Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Antioxidant activity of 18 fruit and vegetable juices was determined using DPPH, FRAP, PCL (ACW and ACL) methods. Correlations between the results of individual methods and between the total phenolic and anthocyanin contents were evaluated. Water and methanol extracts were applied in determinations. In both water and methanol extracts a significant correlation between the results of all three methods was found. However, the correlation between results of PCL a total phenolic content is weaker. No correlation between the results of ACW and ACL was found. Antioxidant activity in tested juices decreased in order blueberry > red cabbage > raspberry > sour cherry > strawberry > beetroot. Celery, carrot and cucumber are poor sources of antioxidants. The order found by individual methods does not differ significantly, DPPH, FRAP and ACL methods are for this purpose substitutable. However, for complete information on antioxidant activity the application of more methods following different effects is necessary (en)
- Antioxidační aktivita souboru zeleninových a ovocných šťáv byla hodnocena metodami DPPH, FRAP a PCL (ACW a ACL) ve vodných a methanolových extraktech. Byla zjišťována korelace mezi výsledky jednotlivých metod navzájem a mezi výsledky těchto metod a obsahem CP a anthokyanů. V ověřených zeleninových a ovocných matricích existuje těsná korelace mezi výsledky metod DPPH, FRAP a PCL (ACW i ACL) ve vodných i methanolových extraktech. Korelace PCL s CP je obecně méně těsná. Avšak pro matrice s vysokým obsahem anthokyanů koreluje významně metoda PCL (ACL) i s obsahem CP a anthokyanů. Metody DPPH a FRAP poskytují korelující výsledky stanovené ve vodných a methanolových extraktech. Pro metody ACW (vodný extrakt) a ACL (methanolový extrakt) však korelace nebyla nalezena. Pro získání úplné informace o AOA jednotlivých potravin je však nutné použít více metod sledujících specifický antioxidační účinek.
- Antioxidační aktivita souboru zeleninových a ovocných šťáv byla hodnocena metodami DPPH, FRAP a PCL (ACW a ACL) ve vodných a methanolových extraktech. Byla zjišťována korelace mezi výsledky jednotlivých metod navzájem a mezi výsledky těchto metod a obsahem CP a anthokyanů. V ověřených zeleninových a ovocných matricích existuje těsná korelace mezi výsledky metod DPPH, FRAP a PCL (ACW i ACL) ve vodných i methanolových extraktech. Korelace PCL s CP je obecně méně těsná. Avšak pro matrice s vysokým obsahem anthokyanů koreluje významně metoda PCL (ACL) i s obsahem CP a anthokyanů. Metody DPPH a FRAP poskytují korelující výsledky stanovené ve vodných a methanolových extraktech. Pro metody ACW (vodný extrakt) a ACL (methanolový extrakt) však korelace nebyla nalezena. Pro získání úplné informace o AOA jednotlivých potravin je však nutné použít více metod sledujících specifický antioxidační účinek. (cs)
|
Title
| - Application and Comparison of Methods of Antioxidant Activity Detrmination in Fruit and Vegetable Juices (en)
- Porovnání metod stanovení antioxidační aktivity v ovocných a zeleninových šťávách
- Porovnání metod stanovení antioxidační aktivity v ovocných a zeleninových šťávách (cs)
|
skos:prefLabel
| - Application and Comparison of Methods of Antioxidant Activity Detrmination in Fruit and Vegetable Juices (en)
- Porovnání metod stanovení antioxidační aktivity v ovocných a zeleninových šťávách
- Porovnání metod stanovení antioxidační aktivity v ovocných a zeleninových šťávách (cs)
|
skos:notation
| - RIV/00027022:_____/11:00000231!RIV12-MZE-00027022
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/00027022:_____/11:00000231
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - antioxidants; polyphenols; fruit juice; vegetable juice (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...odStatuVydavatele
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| |
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...v/svazekPeriodika
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Fiedlerová, Vlasta
- Holasová, Marie
|
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
issn
| |
number of pages
| |