About: Processes using high pressure treatment     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • One of the modern technologies of food processing is using high pressure treatment. Influence of isostatic pressure (100 -1000 MPa) on microorganisms and enzyme is known since start of the 20th century. Hite, year 1899, described high pressure application 400-500 MPa applied for 30-60 minutes for milk pasteurization. Later, Bridgman (1914) observed influence of high pressures on egg albumin coagulation. Broader application in practice the high pressure found in food processing as soon as technical equipment was developed to be applied in forming of metal powders, ceramic powders, and industrial production of crystals. High pressure treatment is used namely for decreasing the numbers of present Spoilage of pathogenic microflora or their inactivation. It is used as well as the final operation of foods packed in convenient flexible packaging with aim to prolong their shelf life and storage time. (en)
  • Jednou z moderních technologií zpracování potravin je použití vysokého izostatického tlaku. Vliv izostatického tlaku (100 - 1000 MPa) na mikroorganismy a enzymy je znám již od počátku 20. století. Roku 1899, Hite popsal použití tlaku 400 - 500 MPa působícího 30 - 60 min při pasteraci mléka. Později, roku 1914, Bridgman sledoval vliv vysokých tlaků na koagulaci vaječného albuminu. Teprve až rozvoj technických zařízení a materiálů v jiných odvětvích (děla, izostatické formování práškových kovů a keramiky, průmyslová výroba krystalů) umožnil koncem osmdesátých let minulého století rozšíření potravinářských aplikací vysokého tlaku. Ošetření vysokým hydrostatickým tlakem je používáno zejména ke snížení počtu nebo inaktivaci přítomné kazící a patogenní mikroflóry jako konečná operace potravin balených ve vhodném pružném obalu s cílem prodloužit jejich bezpečnost a skladovatelnost.
  • Jednou z moderních technologií zpracování potravin je použití vysokého izostatického tlaku. Vliv izostatického tlaku (100 - 1000 MPa) na mikroorganismy a enzymy je znám již od počátku 20. století. Roku 1899, Hite popsal použití tlaku 400 - 500 MPa působícího 30 - 60 min při pasteraci mléka. Později, roku 1914, Bridgman sledoval vliv vysokých tlaků na koagulaci vaječného albuminu. Teprve až rozvoj technických zařízení a materiálů v jiných odvětvích (děla, izostatické formování práškových kovů a keramiky, průmyslová výroba krystalů) umožnil koncem osmdesátých let minulého století rozšíření potravinářských aplikací vysokého tlaku. Ošetření vysokým hydrostatickým tlakem je používáno zejména ke snížení počtu nebo inaktivaci přítomné kazící a patogenní mikroflóry jako konečná operace potravin balených ve vhodném pružném obalu s cílem prodloužit jejich bezpečnost a skladovatelnost. (cs)
Title
  • Processes using high pressure treatment (en)
  • Procesy s využitím vysokého hydrostatického tlaku
  • Procesy s využitím vysokého hydrostatického tlaku (cs)
skos:prefLabel
  • Processes using high pressure treatment (en)
  • Procesy s využitím vysokého hydrostatického tlaku
  • Procesy s využitím vysokého hydrostatického tlaku (cs)
skos:notation
  • RIV/00027022:_____/12:00000279!RIV13-MZE-00027022
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MZE0002702202)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 162427
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00027022:_____/12:00000279
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • high pressure (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [9480343C0EFC]
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • NOVPRESS s.r.o.,nám. Republiky 15, 6104 00 Brno
http://linked.open...vEdiceCisloSvazku
  • MONOGRAFIE
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Procesy a zařízení potravinářských a biotechnologických výrob
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...v/pocetStranKnihy
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Houška, Milan
  • Voldřích, Michal
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Key publishing s.r.o., Ostrava
https://schema.org/isbn
  • 978-80-7418-086-6
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software