About: Hodnocení kvality podzemní vody po kejdování a mulčování trvalého travního porostu     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • Ochranná funkce trvalých travních porostů (TTP) byla testována pomocí aplikace kejdy skotu v dávkách 60 (K1), 120 (K2), 180 (K3) a 240 (K4) kg N.ha-1.rok-1 a mulčováním třikrát ročně na 3 lokalitách vybavených drenážními lyzimetry, které představovaly různé svahové zóny povodí (krystalinikum, Českomoravská vrchovina). Infiltrační zóna (M) byla tvořena mělkou, vysoce propustnou půdou, transportní (H2) a akumulační zóna (H1) hlubokou půdou s odlišným zrnitostním složením a střední infiltrační schopností. Jediná z variant, která vykazovala zvýšené koncentrace a odnosy dusíkatých látek v podzemních (lyzimetrických) vodách, byla K4, ale i zde celkové odnosy půdního minerálního a organického dusíku byly velmi nízké nepřesahující 1,5 kg N.ha-1.rok-1 (M). Kejdování ani mulčování nemělo vliv na koncentraci a odnos fosforu. Voda do lyzimetrů pronikla pouze při jarním tání a po výrazných srážkách, v nejvyšším množství na propustné M. Se snižujícím se průsakem vody do lyzimetrů se koncentrace amonných iontů a dusičnanů (vegetační období) zvyšovaly, naopak koncentrace organického dusíku a dusičnanů (jarní tání) se snižovaly. Koncentrace fosforu se sice se zvyšujícím odtokem snižovaly v rámci lokalit, avšak byly nejvyšší v nejvlhčích letech.
  • Ochranná funkce trvalých travních porostů (TTP) byla testována pomocí aplikace kejdy skotu v dávkách 60 (K1), 120 (K2), 180 (K3) a 240 (K4) kg N.ha-1.rok-1 a mulčováním třikrát ročně na 3 lokalitách vybavených drenážními lyzimetry, které představovaly různé svahové zóny povodí (krystalinikum, Českomoravská vrchovina). Infiltrační zóna (M) byla tvořena mělkou, vysoce propustnou půdou, transportní (H2) a akumulační zóna (H1) hlubokou půdou s odlišným zrnitostním složením a střední infiltrační schopností. Jediná z variant, která vykazovala zvýšené koncentrace a odnosy dusíkatých látek v podzemních (lyzimetrických) vodách, byla K4, ale i zde celkové odnosy půdního minerálního a organického dusíku byly velmi nízké nepřesahující 1,5 kg N.ha-1.rok-1 (M). Kejdování ani mulčování nemělo vliv na koncentraci a odnos fosforu. Voda do lyzimetrů pronikla pouze při jarním tání a po výrazných srážkách, v nejvyšším množství na propustné M. Se snižujícím se průsakem vody do lyzimetrů se koncentrace amonných iontů a dusičnanů (vegetační období) zvyšovaly, naopak koncentrace organického dusíku a dusičnanů (jarní tání) se snižovaly. Koncentrace fosforu se sice se zvyšujícím odtokem snižovaly v rámci lokalit, avšak byly nejvyšší v nejvlhčích letech. (cs)
  • Protective function of perennial grassland was tested by slurry application and mulching on three experimental fields in Bohemo-moravian highlands (crystalline rocks) placed in different slope zones, which were equipped with drainage lysimeters. Recharge (infiltration) area (M) was characterised by shallow and permeable soil, transient (H2) and discharge (H1) areas had deeper soils with different grain size distribution and itermediate infiltration rate. Slurry was applicated three times a year in the different amounts of 60 (K1), 120 (K2), 180 (K3) and 240 (K4) kg N.ha-1.year -1. The only variant which shown increased nitrogen concentration and loss was K4 (240 kg N.ha-1.year-1), nevertheless the total organic and anorganic nitrogen losses were under 1,5 kg N.ha-1.year-1 (M). Both, slurry application and mulching did not show any effect on phosphorus concentration and loss. Water in lysimeters appeared only after snowmelt and heavy rainfall events, the biggest amount was measured in most permeable shallow soil (M). While concentrations of ammonium, nitrate and phosphorus increased with increasing runoff, organic nitrogen concentration decreased. Slurry application on perennial grassland was revealed as possible slurry usage without any hazard of soil and water contamination during whole vegetation season in all slope zones within the catchment. (en)
Title
  • Hodnocení kvality podzemní vody po kejdování a mulčování trvalého travního porostu
  • Hodnocení kvality podzemní vody po kejdování a mulčování trvalého travního porostu (cs)
  • Evaluation of groundwater quality under perennial grassland after slurry application and mulching (en)
skos:prefLabel
  • Hodnocení kvality podzemní vody po kejdování a mulčování trvalého travního porostu
  • Hodnocení kvality podzemní vody po kejdování a mulčování trvalého travního porostu (cs)
  • Evaluation of groundwater quality under perennial grassland after slurry application and mulching (en)
skos:notation
  • RIV/00027049:_____/11:#0000442!RIV12-MZE-00027049
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MZE0002704902)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 7
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 202432
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00027049:_____/11:#0000442
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • grassland, protective function, application of slurry, mulching, lysimeters, nitrogen, phosphorus (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [09035AAFFBAF]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Vodní hospodářství
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 61
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Duffková, Renata
  • Zajíček, Antonín
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 1211-0760
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software