Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - The purpose of the study was to give an overview of imported and traded gadoid fish species in the Czech Republic and to describe available methods for their authentication. With regard to different values and prices of various fish species, these may be adultered. Until recently, electrophoretic, chromatographic and immunological methods based on the analysis of proteins extracted from fish musculature seemed to be promising. Using these methods, various fish species can be identified in fresh, chilled and frozen products. However, they often fail in heat treated products. Molecular biology methods based on DNA analysis are more reliable and suitable for the analysis of fish product that have been heat treated during the production process.
- The purpose of the study was to give an overview of imported and traded gadoid fish species in the Czech Republic and to describe available methods for their authentication. With regard to different values and prices of various fish species, these may be adultered. Until recently, electrophoretic, chromatographic and immunological methods based on the analysis of proteins extracted from fish musculature seemed to be promising. Using these methods, various fish species can be identified in fresh, chilled and frozen products. However, they often fail in heat treated products. Molecular biology methods based on DNA analysis are more reliable and suitable for the analysis of fish product that have been heat treated during the production process. (en)
- Cílem studie bylo podat ucelený přehled o treskovitých rybách dovážených do České republiky a o metodách vhodných k jejich druhové identifikaci. S ohledem na rozdílnou nutriční kvalitu a komerční cenu jednotlivých druhů ryb může docházet k jejich falšování. Pro druhové určení ryb mohou být použity metody založené na analýze proteinů extrahovaných z rybí svaloviny, jako např. elektroforetické, chromatografické nebo imunologické metody. Tyto metody jsou schopny identifikovat druh ryby v syrových, chlazených a mražených výrobcích. Mohou ale selhávat při analýze tepelně opracovaných výrobků. Molekulárně biologické metody založené na analýze DNA jsou spolehlivější a specifické i při analýze výrobků, které byly podrobeny tepelnému či chemickému ošetření během výrobního procesu. (cs)
|
Title
| - Methods of gadoid fish species identification in food and their economic impact in the Czech Republic
- Způsoby identifikace potravinářsky významných druhů treskovitých ryb a jejich ekonomický význam v České republice (cs)
- Methods of gadoid fish species identification in food and their economic impact in the Czech Republic (en)
|
skos:prefLabel
| - Methods of gadoid fish species identification in food and their economic impact in the Czech Republic
- Způsoby identifikace potravinářsky významných druhů treskovitých ryb a jejich ekonomický význam v České republice (cs)
- Methods of gadoid fish species identification in food and their economic impact in the Czech Republic (en)
|
skos:notation
| - RIV/00027162:_____/07:#0000201!RIV08-MZE-00027162
|
http://linked.open.../vavai/riv/strany
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/00027162:_____/07:#0000201
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - cod fish; fish species identification; electrophoresis; PCR-RFLP; cytochrome b gene; food adulteration (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...odStatuVydavatele
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| |
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...v/svazekPeriodika
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Králík, Petr
- Renčová, Eva
- Hubálková, Zora
- Tremlová, B.
|
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
issn
| |
number of pages
| |