Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - The purpose of the present study was to evaluate the effect of soya replacement with various percentages of dehulled seeds of white lupine cv. Butan in the diets for pigs on the fatty acid profile in their muscles. Fifty hybrid Pn x (LW x L x Du) pigs allocated into 5 groups were used in the experiment. In 4 experimental diets, soya was partly (50%) or completely (100%) replaced with whole (WL) or dehulled (DL) lupine seed; control diet contained extracted soybean meal. Feeding a diet containing lupine caused non-significant reduction in the content of linoleic acid (C 18:2 n-6) in MLLT; on the other hand, the content of linolenic acid (C 18:3 n-3) increased by 33% in comparison with control animals. A significant favourable decrease in the ratio of n-6 to n-3 polyunsaturated fatty acids (PUFA) in muscles of experimental pigs (5.23) compared with control pigs (8.75) is beneficial to production of pork as a functional food with favourable physiological effects. (en)
- Cílem práce bylo zjistit vliv zkrmování šrotu z celého nebo odslupkovaného semene bílé lupiny, cv. Butan v dietě prasat při různé míře náhrady sóje na profil mastných kyselin ve svalovině. Do experimentu bylo zařazeno 50 prasat hybridní kombinace Pn x (LW x L x Du) rozdělených do 5 skupin. Ve 4 pokusných dietách byla sója částečně (50%) nebo zcela (100%) nahrazena celým (LC) nebo odslupkovaným (LO) semenem lupiny; kontrolní dieta obsahovala sójový extrahovaný šrot. Zařazením lupiny bylo u všech pokusných zvířat zjištěno neprůkazné snížení linolové kyseliny (C 18:2 n-6) v MLLT; naopak zastoupení linolenové kyseliny (C 18:3 n-3) bylo vyšší o 33% vůči zvířatům kontrolním. Pozitivní, signifikantní snížení poměru n-6 a n-3 polynenasycených mastných kyselin (PUFA) ve svalovině pokusných prasat (5,23) oproti kontrolním (8,75) je přínosem v produkci vepřového masa jako funkční potraviny s příznivými fyziologickými účinky.
- Cílem práce bylo zjistit vliv zkrmování šrotu z celého nebo odslupkovaného semene bílé lupiny, cv. Butan v dietě prasat při různé míře náhrady sóje na profil mastných kyselin ve svalovině. Do experimentu bylo zařazeno 50 prasat hybridní kombinace Pn x (LW x L x Du) rozdělených do 5 skupin. Ve 4 pokusných dietách byla sója částečně (50%) nebo zcela (100%) nahrazena celým (LC) nebo odslupkovaným (LO) semenem lupiny; kontrolní dieta obsahovala sójový extrahovaný šrot. Zařazením lupiny bylo u všech pokusných zvířat zjištěno neprůkazné snížení linolové kyseliny (C 18:2 n-6) v MLLT; naopak zastoupení linolenové kyseliny (C 18:3 n-3) bylo vyšší o 33% vůči zvířatům kontrolním. Pozitivní, signifikantní snížení poměru n-6 a n-3 polynenasycených mastných kyselin (PUFA) ve svalovině pokusných prasat (5,23) oproti kontrolním (8,75) je přínosem v produkci vepřového masa jako funkční potraviny s příznivými fyziologickými účinky. (cs)
|
Title
| - Vliv lupiny bílé na zastoupení mastných kyselin v lipidické složce svaloviny prasat
- Vliv lupiny bílé na zastoupení mastných kyselin v lipidické složce svaloviny prasat (cs)
- The effect of white lupine on the profile of fatty acids in the lipid component of pigs muscles (en)
|
skos:prefLabel
| - Vliv lupiny bílé na zastoupení mastných kyselin v lipidické složce svaloviny prasat
- Vliv lupiny bílé na zastoupení mastných kyselin v lipidické složce svaloviny prasat (cs)
- The effect of white lupine on the profile of fatty acids in the lipid component of pigs muscles (en)
|
skos:notation
| - RIV/00027162:_____/09:#0000521!RIV10-MZE-00027162
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| - P(QG60142), Z(MZE0002716201)
|
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/00027162:_____/09:#0000521
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - lupine; whole seeds; dehulling; pork; fatty acid; n-6/n-3 PUFA (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Seminář o jakosti potravin a potravinových surovin (Ingrovy dny)
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Trčková, Martina
- Zralý, Zdeněk
- Doležal, M.
- Písaříková, Bohumila
|
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
| |
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
| |
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| - Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně
|
https://schema.org/isbn
| |