Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Byla vyzkoušena příprava tempehu z hrachoru, hnědého hrachu a tmavých odrůd fazolí a cizrny. Byl připraven také tempeh ze směsí hrachoru s rýží, kukuřicí a ovsem. Na fermentaci byla použita startovací kultura Rhizopus oligosporus. Ve vzorcích tempehu bylo provedeno stanovení základních nutričních látek a porovnání s tradičním sojovým tempehem. V hrachorovém tempehu byl dále sledován obsah nebílkovinného dusíku, změny aminokyselin a ODAP (beta-N-oxalyl-L-alfa,beta-diaminopropionové kyseliny). Vzorky tempehu z netradičních luštěnin obsahovaly v porovnání se sojovým méně bílkovin a tuku. Během přípravy klesal obsah ??galaktosidů a nerozpustné vlákniny, rostl obsah nebílkovinných dusíkatých látek a vitaminu B2. Při fermentaci poklesl obsah kyseliny glutamové, asparagové a argininu. Obsah ODAP se snížil na 14-35% původní hodnoty.
- Byla vyzkoušena příprava tempehu z hrachoru, hnědého hrachu a tmavých odrůd fazolí a cizrny. Byl připraven také tempeh ze směsí hrachoru s rýží, kukuřicí a ovsem. Na fermentaci byla použita startovací kultura Rhizopus oligosporus. Ve vzorcích tempehu bylo provedeno stanovení základních nutričních látek a porovnání s tradičním sojovým tempehem. V hrachorovém tempehu byl dále sledován obsah nebílkovinného dusíku, změny aminokyselin a ODAP (beta-N-oxalyl-L-alfa,beta-diaminopropionové kyseliny). Vzorky tempehu z netradičních luštěnin obsahovaly v porovnání se sojovým méně bílkovin a tuku. Během přípravy klesal obsah ??galaktosidů a nerozpustné vlákniny, rostl obsah nebílkovinných dusíkatých látek a vitaminu B2. Při fermentaci poklesl obsah kyseliny glutamové, asparagové a argininu. Obsah ODAP se snížil na 14-35% původní hodnoty. (cs)
- The tempeh preparation from grass pea, pea, dark grain beans and chickpea was studied. Tempeh from the mixtures of grass pea with rice, corn and oat was also prepared. The starter culture of Rhizopus oligosporus was used for the fermentation. The determination of basic nutritional substances and comparison with traditional soybean tempeh were carried out in tempeh samples. The content of nonprotein nitrogen (NPN), amino acids and ODAP ( beta-N-oxalyl-L-alfa,beta-diaminopropionic acid) changes were followed in grass pea tempeh. The samples from nontraditional legumes contained less proteins and fat than the soybean tempeh. Insoluble fiber and ? galactosides content decreased during the preparation, the content of NPN and riboflavine increased. The level of glutamic acid, aspartic acid and arginine decreased during the fermentation. ODAP content dropped to 14-35% of original value. (en)
|
Title
| - Využití netradičních luštěnin na přípravu tempehu
- The nontraditional legumes application in tempeh preparation (en)
- Využití netradičních luštěnin na přípravu tempehu (cs)
|
skos:prefLabel
| - Využití netradičních luštěnin na přípravu tempehu
- The nontraditional legumes application in tempeh preparation (en)
- Využití netradičních luštěnin na přípravu tempehu (cs)
|
skos:notation
| - RIV/00027022:_____/09:00000042!RIV10-MZE-00027022
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| - P(QG60130), Z(MSM2629608001), Z(MZE0002702202)
|
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/00027022:_____/09:00000042
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - legumes; grass pea; tempeh; nutritional evaluation; ODAP (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...odStatuVydavatele
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| |
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...v/svazekPeriodika
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Prokeš, Josef
- Winterová, Renata
- Gabrovská, Dana
- Rysová, Jana
- Vymyslický, Tomáš
|
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
issn
| |
number of pages
| |