About: Změny ekosystémových služeb poříčních a údolních niv v České republice jako výsledek vývoje využívání země v posledních 250 letech     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • An important task of modern landscape ecology is to observe the state of environment for longer periods of time. The authors used the manual and computer aided analysis of historical and modern topographic maps to study of changes of ecosystem services of floodplains in the Czech Republic under the impact of humans in the last 250 years. The authors also used materials compiled during thepreparation of the Landscape Atlas of the Czech Republic (Hrnčiarová, Mackovčin, Zvara, 2009). In the Silva Tarouca Research Institute for Landscape and Ornamental Gardening there were developed methods for detection of land-use changes and related GIS technologies. These methods allowed the creation of an extensive database of land-use changes and their visualisation. The case studies presented in this paper illustrate the development of land-use in floodplains of the South Moravia and how its structure has changed. The research based on quantitative evaluation of land-use changes in the GIS environment has shown that floodplains are very dynamic geosystems. The anthropogenic stress on the studied floodplains is very high. Human activities in floodplains caused changes in the riverbed network and reduction of aggradation of floodplains as well as distorted relations between slopes of river catchments, floodplain ecosystems and river courses in time. (en)
  • Důležitým úkolem moderní krajinné ekologie je sledování stavu životního prostředí v delších časových úsecích. Autoři použili manuální a počítači podporovanou analýzu historických a současných topografických map velkého měřítka ke studiu změn ekologických služeb poříčních a údolních niv v České republice vlivem lidské společnosti v posledních 250 letech. Využili i materiály zpracované v rámci vydání Atlasu krajiny České republiky (Hrnčiarová, Mackovčin, Zvara, 2009). Ve Výzkumném ústavu Silva Taroucy pro krajinu a okrasné zahradnictví byly vyvinuty metody výzkumu změn využívání země v prostředí GIS. Tyto metody umožnily vytvoření rozsáhlé databáze změn využívání země a jejich vizualizaci. Případové studie uváděné v tomto článku ilustrují využití země v poříčních nivách Jižní Moravy a dokumentu jak se měnila jejich prostorová struktura. Výzkum je založený na kvantitativním vyhodnocení změn využívání země v prostředí GIS a dokazuje, že nivy jsou velmi dynamické geosystémy. Antropogenní tlak na jihomoravské nivy je značný. Činnost lidské společnosti v nivách za posledních 250 let vedle k regulacím vodních toků, změnám říční sítě a redukci agradace v nivách. Navíc v průběhu času rozrušila vztahy mezi nivními ekosystémy, koryty vodních toků a přilehlými svahy povodí.
  • Důležitým úkolem moderní krajinné ekologie je sledování stavu životního prostředí v delších časových úsecích. Autoři použili manuální a počítači podporovanou analýzu historických a současných topografických map velkého měřítka ke studiu změn ekologických služeb poříčních a údolních niv v České republice vlivem lidské společnosti v posledních 250 letech. Využili i materiály zpracované v rámci vydání Atlasu krajiny České republiky (Hrnčiarová, Mackovčin, Zvara, 2009). Ve Výzkumném ústavu Silva Taroucy pro krajinu a okrasné zahradnictví byly vyvinuty metody výzkumu změn využívání země v prostředí GIS. Tyto metody umožnily vytvoření rozsáhlé databáze změn využívání země a jejich vizualizaci. Případové studie uváděné v tomto článku ilustrují využití země v poříčních nivách Jižní Moravy a dokumentu jak se měnila jejich prostorová struktura. Výzkum je založený na kvantitativním vyhodnocení změn využívání země v prostředí GIS a dokazuje, že nivy jsou velmi dynamické geosystémy. Antropogenní tlak na jihomoravské nivy je značný. Činnost lidské společnosti v nivách za posledních 250 let vedle k regulacím vodních toků, změnám říční sítě a redukci agradace v nivách. Navíc v průběhu času rozrušila vztahy mezi nivními ekosystémy, koryty vodních toků a přilehlými svahy povodí. (cs)
Title
  • Změny ekosystémových služeb poříčních a údolních niv v České republice jako výsledek vývoje využívání země v posledních 250 letech
  • Změny ekosystémových služeb poříčních a údolních niv v České republice jako výsledek vývoje využívání země v posledních 250 letech (cs)
  • Changes of ecosystem services of floodplains in the Czech Republic as a result of land use development in the last 250 years (en)
skos:prefLabel
  • Změny ekosystémových služeb poříčních a údolních niv v České republice jako výsledek vývoje využívání země v posledních 250 letech
  • Změny ekosystémových služeb poříčních a údolních niv v České republice jako výsledek vývoje využívání země v posledních 250 letech (cs)
  • Changes of ecosystem services of floodplains in the Czech Republic as a result of land use development in the last 250 years (en)
skos:notation
  • RIV/00027073:_____/11:#0001130!RIV12-MZP-00027073
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM6293359101)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 98
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 243353
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00027073:_____/11:#0001130
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • regional environmental changes of floodplains; ecosystem services; Czech Republic (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [69DBA04DBAB4]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Acta Pruhoniciana
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Demek, Jaromír
  • Havlíček, Marek
  • Mackovčin, Peter
  • Slavík, Petr
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 0374-5651
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software