About: Studium podmínek adherence Staphylococcus epidermis na nerezový povrch za proudění mléka     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • V 7 experimentálních studiích jsme se modelovali situaci, při níž nerezovým potrubím 6 h proudilo kravské mléko, kontaminované silně biofilm-pozitivním izolátem Staphylococcus epidermidis. Za statických podmínek, při proudění mléka (Re = 9381 a Re = 31327) a za testovacích teplot (22oC, 25oC a 28oC) planktonní buňky adherovaly pouze na svrchní stranu nerezových plíšků umístěných ve speciální průtokové komůrce. Nebyl zaznamenán vliv rychlosti proudění mléka na adherenci buněk, a to ani v pozitivním, ani v negativním smyslu. Maximální adherence mikroorganismu do 2 h. Vyšší a přetrvávající adherence S. epidermidis nastala při teplotě těsně pod hranicí růstu (22oC). Při teplotě 28°C, poté co bakteriální kultura přešla z lag fáze do ranné exponenciální fáze růstu (za cca 2 h), došlo k téměř úplnému odloučení adherovaných buněk, a to ještě před tím než se vytvořil biofilm. Poznatek o podmínkách setrvání a odloučení buněk je v potravinářském průmyslu zásadní.
  • V 7 experimentálních studiích jsme se modelovali situaci, při níž nerezovým potrubím 6 h proudilo kravské mléko, kontaminované silně biofilm-pozitivním izolátem Staphylococcus epidermidis. Za statických podmínek, při proudění mléka (Re = 9381 a Re = 31327) a za testovacích teplot (22oC, 25oC a 28oC) planktonní buňky adherovaly pouze na svrchní stranu nerezových plíšků umístěných ve speciální průtokové komůrce. Nebyl zaznamenán vliv rychlosti proudění mléka na adherenci buněk, a to ani v pozitivním, ani v negativním smyslu. Maximální adherence mikroorganismu do 2 h. Vyšší a přetrvávající adherence S. epidermidis nastala při teplotě těsně pod hranicí růstu (22oC). Při teplotě 28°C, poté co bakteriální kultura přešla z lag fáze do ranné exponenciální fáze růstu (za cca 2 h), došlo k téměř úplnému odloučení adherovaných buněk, a to ještě před tím než se vytvořil biofilm. Poznatek o podmínkách setrvání a odloučení buněk je v potravinářském průmyslu zásadní. (cs)
  • Initial adherence of microorganisms to surfaces in food processing plants is a precondition for biofilm formation. In this model study, milk contaminated with a biofilm-positive Staphylococcus epidermidis isolate flowed along the stainless coupons placed in a special chamber for 6 h. During the milk flow (Re = 9.38 and Re = 31.33) the planktonic cells attached only to the upper side of coupons. A higher and persisting adherence of S. epidermidis was observed at the temperature of 22°C. At the temperature of 28°C, when the culture switched from the lag phase to the early exponential growth phase (at about the time point of 2 h), the cells almost completely detached from the coupons´ surfaces. Due to the fact that biofilms can be formed on contact surfaces in food processing plants, it is very important to recognize the conditions which may influence their formation and persistence. (en)
Title
  • Studium podmínek adherence Staphylococcus epidermis na nerezový povrch za proudění mléka
  • Studium podmínek adherence Staphylococcus epidermis na nerezový povrch za proudění mléka (cs)
  • The adherence of Staphylococcus epidermis to stainless steel in milk flow system (en)
skos:prefLabel
  • Studium podmínek adherence Staphylococcus epidermis na nerezový povrch za proudění mléka
  • Studium podmínek adherence Staphylococcus epidermis na nerezový povrch za proudění mléka (cs)
  • The adherence of Staphylococcus epidermis to stainless steel in milk flow system (en)
skos:notation
  • RIV/00027162:_____/08:#0000411!RIV09-MZE-00027162
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(2B08074), P(QF4048), Z(MZE0002716201)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 398028
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00027162:_____/08:#0000411
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Staphylococcus epidermidis; adhesion; milk; stainless steel (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [4AE3DF463FCD]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Třešť
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Mikrobiologie potravin
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Babák, Vladimír
  • Jaglič, Zoran
  • Holasová, Martina
  • Roubal, P.
  • Schlegelová, Jarmila
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Československá společnost mikrobiologická
https://schema.org/isbn
  • 978-80-7080-704-0
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software