About: VLIV VYSOKÉHO TLAKU NA MIKROFLÓRU NAKLÍČENÝCH LUŠTĚNIN     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Legumes are very valuable food but its consumation in Europe is very low. In Czech republic there was in 2004 onky 2,1 kg per habitant per year. (en)
  • Luštěniny jsou z výživového hlediska velmi hodnotnou potravinou, přesto jejich spotřeba je ve většině evropských zemí velmi nízká. V ČR byla v roce 2004 2,1 kg/obyvatele/rok. Hlavními důvody nízké potřeby luštěnin jsou nepříliš atraktivní senzorické vlastnosti a trávicí potíže (nadýmání) po jejich konzumaci. Trávicí problémy jsou hlavně způsobeny přítomností nestravitelných oligosacharidů (?-galaktosidů). Jejich obsah se dá velice efektivně snížit klíčením, ale během klíčení se výrazně zvyšuje počet mikroorganizmů. V literatuře je popsána řada alimentárních onemocnění způsobených konzumací naklíčených luštěnin. V našich experimentech jsme studovali možnost použití ošetření vysokým tlakem k prodloužení skladovatelnosti čtyř druhů naklíčených luštěnin – hrachu (Pisum sativum L.), cizrny (Cicer arietinum L.), čočky (Lens culinaris MEDIK) a fazolí mungo (Vigna radiata (L.) WILCZEK). Celkový počet mikroorganizmů se u tři dny klíčeného hrachu snížil ze 2.4x10^6 CFU/g na méně než 10, u dvou dnů klíčené cizrn
  • Luštěniny jsou z výživového hlediska velmi hodnotnou potravinou, přesto jejich spotřeba je ve většině evropských zemí velmi nízká. V ČR byla v roce 2004 2,1 kg/obyvatele/rok. Hlavními důvody nízké potřeby luštěnin jsou nepříliš atraktivní senzorické vlastnosti a trávicí potíže (nadýmání) po jejich konzumaci. Trávicí problémy jsou hlavně způsobeny přítomností nestravitelných oligosacharidů (?-galaktosidů). Jejich obsah se dá velice efektivně snížit klíčením, ale během klíčení se výrazně zvyšuje počet mikroorganizmů. V literatuře je popsána řada alimentárních onemocnění způsobených konzumací naklíčených luštěnin. V našich experimentech jsme studovali možnost použití ošetření vysokým tlakem k prodloužení skladovatelnosti čtyř druhů naklíčených luštěnin – hrachu (Pisum sativum L.), cizrny (Cicer arietinum L.), čočky (Lens culinaris MEDIK) a fazolí mungo (Vigna radiata (L.) WILCZEK). Celkový počet mikroorganizmů se u tři dny klíčeného hrachu snížil ze 2.4x10^6 CFU/g na méně než 10, u dvou dnů klíčené cizrn (cs)
Title
  • VLIV VYSOKÉHO TLAKU NA MIKROFLÓRU NAKLÍČENÝCH LUŠTĚNIN
  • Influence of high pressure treatment on microbial flora of germinated legumes (en)
  • VLIV VYSOKÉHO TLAKU NA MIKROFLÓRU NAKLÍČENÝCH LUŠTĚNIN (cs)
skos:prefLabel
  • VLIV VYSOKÉHO TLAKU NA MIKROFLÓRU NAKLÍČENÝCH LUŠTĚNIN
  • Influence of high pressure treatment on microbial flora of germinated legumes (en)
  • VLIV VYSOKÉHO TLAKU NA MIKROFLÓRU NAKLÍČENÝCH LUŠTĚNIN (cs)
skos:notation
  • RIV/00027022:_____/07:8P008217!RIV08-MZE-00027022
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 1;4
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QF3287)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 458867
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00027022:_____/07:8P008217
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • legumes; high pressure; microorganisms (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [3AC5FCBAE5B5]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Skalský Dvůr
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • XXXVIII. symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin CD-ROM
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Dostálová, J.
  • Houška, Milan
  • Strohalm, Jan
  • Kadlec, P.
  • Culková, J.
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
issn
  • 1802-1433
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • VÚPP
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software