About: Methods of gadoid fish species identification in food and their economic impact in the Czech Republic     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The purpose of the study was to give an overview of imported and traded gadoid fish species in the Czech Republic and to describe available methods for their authentication. With regard to different values and prices of various fish species, these may be adultered. Until recently, electrophoretic, chromatographic and immunological methods based on the analysis of proteins extracted from fish musculature seemed to be promising. Using these methods, various fish species can be identified in fresh, chilled and frozen products. However, they often fail in heat treated products. Molecular biology methods based on DNA analysis are more reliable and suitable for the analysis of fish product that have been heat treated during the production process.
  • The purpose of the study was to give an overview of imported and traded gadoid fish species in the Czech Republic and to describe available methods for their authentication. With regard to different values and prices of various fish species, these may be adultered. Until recently, electrophoretic, chromatographic and immunological methods based on the analysis of proteins extracted from fish musculature seemed to be promising. Using these methods, various fish species can be identified in fresh, chilled and frozen products. However, they often fail in heat treated products. Molecular biology methods based on DNA analysis are more reliable and suitable for the analysis of fish product that have been heat treated during the production process. (en)
  • Cílem studie bylo podat ucelený přehled o treskovitých rybách dovážených do České republiky a o metodách vhodných k jejich druhové identifikaci. S ohledem na rozdílnou nutriční kvalitu a komerční cenu jednotlivých druhů ryb může docházet k jejich falšování. Pro druhové určení ryb mohou být použity metody založené na analýze proteinů extrahovaných z rybí svaloviny, jako např. elektroforetické, chromatografické nebo imunologické metody. Tyto metody jsou schopny identifikovat druh ryby v syrových, chlazených a mražených výrobcích. Mohou ale selhávat při analýze tepelně opracovaných výrobků. Molekulárně biologické metody založené na analýze DNA jsou spolehlivější a specifické i při analýze výrobků, které byly podrobeny tepelnému či chemickému ošetření během výrobního procesu. (cs)
Title
  • Methods of gadoid fish species identification in food and their economic impact in the Czech Republic
  • Způsoby identifikace potravinářsky významných druhů treskovitých ryb a jejich ekonomický význam v České republice (cs)
  • Methods of gadoid fish species identification in food and their economic impact in the Czech Republic (en)
skos:prefLabel
  • Methods of gadoid fish species identification in food and their economic impact in the Czech Republic
  • Způsoby identifikace potravinářsky významných druhů treskovitých ryb a jejich ekonomický význam v České republice (cs)
  • Methods of gadoid fish species identification in food and their economic impact in the Czech Republic (en)
skos:notation
  • RIV/00027162:_____/07:#0000201!RIV08-MZE-00027162
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 273;292
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MZE0002716201)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 7
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 433129
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00027162:_____/07:#0000201
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • cod fish; fish species identification; electrophoresis; PCR-RFLP; cytochrome b gene; food adulteration (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [6568029EC1E8]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Veterinární medicína
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 52
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Králík, Petr
  • Renčová, Eva
  • Hubálková, Zora
  • Tremlová, B.
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 0375-8427
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 77 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software