About: Vliv pastvy skotu na utváření zásob půdní organické hmoty a stabilitu půdní struktury     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Půdní organická hmota je klíčovou kvalitativní složkou půdního prostředí z hlediska jejího optimálního produkčního i mimoprodukčního fungování. Příspěvek seznamuje s výsledky z let 2011 – 2013, kdy proběhl odběr a analýza dat půdní organické hmoty a půdní struktury z pasených a nepasených travních porostů středně těžkých půd kambizemního typu na různých místech ČR. Struktura půdy byla stanovována pomocí metod water stable aggregate (WSA) a mean weight diameter (MWD), půdní organická hmota a její kvalita pomocí obsahu organického uhlíku v půdě (Cox), poměru uhlíku a dusíku (C/N) a poměru humínových kyselin ku fulvokyselinám (HK/FK). Experimentálně získané hodnoty byly porovnány s celorepublikovými trendy obdobných ploch při využití jako trvale travní porost (TTP) a orná půda. Při srovnání pasené a nepasené varianty nedošlo během sledovaného období na žádné z experimentálních lokalit k statisticky významným změnám v kvalitě organických složek půdy ani ke změnám stability půdní struktury. Stabilita půdní struktury a obsah Cox v půdě byly ovšem statisticky významně vyšší u půd na pastvinách (pasených i nepasených) než u půd využívaných jako TTP a orných. Dosavadní výsledky umožňují konstatování, že běžné pastevní využití půdy (cca do 1,5 VDJ/ha) nepředstavuje riziko z hlediska negativních změn půdní struktury a kvality půdní organické hmoty a je vhodným způsobem využití travních porostů, při dodržování zásad správného pastevního managementu.
  • Půdní organická hmota je klíčovou kvalitativní složkou půdního prostředí z hlediska jejího optimálního produkčního i mimoprodukčního fungování. Příspěvek seznamuje s výsledky z let 2011 – 2013, kdy proběhl odběr a analýza dat půdní organické hmoty a půdní struktury z pasených a nepasených travních porostů středně těžkých půd kambizemního typu na různých místech ČR. Struktura půdy byla stanovována pomocí metod water stable aggregate (WSA) a mean weight diameter (MWD), půdní organická hmota a její kvalita pomocí obsahu organického uhlíku v půdě (Cox), poměru uhlíku a dusíku (C/N) a poměru humínových kyselin ku fulvokyselinám (HK/FK). Experimentálně získané hodnoty byly porovnány s celorepublikovými trendy obdobných ploch při využití jako trvale travní porost (TTP) a orná půda. Při srovnání pasené a nepasené varianty nedošlo během sledovaného období na žádné z experimentálních lokalit k statisticky významným změnám v kvalitě organických složek půdy ani ke změnám stability půdní struktury. Stabilita půdní struktury a obsah Cox v půdě byly ovšem statisticky významně vyšší u půd na pastvinách (pasených i nepasených) než u půd využívaných jako TTP a orných. Dosavadní výsledky umožňují konstatování, že běžné pastevní využití půdy (cca do 1,5 VDJ/ha) nepředstavuje riziko z hlediska negativních změn půdní struktury a kvality půdní organické hmoty a je vhodným způsobem využití travních porostů, při dodržování zásad správného pastevního managementu. (cs)
  • Soil organic matter is a key qualitative element of soil environment from the view of its proper productive as well as ecological functioning. This paper brings results from the period 2011 – 2013, when soil sampling took place in grazed and non-grazed pastures on middle-textured Cambisols across the Czech Republic. Taken samples were analysed on quantity and quality of soil organic matter and soil aggregate stability and compared with data from grassland and cropland of analogous soil and climatic conditions. Stability of soil structure was assessed with the water stable aggregate (WSA) and mean weight diameter (MWD) methods, soil organic matter was determined by the total carbon content (Cox), total carbon and nitrogen ratio (C/N) and humic to fulvic acids ratio (HA/FA). Both for grazed and non-grazed option, no statistically significant changes were discovered during the observed period in quality of soil organic matter as well as in soil aggregate stability. However, soil aggregate stability and soil Cox content were significantly higher in pasture soil (both grazed and non-grazed) in comparison with soil under grassland and ploughland. Based on achieved results, it can be claimed that a common level of livestock grazing intensity in the Czech Republic (up to 1.5 Livestock Units/ha) does not pose a threat to negative changes in soil aggregate stability nor quality of soil organic matter. Therefore, grazing is a suitable way of grassland farming, in accordance with appropriate pastoral management principles. (en)
Title
  • Vliv pastvy skotu na utváření zásob půdní organické hmoty a stabilitu půdní struktury
  • Vliv pastvy skotu na utváření zásob půdní organické hmoty a stabilitu půdní struktury (cs)
  • The Effect of Livestock Grazing on Soil Organic Matter and Stability of Soil Aggregates (en)
skos:prefLabel
  • Vliv pastvy skotu na utváření zásob půdní organické hmoty a stabilitu půdní struktury
  • Vliv pastvy skotu na utváření zásob půdní organické hmoty a stabilitu půdní struktury (cs)
  • The Effect of Livestock Grazing on Soil Organic Matter and Stability of Soil Aggregates (en)
skos:notation
  • RIV/00027049:_____/13:#0000636!RIV14-MZE-00027049
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QI111C034), Z(MZE0002704902)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 2
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 114575
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00027049:_____/13:#0000636
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • livestock grazing; soil organic matter; soil structure; cambisol (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [81E783229EA5]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Výzkum v chovu skotu
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 202
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Fučík, Petr
  • Holubík, Ondřej
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 0139-7265
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software