About: Vliv lupiny bílé na zastoupení mastných kyselin v lipidické složce svaloviny prasat     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The purpose of the present study was to evaluate the effect of soya replacement with various percentages of dehulled seeds of white lupine cv. Butan in the diets for pigs on the fatty acid profile in their muscles. Fifty hybrid Pn x (LW x L x Du) pigs allocated into 5 groups were used in the experiment. In 4 experimental diets, soya was partly (50%) or completely (100%) replaced with whole (WL) or dehulled (DL) lupine seed; control diet contained extracted soybean meal. Feeding a diet containing lupine caused non-significant reduction in the content of linoleic acid (C 18:2 n-6) in MLLT; on the other hand, the content of linolenic acid (C 18:3 n-3) increased by 33% in comparison with control animals. A significant favourable decrease in the ratio of n-6 to n-3 polyunsaturated fatty acids (PUFA) in muscles of experimental pigs (5.23) compared with control pigs (8.75) is beneficial to production of pork as a functional food with favourable physiological effects. (en)
  • Cílem práce bylo zjistit vliv zkrmování šrotu z celého nebo odslupkovaného semene bílé lupiny, cv. Butan v dietě prasat při různé míře náhrady sóje na profil mastných kyselin ve svalovině. Do experimentu bylo zařazeno 50 prasat hybridní kombinace Pn x (LW x L x Du) rozdělených do 5 skupin. Ve 4 pokusných dietách byla sója částečně (50%) nebo zcela (100%) nahrazena celým (LC) nebo odslupkovaným (LO) semenem lupiny; kontrolní dieta obsahovala sójový extrahovaný šrot. Zařazením lupiny bylo u všech pokusných zvířat zjištěno neprůkazné snížení linolové kyseliny (C 18:2 n-6) v MLLT; naopak zastoupení linolenové kyseliny (C 18:3 n-3) bylo vyšší o 33% vůči zvířatům kontrolním. Pozitivní, signifikantní snížení poměru n-6 a n-3 polynenasycených mastných kyselin (PUFA) ve svalovině pokusných prasat (5,23) oproti kontrolním (8,75) je přínosem v produkci vepřového masa jako funkční potraviny s příznivými fyziologickými účinky.
  • Cílem práce bylo zjistit vliv zkrmování šrotu z celého nebo odslupkovaného semene bílé lupiny, cv. Butan v dietě prasat při různé míře náhrady sóje na profil mastných kyselin ve svalovině. Do experimentu bylo zařazeno 50 prasat hybridní kombinace Pn x (LW x L x Du) rozdělených do 5 skupin. Ve 4 pokusných dietách byla sója částečně (50%) nebo zcela (100%) nahrazena celým (LC) nebo odslupkovaným (LO) semenem lupiny; kontrolní dieta obsahovala sójový extrahovaný šrot. Zařazením lupiny bylo u všech pokusných zvířat zjištěno neprůkazné snížení linolové kyseliny (C 18:2 n-6) v MLLT; naopak zastoupení linolenové kyseliny (C 18:3 n-3) bylo vyšší o 33% vůči zvířatům kontrolním. Pozitivní, signifikantní snížení poměru n-6 a n-3 polynenasycených mastných kyselin (PUFA) ve svalovině pokusných prasat (5,23) oproti kontrolním (8,75) je přínosem v produkci vepřového masa jako funkční potraviny s příznivými fyziologickými účinky. (cs)
Title
  • Vliv lupiny bílé na zastoupení mastných kyselin v lipidické složce svaloviny prasat
  • Vliv lupiny bílé na zastoupení mastných kyselin v lipidické složce svaloviny prasat (cs)
  • The effect of white lupine on the profile of fatty acids in the lipid component of pigs muscles (en)
skos:prefLabel
  • Vliv lupiny bílé na zastoupení mastných kyselin v lipidické složce svaloviny prasat
  • Vliv lupiny bílé na zastoupení mastných kyselin v lipidické složce svaloviny prasat (cs)
  • The effect of white lupine on the profile of fatty acids in the lipid component of pigs muscles (en)
skos:notation
  • RIV/00027162:_____/09:#0000521!RIV10-MZE-00027162
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QG60142), Z(MZE0002716201)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 349328
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00027162:_____/09:#0000521
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • lupine; whole seeds; dehulling; pork; fatty acid; n-6/n-3 PUFA (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [00EB31737FD6]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Brno
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Brno
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Seminář o jakosti potravin a potravinových surovin (Ingrovy dny)
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Trčková, Martina
  • Zralý, Zdeněk
  • Doležal, M.
  • Písaříková, Bohumila
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně
https://schema.org/isbn
  • 978-80-7375-281-1
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software