About: Distribuce hliníku v mechu travník Schreberův a distribuce intenzity větrné eroze na území ČR     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • Intenzifikace rostlinné produkce historicky vedla k velkému podílu orné půdy v úrodných oblastech ČR (jižní a střední Morava, Polabí). Větší zorněné plochy jsou náchylné k větrné erozi. Vítr transportuje půdní částice do okolí a suchý spad ve velké míře kontaminuje nadzemní části rostlin a lesní nadložní humus. Půdní částice obsahují především tzv. litogenní prvky (např. Al, Fe, Ti, U, Ce, Y, lantanoidy). Mapa zobrazuje distribuci koncentrací hliníku (Al) v mechu na území ČR na podkladu mapy znázorňující distribuci míry větrné eroze půdních pokryvů. Uvedený příklad dobře dokumentují zvýšenou akumulaci vybraných litogenních prvků v mechu (podobně i v dalších rostlinných bioindikátorech a humusu) v oblastech s vysokou mírou větrné eroze. Lokálně dochází ke kontaminaci indikátorů prachem i mimo uvedené oblasti v případech, kdy v okruhu 5 km kolem místa odběru indikátorů je výměra lesů do 25 % (koncentrace litogenních prvků v indikátorech negativně koreluje s rostoucí výměrou lesů a pozitivně s růstem výměry orné půdy v okolí místa odběru vzorků). Mapa vznikla jako výstup projektu Biogeochemický průzkum lesů jako podklad pro dlouhodobé využívání krajiny ČR (CZ0074), podpořeného grantem z Norska prostřednictvím Norského finančního mechanismu a Revolvingovým fondem Ministerstva životního prostředí ČR.
  • Intenzifikace rostlinné produkce historicky vedla k velkému podílu orné půdy v úrodných oblastech ČR (jižní a střední Morava, Polabí). Větší zorněné plochy jsou náchylné k větrné erozi. Vítr transportuje půdní částice do okolí a suchý spad ve velké míře kontaminuje nadzemní části rostlin a lesní nadložní humus. Půdní částice obsahují především tzv. litogenní prvky (např. Al, Fe, Ti, U, Ce, Y, lantanoidy). Mapa zobrazuje distribuci koncentrací hliníku (Al) v mechu na území ČR na podkladu mapy znázorňující distribuci míry větrné eroze půdních pokryvů. Uvedený příklad dobře dokumentují zvýšenou akumulaci vybraných litogenních prvků v mechu (podobně i v dalších rostlinných bioindikátorech a humusu) v oblastech s vysokou mírou větrné eroze. Lokálně dochází ke kontaminaci indikátorů prachem i mimo uvedené oblasti v případech, kdy v okruhu 5 km kolem místa odběru indikátorů je výměra lesů do 25 % (koncentrace litogenních prvků v indikátorech negativně koreluje s rostoucí výměrou lesů a pozitivně s růstem výměry orné půdy v okolí místa odběru vzorků). Mapa vznikla jako výstup projektu Biogeochemický průzkum lesů jako podklad pro dlouhodobé využívání krajiny ČR (CZ0074), podpořeného grantem z Norska prostřednictvím Norského finančního mechanismu a Revolvingovým fondem Ministerstva životního prostředí ČR. (cs)
  • The area of arable soil reaches 40 % in the Czech Republic. The largest fields are concentrated in southern and mid Moravia and in lowlands along river Labe in northern Bohemia. The ploughed plots suffer from wind erosion. Soil particles are spread in the surroundings and contaminate surfaces of the bio-indicators and forest floor. The eroded soil particles contain mainly lithogenic elements (e.g., Al, Fe, Ti, U, Ce, Y, rare earth elements). The map shows distribution of aluminium (Al) in moss in the Czech Republic (dot map). The map has been projected into a map of wind erosion intensity in the Czech Republic. The figure documents very well an effect of wind erosion of soil on Al concentrations in moss. The remaining lithogenic elements show the similar patterns as well. However, at some site the indicators may be contamined by dust also out of the area of high wind erosion. Local soiling of the indicators can be seen at sampling plots where the area of forests in a 5-km radius around the sampling plots is less than 25 % and considerable area is shared by arable soil. Generally, concentration of lithogenic elements in the indicators positively correlates with decreasing of forest area or increasing of area of arable soil in the surroundings of the sampling plots. The map is an output of the project BIOGEOCHEMICAL EXPLORATION OF FORESTS AS A BASE FOR THE LONG-TERM LANDSCAPE EXPLOITATION IN THE CZECH REPUBLIC (CZ0074), which has been supported by a grant from Norway through the Norwegian Financial Mechanism and the Revolving Fund of the Ministry of the Environment of the Czech Republic. (en)
Title
  • Distribuce hliníku v mechu travník Schreberův a distribuce intenzity větrné eroze na území ČR
  • Distribuce hliníku v mechu travník Schreberův a distribuce intenzity větrné eroze na území ČR (cs)
  • Aluminium concentration in moss and potential wind erosion threat to agricultural soil (en)
skos:prefLabel
  • Distribuce hliníku v mechu travník Schreberův a distribuce intenzity větrné eroze na území ČR
  • Distribuce hliníku v mechu travník Schreberův a distribuce intenzity větrné eroze na území ČR (cs)
  • Aluminium concentration in moss and potential wind erosion threat to agricultural soil (en)
skos:notation
  • RIV/00027073:_____/11:#0001034!RIV12-MZP-00027073
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • V
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...onomickeParametry
  • Mapa je využívána mj. odborem obecné ochrany přírody a krajiny MŽP pro potřeby svých řídících a rozhodovacích agend (viz potvrzení MŽP č.j. 100977/ENV/11 7514/610/11 ze dne 21.12.2011). Mapa je výstupem projektu Biogeochemický průzkum lesů jako podklad pro dlouhodobé využívání krajiny ČR (CZ0074), podpořeného grantem z Norska prostřednictvím Norského finančního mechanismu a Revolvingovým fondem Ministerstva životního prostředí ČR.
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 194906
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00027073:_____/11:#0001034
http://linked.open...terniIdentifikace
  • Al
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • aluminium; lithogenic elements; concentration; distribution; Schreber's moss (Pleurozium schreberi); arable soil; wind erosion; Czech Republic; map (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [B13F596C96C9]
http://linked.open...okalizaceVysledku
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...echnickeParametry
  • Mapa ve formátu ESRI shapefile a georeferencovaný TIFF v měřítku 1:2 000 000, souřadnicový systém S-42
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Havlíček, Marek
  • Slavík, Petr
  • Holá, Marie
  • Suchara, Ivan
  • Sucharová, Julie
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software