About: Potravinářská aditiva – prospěšný pomocník nebo „nebezpečná chemie“?     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Industrial production of food requested the use of food additives. In the same time the application of food additives needs its regulation using clear rules to guarantee safety for consumers. For this reason two international organizations, World Health Organization and Food and Agriculture Organization, as early as in 1955 created joint committee, JECFA (Joint Expert Committee on Food Additives). Concept of ADI (Acceptable Daily Intake) was created based on the No Adverse Effect Level (NOAEL). ADI means the amount of additive equal to one tenth of NOAEL. In European Union EFSA (European Food Safety Authority) is responsible to supervise the use of food additives. E-codes are allocated after intricate and expensive approval procedure, warranting safety of the additive for consumer’s health. Food additives having E-codes are, under conditions specified by EFSA safe and consumer could use the food containing it with full reliance. (en)
  • Průmyslová výroba potravin si vyžádala používání potravinářských přídatných látek. Současně s tím bylo nutno používání těchto látek – aditiv – regulovat jasnými pravidly, aby nedocházelo k ohrožení spotřebitelů. Proto již v r. 1955 dvě mezinárodní organizace – FAO (Food and Agriculture Organization) a WHO (World Health Organization) vytvořili společný orgán – JECFA, který dohlížel na bezpečnost aditiv. Byl vytvořen koncept ADI (Acceptable Daily Intake, přijatelný denní příjem) určený jako setina množství, při kterém nedochází nepříznivému účinku (NOAEL – No Observed Adverse Effect Level). Z této hodnoty vychází schvalování potravinářských aditiv. V současné době na aditiva dohlíží EFSA (European Food Safety Authority, Evropský úřad pro bezpečnost potravin). Přidělení E-kódu („éčka“) předchází složité a nákladné schvalovací řízení, které zaručuje, že nebude povoleno aditivum, které by mohlo vést ke zdravotním obtížím. Při dodržení dávkování podle schvalovacího protokolu jsou tedy „éčka“ zcela nezávadná
  • Průmyslová výroba potravin si vyžádala používání potravinářských přídatných látek. Současně s tím bylo nutno používání těchto látek – aditiv – regulovat jasnými pravidly, aby nedocházelo k ohrožení spotřebitelů. Proto již v r. 1955 dvě mezinárodní organizace – FAO (Food and Agriculture Organization) a WHO (World Health Organization) vytvořili společný orgán – JECFA, který dohlížel na bezpečnost aditiv. Byl vytvořen koncept ADI (Acceptable Daily Intake, přijatelný denní příjem) určený jako setina množství, při kterém nedochází nepříznivému účinku (NOAEL – No Observed Adverse Effect Level). Z této hodnoty vychází schvalování potravinářských aditiv. V současné době na aditiva dohlíží EFSA (European Food Safety Authority, Evropský úřad pro bezpečnost potravin). Přidělení E-kódu („éčka“) předchází složité a nákladné schvalovací řízení, které zaručuje, že nebude povoleno aditivum, které by mohlo vést ke zdravotním obtížím. Při dodržení dávkování podle schvalovacího protokolu jsou tedy „éčka“ zcela nezávadná (cs)
Title
  • Potravinářská aditiva – prospěšný pomocník nebo „nebezpečná chemie“?
  • Potravinářská aditiva – prospěšný pomocník nebo „nebezpečná chemie“? (cs)
  • Food additives – beneficial adjutants or „dangerous chemistry „? (en)
skos:prefLabel
  • Potravinářská aditiva – prospěšný pomocník nebo „nebezpečná chemie“?
  • Potravinářská aditiva – prospěšný pomocník nebo „nebezpečná chemie“? (cs)
  • Food additives – beneficial adjutants or „dangerous chemistry „? (en)
skos:notation
  • RIV/00027022:_____/09:00000106!RIV10-MZE-00027022
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MZE0002702202)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 1
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 334829
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00027022:_____/09:00000106
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • food additives; EFSA; E-code; food safety (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [8E5A84695AFB]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Výživa a potraviny
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 65
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Kučera, Jiří
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 1211-846X
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software