About: Technologie pro zpracovávání matolin vermikompostováním     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Vermikompostování, je jeden ze způsobů kompostování, využívající intenzivní činnost kalifornských žížal. Pomocí enzymů, které se vyskytují v trávicím traktu žížal dochází k přeměně biologicky rozložitelných odpadů na vermikompost. Vermikompostováním lze zpracovávat i zbytky, vznikající při lisování hroznů vinné révy – matoliny. Bylo zjištěno, že limitujícím faktorem pro chov kalifornských žížal je teplota kompostovacích hromad, která by neměla překročit 25°C. Při výrazném překročené této teploty žížaly hynou. Z praktického hlediska je tedy nutné při vermikompostování zajistit zejména zdroj vody pro zajištění ochlazování vermikompostovacích hromad. Při správném způsobu kompostování výsledný produkt – vermikompost – odpovídá požadovaným jakostním znakům na kompost dle ČSN 46 5735. Tato moderní metoda patří k nízko nákladovým systémům zpracování organických odpadů.
  • Vermikompostování, je jeden ze způsobů kompostování, využívající intenzivní činnost kalifornských žížal. Pomocí enzymů, které se vyskytují v trávicím traktu žížal dochází k přeměně biologicky rozložitelných odpadů na vermikompost. Vermikompostováním lze zpracovávat i zbytky, vznikající při lisování hroznů vinné révy – matoliny. Bylo zjištěno, že limitujícím faktorem pro chov kalifornských žížal je teplota kompostovacích hromad, která by neměla překročit 25°C. Při výrazném překročené této teploty žížaly hynou. Z praktického hlediska je tedy nutné při vermikompostování zajistit zejména zdroj vody pro zajištění ochlazování vermikompostovacích hromad. Při správném způsobu kompostování výsledný produkt – vermikompost – odpovídá požadovaným jakostním znakům na kompost dle ČSN 46 5735. Tato moderní metoda patří k nízko nákladovým systémům zpracování organických odpadů. (cs)
  • Vermicomposting belongs to the composting methods using of intensive activities of an exotic earthworm species Eisenia foetida. Biologically degradable wastes are transformed into vermicompost through enzymes occurring in digest tract of earthworms. Vermicomposting is a suitable technology for decomposition of organic wastes originating from wine production after grape pressing. As a limiting factor for life condition of earthworms the temperature above 25°C in composting heaps has been found within verification process of the technology. A considerably higher temperature than 25°C is the cause of the earthworm’s death. From practical point of view is very important to secure a source of water for cooling of composting heaps. It there are provided conditions ensuring the right composting process than the resulting product – vermicompost fulfill requirements set down by the Czech technical standard CSN 46 5735. This composting method belongs to the low cost way of organic wastes processing. (en)
Title
  • Technologie pro zpracovávání matolin vermikompostováním
  • Technologie pro zpracovávání matolin vermikompostováním (cs)
  • Technology for grape pomace processing by vermicomposting (en)
skos:prefLabel
  • Technologie pro zpracovávání matolin vermikompostováním
  • Technologie pro zpracovávání matolin vermikompostováním (cs)
  • Technology for grape pomace processing by vermicomposting (en)
skos:notation
  • RIV/00027031:_____/14:#0000519!RIV15-MZE-00027031
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QI111B107)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...onomickeParametry
  • Zpracování samotných matolin bez přídavku dalších biologicky rozložitelných odpadů pro zajištění správné surovinové skladby vhodné pro klasický kompostovací proces je obtížné. V podmínkách vinařského závodu dochází k hromadění obtížně rozložitelných matolin. V případě pořízení technologické linky pro kompostování musí být pořízen překopávač, jehož cena na pořízení se pohybuje od 0,6 - 1,5 mil. Kč. Náklady na pořízení násad žížal pro zpracování 1 tuny matolin se pohybuje na úrovni cca 600,- Kč. Pro zpracování matolin v řešeném projektu o hmotnosti 50 t tak bylo nutno vynaložit včetně provozních nákladů cca 36 tis. Kč, tzn. 720 Kč/tunu. Tato hodnota je srovnatelná s náklady na zpracování jedné tuny biologicky rozložitelných odpadů na úrovni cca 750 Kč/tunu klasickým kompostovacím procesem. Oproti konvenčnímu způsobu kompostování biologicky rozložitelných odpadů odpadají již zmíněné investiční náklady na pořízení překopávače a rovněž odpadají výdaje na odpisy této mechanizace.
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 49578
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00027031:_____/14:#0000519
http://linked.open...terniIdentifikace
  • Vermikompost QI111B107/01/2014
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open...vai/riv/kategorie
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • vermicomposting technology; organic waste; grape pomace (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [E52D84695A57]
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...echnickeParametry
  • Podrobné technické informace jsou uvedeny ve Smlouvě o uplatnění ověřené technologie č. C/24/2014 uzavřené dne 16.12.2014 mezi poskytovatelem výsledku - VÚZT v.v.i. Praha a uživatelem výsledku Ing. Petrem Filipem, IČ 13768379, místo podnikání: Dvorní 768/5, Lužice u Hodonína.
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Filip, Petr
  • Plíva, Petr
  • Roy, Amitava
  • Dědina, Martin
  • Filip, Jakub
http://linked.open...avai/riv/vlastnik
http://linked.open...itiJinymSubjektem
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software