About: Právní předpoklady ochrany a obnovy břehových porostů v České republice     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The main objective of the article is to serve an overview of Czech juridical related to riparian stands topic and its application in practise – in open landscape and also in cities. Legal enactments were analysed in parts: “water flows”, “nature and landscape”, “landscape planning” and “ownership – plot – land registry”. Eff ective protection and reclamation of riparian stands takes close interdisciplinary cooperation of designated authorities of civil service, local government, water fl ow managers and land owners. Th e cooperation is most perspective in connection with preparation of conceptual documents. Gravest problems are mentioned. In regard to the fact, that protection of riparian stands is fi xed in the rule and their existence can infl uence or limit the usage of plots, it is possible to propose to widen actual list of predefi ned codes of protection in land registry, which will refl ect § 2 and § 4 of the nature and landscape protection act. A methodological instrument focused on reclamation of riparian stands, which will harmonise interdisciplinary cooperation in actual reality, is missing. (en)
  • Cílem příspěvku je podat přehled platné právní úpravy vztahující se k péči o břehové porosty v prostředí České republiky. Zabývá se aplikací právních norem v zájmu břehových porostů ve volné krajině a v prostředí měst. Zpracování proběhlo v rámci čtyř oborových okruhů: vodní toky, příroda a krajina, územní plánování a vlastnictví – pozemek – katastr nemovitostí. Efektivní ochrana a obnova břehových porostů je mezioborová záležitost a vyžaduje spolupráci dotčených orgánů státní správy – vodoprávních úřadů a orgánů ochrany přírody, krajů a obcí, správců vodních toků a vlastníků pozemků. Tato spolupráce je zvláště perspektivní při přípravě koncepčních dokumentů týkajících se rozvoje území a uplatňovaných v rámci územní správy (územní plán a zásady územního rozvoje). Nejdůležitější je v daném směru oborový dokument resortu ochrany vod – plán povodí, včetně návrhu opatření. V resortu ochrany přírody pak koncepce ochrany přírody a krajiny. Vzhledem k tomu, že ochrana břehových porostů má konkrétní podobu v právní úpravě a představuje reálné omezení možnosti nakládání s pozemky, je možné uvažovat o rozšíření předdefi novaných kódů ochrany nemovitosti v zápisu katastru nemovitostí. Jak navrhují i jiní autoři, je třeba reálně uvažovat o zavedení kódu, který by refl ektoval § 4 odst. 1 a § 2 zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny v platném znění. Je možné konstatovat, že chybí metodický postup, který by harmonizoval mezioborové projednání dotčených stran.
  • Cílem příspěvku je podat přehled platné právní úpravy vztahující se k péči o břehové porosty v prostředí České republiky. Zabývá se aplikací právních norem v zájmu břehových porostů ve volné krajině a v prostředí měst. Zpracování proběhlo v rámci čtyř oborových okruhů: vodní toky, příroda a krajina, územní plánování a vlastnictví – pozemek – katastr nemovitostí. Efektivní ochrana a obnova břehových porostů je mezioborová záležitost a vyžaduje spolupráci dotčených orgánů státní správy – vodoprávních úřadů a orgánů ochrany přírody, krajů a obcí, správců vodních toků a vlastníků pozemků. Tato spolupráce je zvláště perspektivní při přípravě koncepčních dokumentů týkajících se rozvoje území a uplatňovaných v rámci územní správy (územní plán a zásady územního rozvoje). Nejdůležitější je v daném směru oborový dokument resortu ochrany vod – plán povodí, včetně návrhu opatření. V resortu ochrany přírody pak koncepce ochrany přírody a krajiny. Vzhledem k tomu, že ochrana břehových porostů má konkrétní podobu v právní úpravě a představuje reálné omezení možnosti nakládání s pozemky, je možné uvažovat o rozšíření předdefi novaných kódů ochrany nemovitosti v zápisu katastru nemovitostí. Jak navrhují i jiní autoři, je třeba reálně uvažovat o zavedení kódu, který by refl ektoval § 4 odst. 1 a § 2 zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny v platném znění. Je možné konstatovat, že chybí metodický postup, který by harmonizoval mezioborové projednání dotčených stran. (cs)
Title
  • Právní předpoklady ochrany a obnovy břehových porostů v České republice
  • Protection and development of riparian stands from czech juridical point of view (en)
  • Právní předpoklady ochrany a obnovy břehových porostů v České republice (cs)
skos:prefLabel
  • Právní předpoklady ochrany a obnovy břehových porostů v České republice
  • Protection and development of riparian stands from czech juridical point of view (en)
  • Právní předpoklady ochrany a obnovy břehových porostů v České republice (cs)
skos:notation
  • RIV/00027073:_____/10:#0001003!RIV12-MZE-00027073
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QI92A207)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 95
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 280922
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00027073:_____/10:#0001003
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • riparian stands; water flow; territorial system of ecological stability; systems of public greenery; landscape character; revitalization of water flows; spatial planning; land use planning; nature plots; important landscape elements; land registry; real estate cadastre; code of protection of a parcel; European landscape convention (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [C5866757A608]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Acta Pruhoniciana
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Hrubá, Tereza
issn
  • 0374-5651
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software