Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Legumes are very valuable food but its consumation in Europe is very low. In Czech republic there was in 2004 onky 2,1 kg per habitant per year. (en)
- Luštěniny jsou z výživového hlediska velmi hodnotnou potravinou, přesto jejich spotřeba je ve většině evropských zemí velmi nízká. V ČR byla v roce 2004 2,1 kg/obyvatele/rok. Hlavními důvody nízké potřeby luštěnin jsou nepříliš atraktivní senzorické vlastnosti a trávicí potíže (nadýmání) po jejich konzumaci. Trávicí problémy jsou hlavně způsobeny přítomností nestravitelných oligosacharidů (?-galaktosidů). Jejich obsah se dá velice efektivně snížit klíčením, ale během klíčení se výrazně zvyšuje počet mikroorganizmů. V literatuře je popsána řada alimentárních onemocnění způsobených konzumací naklíčených luštěnin. V našich experimentech jsme studovali možnost použití ošetření vysokým tlakem k prodloužení skladovatelnosti čtyř druhů naklíčených luštěnin – hrachu (Pisum sativum L.), cizrny (Cicer arietinum L.), čočky (Lens culinaris MEDIK) a fazolí mungo (Vigna radiata (L.) WILCZEK). Celkový počet mikroorganizmů se u tři dny klíčeného hrachu snížil ze 2.4x10^6 CFU/g na méně než 10, u dvou dnů klíčené cizrn
- Luštěniny jsou z výživového hlediska velmi hodnotnou potravinou, přesto jejich spotřeba je ve většině evropských zemí velmi nízká. V ČR byla v roce 2004 2,1 kg/obyvatele/rok. Hlavními důvody nízké potřeby luštěnin jsou nepříliš atraktivní senzorické vlastnosti a trávicí potíže (nadýmání) po jejich konzumaci. Trávicí problémy jsou hlavně způsobeny přítomností nestravitelných oligosacharidů (?-galaktosidů). Jejich obsah se dá velice efektivně snížit klíčením, ale během klíčení se výrazně zvyšuje počet mikroorganizmů. V literatuře je popsána řada alimentárních onemocnění způsobených konzumací naklíčených luštěnin. V našich experimentech jsme studovali možnost použití ošetření vysokým tlakem k prodloužení skladovatelnosti čtyř druhů naklíčených luštěnin – hrachu (Pisum sativum L.), cizrny (Cicer arietinum L.), čočky (Lens culinaris MEDIK) a fazolí mungo (Vigna radiata (L.) WILCZEK). Celkový počet mikroorganizmů se u tři dny klíčeného hrachu snížil ze 2.4x10^6 CFU/g na méně než 10, u dvou dnů klíčené cizrn (cs)
|
Title
| - VLIV VYSOKÉHO TLAKU NA MIKROFLÓRU NAKLÍČENÝCH LUŠTĚNIN
- Influence of high pressure treatment on microbial flora of germinated legumes (en)
- VLIV VYSOKÉHO TLAKU NA MIKROFLÓRU NAKLÍČENÝCH LUŠTĚNIN (cs)
|
skos:prefLabel
| - VLIV VYSOKÉHO TLAKU NA MIKROFLÓRU NAKLÍČENÝCH LUŠTĚNIN
- Influence of high pressure treatment on microbial flora of germinated legumes (en)
- VLIV VYSOKÉHO TLAKU NA MIKROFLÓRU NAKLÍČENÝCH LUŠTĚNIN (cs)
|
skos:notation
| - RIV/00027022:_____/07:8P008217!RIV08-MZE-00027022
|
http://linked.open.../vavai/riv/strany
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/00027022:_____/07:8P008217
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - legumes; high pressure; microorganisms (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - XXXVIII. symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin CD-ROM
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Dostálová, J.
- Houška, Milan
- Strohalm, Jan
- Kadlec, P.
- Culková, J.
|
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
| |
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
| |
issn
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| |