About: Ochrana borovice blatky (Pinus uncinata subsp. uliginosa) s využitím morfometrických, genetických a mikropropagačních metod     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Objective of this review is to present the developed methods of bog pine identification according to phenotype and genotype as well as micropropagation method. Bog pine is the part of taxonomic group Pinus mugo Turra. There are several morphological characteristics within this group which are insufficient to distinguish among respective constituents of this taxonomic aggregate; however these characteristics can be successfully used to differentiate between the bog pine and it’s closely relative species, the Scotch pine, Pinus sylvestris L. We present the summary of (1) external characteristics differentiating the Scotch pine from the bog pine, (2) species determination based on molecular genetics analysis – using polymorphism of cpDNA in trnL-trnF region and microsatellite analysis of Pt41093 region of cpDNA and (3) method of bog pine micropropagation. The in vitro gene bank was established, being the source of bog pine individuals to revitalize the native populations as well as seed plant orchard. (en)
  • Cílem souhrnného článku je ukázat vypracované metody pro identifikaci borovice blatky podle fenotypu a genotypu i pro mikropropagaci tohoto taxonu. Borovice blatka je součástí agregátu (taxonomické skupiny) Pinus mugo Turra. V rámci tohoto agregátu existuje několik morfologických znaků, podle kterých jednotlivé zástupce vzájemně neodlišíme, ale lze je s úspěchem použít k odlišení od nejblíže příbuzného druhu borovice lesní, Pinus sylvestris L. V práci je uveden přehled (1) vnějších rozdílných morfologických znaků mezi borovicí lesní a blatkou, (2) hodnocení druhové příslušnosti molekulární genetickou analýzou – s využitím polymorfismu cpDNA v oblasti trnL-trnF a analýzou mikrosatelitové oblasti cpDNA Pt41093 a (3) metoda mikropropagace borovice blatky. Byla založena in vitro genobanka (klonový archív z výběrových stromů geneticky ověřené borovice blatky) jako výchozí zdroj reprodukce blatky pro případné posílení původních populací na vybraných lokalitách i v semenném sadu.
  • Cílem souhrnného článku je ukázat vypracované metody pro identifikaci borovice blatky podle fenotypu a genotypu i pro mikropropagaci tohoto taxonu. Borovice blatka je součástí agregátu (taxonomické skupiny) Pinus mugo Turra. V rámci tohoto agregátu existuje několik morfologických znaků, podle kterých jednotlivé zástupce vzájemně neodlišíme, ale lze je s úspěchem použít k odlišení od nejblíže příbuzného druhu borovice lesní, Pinus sylvestris L. V práci je uveden přehled (1) vnějších rozdílných morfologických znaků mezi borovicí lesní a blatkou, (2) hodnocení druhové příslušnosti molekulární genetickou analýzou – s využitím polymorfismu cpDNA v oblasti trnL-trnF a analýzou mikrosatelitové oblasti cpDNA Pt41093 a (3) metoda mikropropagace borovice blatky. Byla založena in vitro genobanka (klonový archív z výběrových stromů geneticky ověřené borovice blatky) jako výchozí zdroj reprodukce blatky pro případné posílení původních populací na vybraných lokalitách i v semenném sadu. (cs)
Title
  • Ochrana borovice blatky (Pinus uncinata subsp. uliginosa) s využitím morfometrických, genetických a mikropropagačních metod
  • Ochrana borovice blatky (Pinus uncinata subsp. uliginosa) s využitím morfometrických, genetických a mikropropagačních metod (cs)
  • Bog pine (Pinus uncinata subsp. uliginosa) protection using morphometric, genetic and micropropagation methods (en)
skos:prefLabel
  • Ochrana borovice blatky (Pinus uncinata subsp. uliginosa) s využitím morfometrických, genetických a mikropropagačních metod
  • Ochrana borovice blatky (Pinus uncinata subsp. uliginosa) s využitím morfometrických, genetických a mikropropagačních metod (cs)
  • Bog pine (Pinus uncinata subsp. uliginosa) protection using morphometric, genetic and micropropagation methods (en)
skos:notation
  • RIV/00027073:_____/12:#0001379!RIV13-MZP-00027073
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(SP/2D4/83/07)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 100
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 155660
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00027073:_____/12:#0001379
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • bog pine; identification; phenotype; genotype; in vitro gene bank (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [5994BDC6A721]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Acta Pruhoniciana
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Businský, Roman
  • Lukášová, Miroslava
  • Vejsadová, Hana
issn
  • 0374-5651
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software