Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Karotenoidy, především lutein, patří mezi významné nutriční faktory obsažené v hrachu. Na souboru 57 vzorků, představujících 22 odrůd nebo šlechtitelských materiálů dřeňového hrachu, byl sledován obsah luteinu, ?-karotenu a celkových karotenoidů. Vzorky pocházely ze sklizní v roce 2009 a 2010, byly sklízeny ve 2-3 termínech, v intervalu 1-9 dní. Nalezený obsah luteinu se pohyboval mezi 2,179 a 5,195 mg/100g sušiny a byl v korelaci s obsahy ?-karotenu, celkových karotenoidů a s obsahem chlorofylu. Negativní korelace byla zjištěna ve vztahu ke stupni zralosti. V průběhu dozrávání obsah karotenoidů klesá, nejvyšší pokles, nalezený v rámci aplikovaných termínů, dosáhl téměř 30% původního obsahu luteinu.
- Karotenoidy, především lutein, patří mezi významné nutriční faktory obsažené v hrachu. Na souboru 57 vzorků, představujících 22 odrůd nebo šlechtitelských materiálů dřeňového hrachu, byl sledován obsah luteinu, ?-karotenu a celkových karotenoidů. Vzorky pocházely ze sklizní v roce 2009 a 2010, byly sklízeny ve 2-3 termínech, v intervalu 1-9 dní. Nalezený obsah luteinu se pohyboval mezi 2,179 a 5,195 mg/100g sušiny a byl v korelaci s obsahy ?-karotenu, celkových karotenoidů a s obsahem chlorofylu. Negativní korelace byla zjištěna ve vztahu ke stupni zralosti. V průběhu dozrávání obsah karotenoidů klesá, nejvyšší pokles, nalezený v rámci aplikovaných termínů, dosáhl téměř 30% původního obsahu luteinu. (cs)
- Carotenoids, mainly lutein, rank among the group of nutrients contained in peas. In 57 samples, representing 22 varieties or breeding materials of garden peas, lutein, ?-catotene and total carotenoids were determined. The samples originated from crops in 2009 and 2010, were harvested in 2-3 dates, in intervals 1-9 days. Lutein content fluctuated between 2,179 a 5,195 mg/100g DM and was in correlation with ?- carotene, total carotenoids and chlorophyll contents. Negative correlation between lutein content and tenderometric value was found. Content of carotenoids decreases during maturation. The highest decrease, within the applied intervals, reached almost 30 % of original lutein content. (en)
|
Title
| - Vliv zralosti na obsah karotenoidů v dřeňovém hrachu (Pisum sativum L. ssp. sativum var.modulare)
- Vliv zralosti na obsah karotenoidů v dřeňovém hrachu (Pisum sativum L. ssp. sativum var.modulare) (cs)
- Effect of maturity on carotenoid contents in garden pea (Pisum sativum L. ssp. sativum var.modulare) (en)
|
skos:prefLabel
| - Vliv zralosti na obsah karotenoidů v dřeňovém hrachu (Pisum sativum L. ssp. sativum var.modulare)
- Vliv zralosti na obsah karotenoidů v dřeňovém hrachu (Pisum sativum L. ssp. sativum var.modulare) (cs)
- Effect of maturity on carotenoid contents in garden pea (Pisum sativum L. ssp. sativum var.modulare) (en)
|
skos:notation
| - RIV/00027022:_____/09:00000232!RIV12-MSM-00027022
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/00027022:_____/09:00000232
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - lutein; peas; maturity (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...odStatuVydavatele
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| |
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...v/svazekPeriodika
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Dostálová, Radmila
- Horáček, Jiří
- Fiedlerová, Vlasta
- Holasová, Marie
|
issn
| |
number of pages
| |