok 43 genů se nachází v chromozomu salmonel a 5 z těchto genů přenáší rezistenci k 5 různým antibiotikům (ampicilin, chloramfenikol, streptomycin, sulfonamidy a tetracykliny, fenotyp ACSSuT). SGI-1 se velmi často vyskytuje u Salmonella Typhimurium DT104. Ačkoli se může zdát, že kmeny salmonel rezistentní k antibiotikům jsou i více virulentní, přímé porovnání virulence mezi správně vybranými kmeny ukazuje, že rezistence k antibiotikům a virulence spolu nijak nesouvisí.
  • Přestože se na kontrolu salmonelových infekcí nepoužívají antibiotika, i u salmonel dochází k nárůst kmenů rezistentních k jejím účinkům. Vznik rezistencí je spojen buď s bodovými mutacemi ve svých vlastních genech, anebo (a to mnohem častěji), ziskem celých genů od jiných baktérií. Kompletní geny rezistence se do genomu salmonel dostávají nejčastěji pomocí konjugativních R-plazmidů. Jiný způsob rezistence poměrně specifický právě pro salmonely, je zisk Salmonella Genomic Island 1 (SGI-1). Tento blok 43 genů se nachází v chromozomu salmonel a 5 z těchto genů přenáší rezistenci k 5 různým antibiotikům (ampicilin, chloramfenikol, streptomycin, sulfonamidy a tetracykliny, fenotyp ACSSuT). SGI-1 se velmi často vyskytuje u Salmonella Typhimurium DT104. Ačkoli se může zdát, že kmeny salmonel rezistentní k antibiotikům jsou i více virulentní, přímé porovnání virulence mezi správně vybranými kmeny ukazuje, že rezistence k antibiotikům a virulence spolu nijak nesouvisí. (cs)
  • Although antibiotics are usually not used for the treatment of Salmonella infections, even in Salmonella an increase in antibiotic resistance can be observed. Antibiotic resistance is associated either with point mutations or, more frequently, with the acquisition of antibiotic resistance genes which are frequently encoded by large conjugative R-plasmids. Another mode of antibiotic resistance, specific for Salmonella, is the acquisition of Salmonella Genomic Island 1 (SGI-1). This block of 43 genes is inserted in Salmonella chromosome and 5 of these genes are responsible for the resistance to 5 different antibiotics (ampicillin, chloramphenicol, streptomycin, sulphonamides and tetracyclines, phenotype ACSSuT). SGI-1 is frequently found in Salmonella Typhimurium DT104. Although some papers reported on increased virulence of antibiotic resistant Salmonella, direct comparisons of the virulence of appropriate isolates show that antibiotic resistance and virulence in Salmonella do not correlate. (en)
Title
  • Salmonely a mechanismy rezistence k antibiotikům
  • Salmonella and mechanisms of antibiotic resistance (en)
  • Salmonely a mechanismy rezistence k antibiotikům (cs)
skos:prefLabel
  • Salmonely a mechanismy rezistence k antibiotikům
  • Salmonella and mechanisms of antibiotic resistance (en)
  • Salmonely a mechanismy rezistence k antibiotikům (cs)
skos:notation
  • RIV/00027162:_____/09:#0000525!RIV10-MZE-00027162
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(1B44019), Z(MZE0002716202)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 3
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 340216
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00027162:_____/09:#0000525
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • antibiotic resistance; Salmonella; conjugative plasmid; SGI-1 (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [40F116D2D3ED]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Veterinářství
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 59
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Rychlík, Ivan
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 0506-8231
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software