About: Selektivní půdy Baird-Paker a KRANEP agar v systému detekce koaguláza-pozitivních a koaguláza-negativních stafylokoků v potravinách     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Pro stanovení koafuláza-pozitivních stafylokoků (CoPS) v potravinách je určena selektivně diagnostická půda Baird-Parker agar (BP). Růst ostatních stafylokoků, zejména koaguláza-negativních stafylokoků (CoNS) je však na tomto médiu variabilní. Jakoalternativní selektivní půdu jsme proto testovali KRANEP agar (KR). Bylo zjištěno, že KR podporuje růst CoPS i CoNS. Zachytnost je vyšší a stafylokoky zde vytvářejí typické, snadno odlišitelné kolonie od kolonií jiných druhů bakterií z kontaminujícímikroflóry.
  • Pro stanovení koafuláza-pozitivních stafylokoků (CoPS) v potravinách je určena selektivně diagnostická půda Baird-Parker agar (BP). Růst ostatních stafylokoků, zejména koaguláza-negativních stafylokoků (CoNS) je však na tomto médiu variabilní. Jakoalternativní selektivní půdu jsme proto testovali KRANEP agar (KR). Bylo zjištěno, že KR podporuje růst CoPS i CoNS. Zachytnost je vyšší a stafylokoky zde vytvářejí typické, snadno odlišitelné kolonie od kolonií jiných druhů bakterií z kontaminujícímikroflóry. (cs)
  • Selective Baird-Parker medium (BP) is according to EN ISO 6888-1 (1999) determined for detection of CoPS in foodstuffs. Growth of other staphylococcal species, mainly CoNS, is only variable on this medium. In study, we tested KRANEP agar (KR) asalternative selective medium for detection of staphylococci in foodstuffs. We have found that KR supports the growth of not only CoPS, but also CoNS. The recovery of staphylococci was higher on KR than on BP and staphylococci formed here typical, easilydistinguishable colonies. The combination of selective agents in KR inhibited a wide range of organisms including E. coli, Proteus spp., Pseudomonas aeruginosa.We suggest that KR is suitable medium for selective enumeration of the total staphylococcalcontent of foods. (en)
Title
  • Selektivní půdy Baird-Paker a KRANEP agar v systému detekce koaguláza-pozitivních a koaguláza-negativních stafylokoků v potravinách
  • Selective media Baird-Parker and KRANEP agar in system of detection of coagulase-positive and coagulase-negative staphylococci in foodstuffs (en)
  • Selektivní půdy Baird-Paker a KRANEP agar v systému detekce koaguláza-pozitivních a koaguláza-negativních stafylokoků v potravinách (cs)
skos:prefLabel
  • Selektivní půdy Baird-Paker a KRANEP agar v systému detekce koaguláza-pozitivních a koaguláza-negativních stafylokoků v potravinách
  • Selective media Baird-Parker and KRANEP agar in system of detection of coagulase-positive and coagulase-negative staphylococci in foodstuffs (en)
  • Selektivní půdy Baird-Paker a KRANEP agar v systému detekce koaguláza-pozitivních a koaguláza-negativních stafylokoků v potravinách (cs)
skos:notation
  • RIV/00027162:_____/05:06000017!RIV06-MZE-00027162
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 65;71
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MZE0002716201)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 542186
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00027162:_____/05:06000017
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • selective media; staphylococcus; foods (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [0508AEB217BA]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Třešť
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Mikrobiologie potravin
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Schlegelová, Jarmila
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
https://schema.org/isbn
  • 80-7080-556-0
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software