About: Způsob a zařízení pro beztryskovou odstředivou výrobu nanovláken a mikrovláken na povrchu rotujících válců.     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • The invented nozzleless centrifugal production of nanofibers and micro-fibers is characterized in that a spinning solution of a polymer or melt is applied to a surface of at least one cylinder that rotates at a speed of at least 1000 rpm forming thus a thin film of the spinning polymer or melt on the surface of the cylinder. Due to the action of Raleigh-Taylor instability, nanofibers and micro-fibers formed by the contrary action of centrifugal force and a force induced by the curvature of the cylinder surface and described by the Laplace-Young equation, separate from the film. The so formed nanofibers and micro-fibers with diameter in the range of 25 to 700 nm collect in the form of a cotton within a collecting space or they are laid in the form of a non-woven fabric. A device for nozzleless centrifugal production of nanofibers and micro-fibers consists of at least one rotating metallic cylinder and a fine metal grid that contacts the cylinder in tangential position wherein a spinning solution is applied to the point of their contact by a pump. Said spinning solution excess flows down underneath the cylinder into an upper tank. The upper tank is located within an intercepting lower tank wherefrom the spinning solution excess is pumped again by the pump to the cylinder; optionally the spinning solution excess is taken by the cylinder from the spinning solution level in the upper tank. The device further comprises a metal bleeder with a partition above which, there is situated a fan. The entire device is driven by a driving unit with a motor; optionally a coaxial cylinder without grid is connected through the mediation of a pulley to the metallic cylinder. (en)
  • Při způsobu pro beztryskovou odstředivou výrobu nanovláken a mikrovláken se roztok zvlákňovaného polymeru či taveniny nanáší na povrch alespoň jednoho válce, který rotuje rychlostí nejméně 1000 otáček/minutu, a vytváří tenký film zvlákňovaného polymeru či taveniny na povrchu válce. Z tohoto filmu se působením Raleigh-Taylorovy nestability oddělují nanovlákna a mikrovlákna, vznikající protichůdným působením odstředivé síly a síly indukované zakřivením povrchu válce, kterou popisuje Laplaceova-Youngova rovnice. Vzniklá nanovlákna a mikrovlákna o průměru 25 až 700 nm se shromažďují ve formě vaty ve sběrném prostoru nebo se ukládají ve formě netkané textilie. Zařízení pro beztryskovou odstředivou výrobu nanovláken a mikrovláken sestává z alespoň jednoho rotujícího kovového válce a jemné kovové mřížky, která se válce dotýká v tečnové poloze a do místa jejich dotyku je nanášen čerpadlem zvlákňovaný roztok, jehož přebytek stéká do horní vany pod válcem. Horní vana je dále umístěna v záchytné dolní vaně, odkud je přebytek zvlákňovaného roztoku znovu čerpadlem dopravován k válci, případně je zvlákňovaný roztok nabírán válcem z hladiny zvlákňovaného roztoku v horní vaně. Zařízení dále obsahuje kovový komínek a přepážku, nad kterou je umístěn ventilátor. Celé zařízení je poháněno pohonnou jednotkou s motorem, případně je ke kovovému válci připojen řemenicí souosý válec bez mřížky.
  • Při způsobu pro beztryskovou odstředivou výrobu nanovláken a mikrovláken se roztok zvlákňovaného polymeru či taveniny nanáší na povrch alespoň jednoho válce, který rotuje rychlostí nejméně 1000 otáček/minutu, a vytváří tenký film zvlákňovaného polymeru či taveniny na povrchu válce. Z tohoto filmu se působením Raleigh-Taylorovy nestability oddělují nanovlákna a mikrovlákna, vznikající protichůdným působením odstředivé síly a síly indukované zakřivením povrchu válce, kterou popisuje Laplaceova-Youngova rovnice. Vzniklá nanovlákna a mikrovlákna o průměru 25 až 700 nm se shromažďují ve formě vaty ve sběrném prostoru nebo se ukládají ve formě netkané textilie. Zařízení pro beztryskovou odstředivou výrobu nanovláken a mikrovláken sestává z alespoň jednoho rotujícího kovového válce a jemné kovové mřížky, která se válce dotýká v tečnové poloze a do místa jejich dotyku je nanášen čerpadlem zvlákňovaný roztok, jehož přebytek stéká do horní vany pod válcem. Horní vana je dále umístěna v záchytné dolní vaně, odkud je přebytek zvlákňovaného roztoku znovu čerpadlem dopravován k válci, případně je zvlákňovaný roztok nabírán válcem z hladiny zvlákňovaného roztoku v horní vaně. Zařízení dále obsahuje kovový komínek a přepážku, nad kterou je umístěn ventilátor. Celé zařízení je poháněno pohonnou jednotkou s motorem, případně je ke kovovému válci připojen řemenicí souosý válec bez mřížky. (cs)
Title
  • Způsob a zařízení pro beztryskovou odstředivou výrobu nanovláken a mikrovláken na povrchu rotujících válců.
  • Způsob a zařízení pro beztryskovou odstředivou výrobu nanovláken a mikrovláken na povrchu rotujících válců. (cs)
  • Device for nozzleless centrifugal production of nanofibers and micro-fibers on surface of rotating cylinders. (en)
skos:prefLabel
  • Způsob a zařízení pro beztryskovou odstředivou výrobu nanovláken a mikrovláken na povrchu rotujících válců.
  • Způsob a zařízení pro beztryskovou odstředivou výrobu nanovláken a mikrovláken na povrchu rotujících válců. (cs)
  • Device for nozzleless centrifugal production of nanofibers and micro-fibers on surface of rotating cylinders. (en)
skos:notation
  • RIV/00027022:_____/12:00000506!RIV15-MSM-00027022
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(2B06173), Z(MZE0002702202)
http://linked.open...cisloPatentuVzoru
  • 303297
http://linked.open...eleniPatentuVzoru
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 182917
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00027022:_____/12:00000506
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • nanofiber; microfibers; centrifugal; nozzleless production (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [4637BF210329]
http://linked.open.../licencniPoplatek
http://linked.open...ydaniPatentuVzoru
  • Prague
http://linked.open...atelePatentuVzoru
  • Úřad průmyslového vlastnictví
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...ydaniPatentuVzoru
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Beran, Miloš
  • Toman, František
  • Drahorád, Josef
http://linked.open...mniOchranaPatentu
http://linked.open...avai/riv/vlastnik
http://linked.open...itiJinymSubjektem
http://linked.open...uzitiPatentuVzoru
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
http://linked.open...stnikPatentuVzoru
  • Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software