About: Application and Comparison of Methods of Antioxidant Activity Detrmination in Fruit and Vegetable Juices     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Antioxidant activity of 18 fruit and vegetable juices was determined using DPPH, FRAP, PCL (ACW and ACL) methods. Correlations between the results of individual methods and between the total phenolic and anthocyanin contents were evaluated. Water and methanol extracts were applied in determinations. In both water and methanol extracts a significant correlation between the results of all three methods was found. However, the correlation between results of PCL a total phenolic content is weaker. No correlation between the results of ACW and ACL was found. Antioxidant activity in tested juices decreased in order blueberry > red cabbage > raspberry > sour cherry > strawberry > beetroot. Celery, carrot and cucumber are poor sources of antioxidants. The order found by individual methods does not differ significantly, DPPH, FRAP and ACL methods are for this purpose substitutable. However, for complete information on antioxidant activity the application of more methods following different effects is necessary (en)
  • Antioxidační aktivita souboru zeleninových a ovocných šťáv byla hodnocena metodami DPPH, FRAP a PCL (ACW a ACL) ve vodných a methanolových extraktech. Byla zjišťována korelace mezi výsledky jednotlivých metod navzájem a mezi výsledky těchto metod a obsahem CP a anthokyanů. V ověřených zeleninových a ovocných matricích existuje těsná korelace mezi výsledky metod DPPH, FRAP a PCL (ACW i ACL) ve vodných i methanolových extraktech. Korelace PCL s CP je obecně méně těsná. Avšak pro matrice s vysokým obsahem anthokyanů koreluje významně metoda PCL (ACL) i s obsahem CP a anthokyanů. Metody DPPH a FRAP poskytují korelující výsledky stanovené ve vodných a methanolových extraktech. Pro metody ACW (vodný extrakt) a ACL (methanolový extrakt) však korelace nebyla nalezena. Pro získání úplné informace o AOA jednotlivých potravin je však nutné použít více metod sledujících specifický antioxidační účinek.
  • Antioxidační aktivita souboru zeleninových a ovocných šťáv byla hodnocena metodami DPPH, FRAP a PCL (ACW a ACL) ve vodných a methanolových extraktech. Byla zjišťována korelace mezi výsledky jednotlivých metod navzájem a mezi výsledky těchto metod a obsahem CP a anthokyanů. V ověřených zeleninových a ovocných matricích existuje těsná korelace mezi výsledky metod DPPH, FRAP a PCL (ACW i ACL) ve vodných i methanolových extraktech. Korelace PCL s CP je obecně méně těsná. Avšak pro matrice s vysokým obsahem anthokyanů koreluje významně metoda PCL (ACL) i s obsahem CP a anthokyanů. Metody DPPH a FRAP poskytují korelující výsledky stanovené ve vodných a methanolových extraktech. Pro metody ACW (vodný extrakt) a ACL (methanolový extrakt) však korelace nebyla nalezena. Pro získání úplné informace o AOA jednotlivých potravin je však nutné použít více metod sledujících specifický antioxidační účinek. (cs)
Title
  • Application and Comparison of Methods of Antioxidant Activity Detrmination in Fruit and Vegetable Juices (en)
  • Porovnání metod stanovení antioxidační aktivity v ovocných a zeleninových šťávách
  • Porovnání metod stanovení antioxidační aktivity v ovocných a zeleninových šťávách (cs)
skos:prefLabel
  • Application and Comparison of Methods of Antioxidant Activity Detrmination in Fruit and Vegetable Juices (en)
  • Porovnání metod stanovení antioxidační aktivity v ovocných a zeleninových šťávách
  • Porovnání metod stanovení antioxidační aktivity v ovocných a zeleninových šťávách (cs)
skos:notation
  • RIV/00027022:_____/11:00000231!RIV12-MZE-00027022
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MZE0002702202)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 10
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 221458
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00027022:_____/11:00000231
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • antioxidants; polyphenols; fruit juice; vegetable juice (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [9D770A9A31B3]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Chemické listy
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 105
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Fiedlerová, Vlasta
  • Holasová, Marie
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 0009-2770
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software