Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Cílem této práce bylo vyvinout recepturu pekařských výrobků s přídavkem netradičních obilovin s vyšší nutriční hodnotou a obohacených kyselinou listovou. V receptuře běžného a jemného pečiva (houska, resp. loupák) byla část pšeničné mouky hladké nahrazena mlýnskými frakcemi vybraných materiálů pšenice dvouzrnky (Triticum dicoccum Schrank), pšenice seté (Triticum aestivum L.) s barevným typem zrna a ječmene s bezpluchým typem zrna (Hordeum vulgare L.). Z nutričních ukazatelů byly sledovány u pekařských výrobků zejména obsahy bílkovin, celkové vlákniny potravy, celkových polyfenolů, vitaminů B1 (thiamin), B2 (riboflavin), B6 (pyridoxin), niacinu, kyseliny pantothenové a přidané kyseliny listové. K senzorickému hodnocení vzhledu, vůně, chuti, intenzity pachuti, textury a celkového dojmu byla použita stupnicová metoda s grafickou stupnicí.
- Cílem této práce bylo vyvinout recepturu pekařských výrobků s přídavkem netradičních obilovin s vyšší nutriční hodnotou a obohacených kyselinou listovou. V receptuře běžného a jemného pečiva (houska, resp. loupák) byla část pšeničné mouky hladké nahrazena mlýnskými frakcemi vybraných materiálů pšenice dvouzrnky (Triticum dicoccum Schrank), pšenice seté (Triticum aestivum L.) s barevným typem zrna a ječmene s bezpluchým typem zrna (Hordeum vulgare L.). Z nutričních ukazatelů byly sledovány u pekařských výrobků zejména obsahy bílkovin, celkové vlákniny potravy, celkových polyfenolů, vitaminů B1 (thiamin), B2 (riboflavin), B6 (pyridoxin), niacinu, kyseliny pantothenové a přidané kyseliny listové. K senzorickému hodnocení vzhledu, vůně, chuti, intenzity pachuti, textury a celkového dojmu byla použita stupnicová metoda s grafickou stupnicí. (cs)
- The aim of this work was to develop a formula of baked goods with added non-traditional cereals with higher nutritional value and fortified with folic acid. The formula of bun and sweet roll were developed by using conventional finely ground wheat flour as a base and by adding certain proportion of milling fractions of emmer (Triticum dicoccum Schrank), common wheat (Triticum aestivum L.) with colored grain and hulless spring barley (Hordeum vulgare L.) in baked goods. The content of proteins, total dietary fibre, vitamins B1 (thiamine), B2 (riboflavin), B6 (pyridoxine), niacin, pantothenic acid and added folic acid was observed. The graphic rating scale method was used for sensory assessment of appearance, aroma, flavour, aftertaste intensity, texture and the overall impression. (en)
|
Title
| - Bakery products with the addition of non-traditional cereals fortified folic acid (en)
- Pekařské výrobky s přídavkem netradičních obilovin, obohacené kyselinou listovou
- Pekařské výrobky s přídavkem netradičních obilovin, obohacené kyselinou listovou (cs)
|
skos:prefLabel
| - Bakery products with the addition of non-traditional cereals fortified folic acid (en)
- Pekařské výrobky s přídavkem netradičních obilovin, obohacené kyselinou listovou
- Pekařské výrobky s přídavkem netradičních obilovin, obohacené kyselinou listovou (cs)
|
skos:notation
| - RIV/00027022:_____/12:00000333!RIV13-MZE-00027022
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/00027022:_____/12:00000333
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - baked goods; folic acid; non-traditional cereals (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...odStatuVydavatele
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| |
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...v/svazekPeriodika
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Martinek, Petr
- Vaculová, Kateřina
- Fiedlerová, Vlasta
- Winterová, Renata
- Gabrovská, Dana
- Holasová, Marie
- Mašková, Eva
- Ouhrabková, Jarmila
- Laknerová, Ivana
|
issn
| |
number of pages
| |