About: Primární adenokarcinom plic napodobující tuberkulózu u kočky     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • V práci je popsán případ sedmiletého siamského kocoura původem z Jihoafrické republiky, u kterého byl diagnostikován primární adenokarcinom plic. Klinickými příznaky byla zjištěna unilaterální submandibulární lymfadenopatie, chronický kašel a následně inapetence a vyhublost; rentgenologicky byl zjištěn nodulární plicní vzor v celém rozsahu plicního pole. Vzhledem k anamnestickým údajům i klinickému obrazu se iniciální diagnostika zaměřila na vyloučení plicní tuberkulózy, mykóz a parazitóz. Základní vyšetřovaný materiál byl získán pomocí excizní biopsie zvětšené podčelistní mízní uzliny a vyšetřován histopatologicky, mikroskopicky, kultivačně metodou IS6110 a IS901 PCR pro průkaz mykobakterií. Parazitologické vyšetření zaměřené na plicnivky koček bylo provedeno z trusu a bylo negativní. Prohlubující se anorexie a hubnutí nakonec vedly ze strany majitele k žádosti o eutanázii. Postmortálním patoanatomickým a histopatologickým vyšetřením byl zjištěn primární plicní adenokarcinom.
  • V práci je popsán případ sedmiletého siamského kocoura původem z Jihoafrické republiky, u kterého byl diagnostikován primární adenokarcinom plic. Klinickými příznaky byla zjištěna unilaterální submandibulární lymfadenopatie, chronický kašel a následně inapetence a vyhublost; rentgenologicky byl zjištěn nodulární plicní vzor v celém rozsahu plicního pole. Vzhledem k anamnestickým údajům i klinickému obrazu se iniciální diagnostika zaměřila na vyloučení plicní tuberkulózy, mykóz a parazitóz. Základní vyšetřovaný materiál byl získán pomocí excizní biopsie zvětšené podčelistní mízní uzliny a vyšetřován histopatologicky, mikroskopicky, kultivačně metodou IS6110 a IS901 PCR pro průkaz mykobakterií. Parazitologické vyšetření zaměřené na plicnivky koček bylo provedeno z trusu a bylo negativní. Prohlubující se anorexie a hubnutí nakonec vedly ze strany majitele k žádosti o eutanázii. Postmortálním patoanatomickým a histopatologickým vyšetřením byl zjištěn primární plicní adenokarcinom. (cs)
  • The paper describes the case of primary lung adenocarcinoma in seven-year-old Siamese tomcat imported from South Africa. Clinical signs included unilateral submandibular lymphadenopathy, chronic cough and gradually worsening inapetence and weight loss; there was an intersticial nodular pattern all over the lung field on the thoracic radiogram. Owing to both history and clinical signs there was an effort to rule out the zoonoses such as tuberculosis, fungi infection and parasite infection. The sample of tissue was taken from the affected lymph node and submitted for histopathological, microscopical, and IS6110 and IS901 PCR, and culture for the mycobacteria detection. Fecal sample were negative for the detection of eggs and larvae of lung worms. Profound anorexia and weight loss eventually led to the owner's request of euthanasia. Primary lung adenocarcinoma was diagnosed on pathomorhological and histopathological examination of lung lesions. (en)
Title
  • Primární adenokarcinom plic napodobující tuberkulózu u kočky
  • Primární adenokarcinom plic napodobující tuberkulózu u kočky (cs)
  • Primary lung adenocarcinoma mimicking a tuberculosis in the cat (en)
skos:prefLabel
  • Primární adenokarcinom plic napodobující tuberkulózu u kočky
  • Primární adenokarcinom plic napodobující tuberkulózu u kočky (cs)
  • Primary lung adenocarcinoma mimicking a tuberculosis in the cat (en)
skos:notation
  • RIV/00027162:_____/06:#0000106!RIV07-MZE-00027162
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 5
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(1B53009), Z(MZE0002716201)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 5
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 494525
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00027162:_____/06:#0000106
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • primary lung adenocarcinoma, histopathology, PCR, IS6110, IS901, MGIT (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [C6D1AC1A122E]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Veterinářství
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Pavlík, Ivo
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 0506-8231
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software