About: Variety of grape juices with health benefit     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The basic influence of resveratrol that can be found in grapes of wine and wine has the main effect for cardiovascular deseases is known. This is the reason why medical doctors recommend to consume the limited consumption of wine as the prevention of cardiovascular illnesses. This consumption is connected with income of small doses of alcohol that reflects the hesitation of some part of the public. Therefore, we have modified our goal and to prepare the grape juices with elevated content of resveratrol. Our study covered application of selected sorts of wine grapes Franc and Veltliner green containing direct antioxidants and phenolic substances. Our experiments focused on traditionally grown products harvested during years 2009, 2010 and 2011. The main part of the research solution was the application of physical methods treatment of grapes generating abiotic stress (UV irradiation and dipping in ozonized water). We have tested the time of treatment, intensity of stress application and time of storage after treatment during several days. (en)
  • Zásadní vliv resveratrolu, který se vyskytuje v hroznech révy vinné a víně, při ochraně proti kardiovaskulárním chorobám je znám. Z těchto důvodů je lékaři doporučována mírná a kontrolovaná konzumace vína, jako prevence výskytu zejména kardiovaskulárních chorob. Tato konzumace je však spojená s příjmem malého množství alkoholu, což vyvolává u určité části odborné veřejnosti pochybnosti. Proto bylo cílem naší práce odstranit i tyto poslední pochybnosti a to přípravou funkčních nekvašených šťáv z hroznů révy vinné, které budou obsahovat zvýšené množství resveratrolu. V rámci naší studie byly pěstovány vybrané odrůdy révy vinné Vitis vinifera (Frankovka a Veltlínské zelené) obsahující přímé antioxidanty a fenolické látky s využitím pěstebních postupů běžného zemědělství ze tří po sobě jdoucích sklizní 2009, 2010 a 2011. Součástí řešení byl zejména výzkum, zda lze zvýšit obsah resveratrolu v hroznech ošetřením fyzikálními metodami (UV zářením a máčením v ozonizované vodě) vyvolávajícími abiotický stres. Předmětem výzkumu byly intenzita ošetření, doba jeho působení na hrozny těsně po sklizni a doba skladování po ošetření v průběhu několika dnů.
  • Zásadní vliv resveratrolu, který se vyskytuje v hroznech révy vinné a víně, při ochraně proti kardiovaskulárním chorobám je znám. Z těchto důvodů je lékaři doporučována mírná a kontrolovaná konzumace vína, jako prevence výskytu zejména kardiovaskulárních chorob. Tato konzumace je však spojená s příjmem malého množství alkoholu, což vyvolává u určité části odborné veřejnosti pochybnosti. Proto bylo cílem naší práce odstranit i tyto poslední pochybnosti a to přípravou funkčních nekvašených šťáv z hroznů révy vinné, které budou obsahovat zvýšené množství resveratrolu. V rámci naší studie byly pěstovány vybrané odrůdy révy vinné Vitis vinifera (Frankovka a Veltlínské zelené) obsahující přímé antioxidanty a fenolické látky s využitím pěstebních postupů běžného zemědělství ze tří po sobě jdoucích sklizní 2009, 2010 a 2011. Součástí řešení byl zejména výzkum, zda lze zvýšit obsah resveratrolu v hroznech ošetřením fyzikálními metodami (UV zářením a máčením v ozonizované vodě) vyvolávajícími abiotický stres. Předmětem výzkumu byly intenzita ošetření, doba jeho působení na hrozny těsně po sklizni a doba skladování po ošetření v průběhu několika dnů. (cs)
Title
  • Odrůdové hroznové šťávy se zdravotním benefitem (cs)
  • Variety of grape juices with health benefit (en)
  • Odrůdové hroznové šťávy se zdravotním benefitem
skos:prefLabel
  • Odrůdové hroznové šťávy se zdravotním benefitem (cs)
  • Variety of grape juices with health benefit (en)
  • Odrůdové hroznové šťávy se zdravotním benefitem
skos:notation
  • RIV/00027022:_____/13:00000463!RIV14-MZE-00027022
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QI91B094)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 93451
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00027022:_____/13:00000463
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • resveratrol; UV; ozonized water; grape juices (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [3EB30C86DE27]
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Balík, Josef
  • Houška, Milan
  • Tříska, Jan
  • Sobota, Jindřich
  • Totušek, Jiří
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software