About: Vliv lupiny bílé v krmné směsi na kvalitu vepřového masa     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Cílem práce bylo zhodnotit vliv krmných diet výkrmových prasat s 20% inkluzí semene lupiny cv. Amiga na užitkovost, zdraví, jatečné ukazatele, mastné kyseliny, lipidický profil masa. Záměrem bylo rovněž zvýšení nutriční hodnoty cereal-lupine diet (P1) suplementací lysinu, methioninu, and threoninu (P2) nebo slunečnicového oleje (P3) a srovnání s kontrolními dietami obsahujícími živočišnou bílkovinu (K1) nebo sóju (K2). Nebyl prokázán negativní vliv diet s lupinou na jatečné hodnoty a nutriční kvalitu masa. Příznivé zastoupení linolenové kyseliny v semeni lupiny pozitivně ovlivnilo n-6/n-3 poměr nenasycených mastných kyselin v lipidech masa P3 skupiny vůči K1 a P1. Průkazně lepší ukazatele senzorické analýzy masa byly zjištěny u textury, šťavnatosti a chuti u P3 ve srovnání s K1, K2 a P1. Uvedené výsledky naznačují možnost náhrady živočišné bílkoviny a sóji v dietě výkrmových prasat ověřovanou lupinou za předpokladu suplementace diety aminokyselinami a tukem.
  • Cílem práce bylo zhodnotit vliv krmných diet výkrmových prasat s 20% inkluzí semene lupiny cv. Amiga na užitkovost, zdraví, jatečné ukazatele, mastné kyseliny, lipidický profil masa. Záměrem bylo rovněž zvýšení nutriční hodnoty cereal-lupine diet (P1) suplementací lysinu, methioninu, and threoninu (P2) nebo slunečnicového oleje (P3) a srovnání s kontrolními dietami obsahujícími živočišnou bílkovinu (K1) nebo sóju (K2). Nebyl prokázán negativní vliv diet s lupinou na jatečné hodnoty a nutriční kvalitu masa. Příznivé zastoupení linolenové kyseliny v semeni lupiny pozitivně ovlivnilo n-6/n-3 poměr nenasycených mastných kyselin v lipidech masa P3 skupiny vůči K1 a P1. Průkazně lepší ukazatele senzorické analýzy masa byly zjištěny u textury, šťavnatosti a chuti u P3 ve srovnání s K1, K2 a P1. Uvedené výsledky naznačují možnost náhrady živočišné bílkoviny a sóji v dietě výkrmových prasat ověřovanou lupinou za předpokladu suplementace diety aminokyselinami a tukem. (cs)
  • The purpose of the present study was to assess the effect of diets for market pigs with 20% inclusion of lupine seeds, cv. Amiga, on the FA profile of meat lipids. Five groups of pigs (n=10, 5 males and 5 females) were fed the following diets: control groups (K1) - diet containing fish meal, (K2) - diet containing extracted soy meal; experimental groups (P1) - diet containing lupine, (P2) - diet containing lupine and amino acids, (P3) - diet containing lupine, amino acids and fat. No adverse effect of lupine containing diet on nutritional quality of meat was observed. Optimum content of linolenic acid in lupine seeds had a favourable effect on n-6/n-3 PUFA ratio in meat lipids of P3 group in comparison with K1 and P1 groups. By sensory meat analysis, significantly better characteristics were found for texture, juiciness and taste in P3 in comparison with K1, K2 and P1 groups. Lupine inclusion in pig diets may have a beneficial effect on pork FA composition and its sensory parameters. (en)
Title
  • Vliv lupiny bílé v krmné směsi na kvalitu vepřového masa
  • The effect of white lupine in the diet on meat quality of market pigs (en)
  • Vliv lupiny bílé v krmné směsi na kvalitu vepřového masa (cs)
skos:prefLabel
  • Vliv lupiny bílé v krmné směsi na kvalitu vepřového masa
  • The effect of white lupine in the diet on meat quality of market pigs (en)
  • Vliv lupiny bílé v krmné směsi na kvalitu vepřového masa (cs)
skos:notation
  • RIV/00027162:_____/07:#0000223!RIV08-MZE-00027162
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 368;371
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QG60142), Z(MSM 432100001), Z(MZE0002716201)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 458407
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00027162:_____/07:#0000223
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • lupine; Amiga; fatty acids profile; sensory evaluation; pork (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [EBF79F217F54]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Nitra
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Nitra
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • III. Vědecká konference s mezinárodní účastí Bezpečnost a kontrola potravin, Nitra
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Trčková, Martina
  • Zralý, Zdeněk
  • Jůzl, M.
  • Simeonovová, J.
  • Písaříková, Bohumila
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre
https://schema.org/isbn
  • 978-80-8069-861-4
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 67 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software