Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Pohanka obsahuje poměrně malé množství ?-glukanů, ale přes to je zde možnost budou mít určitou biologickou aktivitu a mohly by být použity společně s probiotiky jako synbiotika. Postupnou extrakcí pohankové mouky jsme získali extrakty obsahující minimum škrobu, zvýšený obsah beta-glukanů a proteiny. Tyto izoláty prokázaly značnou biologickou aktivitu zejména vůči testovaným kmenům Enterococcus faecium. Ostatní testované kmeny rodu Lactobacillus a Bifidobacterium reagovaly pozitivně v závislosti na kmenu. Aby se otestoval vliv povrchově aktivních látek na pohankové extrakty, byla naměřena závislost rozpustnosti zmíněných extraktů na pH. Zajímavým výsledkem je ovlivnění křivky při titraci za přítomnosti žlučových kyselin, což potvrzuje předpokládanou interakci extraktů s těmito látkami. Tím se potvrzuje jeden z parametrů určujících pohankové extrakty jako perspektivní prebiotikum a umožňují odvodit konstrukci synbiotika.
- Pohanka obsahuje poměrně malé množství ?-glukanů, ale přes to je zde možnost budou mít určitou biologickou aktivitu a mohly by být použity společně s probiotiky jako synbiotika. Postupnou extrakcí pohankové mouky jsme získali extrakty obsahující minimum škrobu, zvýšený obsah beta-glukanů a proteiny. Tyto izoláty prokázaly značnou biologickou aktivitu zejména vůči testovaným kmenům Enterococcus faecium. Ostatní testované kmeny rodu Lactobacillus a Bifidobacterium reagovaly pozitivně v závislosti na kmenu. Aby se otestoval vliv povrchově aktivních látek na pohankové extrakty, byla naměřena závislost rozpustnosti zmíněných extraktů na pH. Zajímavým výsledkem je ovlivnění křivky při titraci za přítomnosti žlučových kyselin, což potvrzuje předpokládanou interakci extraktů s těmito látkami. Tím se potvrzuje jeden z parametrů určujících pohankové extrakty jako perspektivní prebiotikum a umožňují odvodit konstrukci synbiotika. (cs)
- Buckwheat contains relatively low amount of beta-glucans, but here is chance to biological activity of extracts and may be used with probiotics as a synbiotic. Starch free extracts we prepared by sequential extraction and they have increased content of beta-glucans and proteins. These isolates have considerable biological activity especially toward Enterococcus faecium. Positive reaction of other tested Lactobacillus a Bifidobacterium strains depends on individuality of strains. Influence of the surfactants on the extracts was tested as influence to the solubility measured under different pH. Interesting results were shown with bile acids, because it confirms interaction between extracts and bile acids. This phenomenon is in compliance with parameters for prebiotics and open chance to construct synbiotic. (en)
|
Title
| - Pohankové extrakty jako prebiotika a jejich rozpustnost
- Buckwheat extracts as prebiotics and their solubility (en)
- Pohankové extrakty jako prebiotika a jejich rozpustnost (cs)
|
skos:prefLabel
| - Pohankové extrakty jako prebiotika a jejich rozpustnost
- Buckwheat extracts as prebiotics and their solubility (en)
- Pohankové extrakty jako prebiotika a jejich rozpustnost (cs)
|
skos:notation
| - RIV/00027022:_____/06:E0004500!RIV07-MZE-00027022
|
http://linked.open.../vavai/riv/strany
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/00027022:_____/06:E0004500
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - buckwheat, buckwheat extracts, probiotics (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Sborník příspěvků XXXVII. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Erban, Vladimír
- Komárková, Eliška
|
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
| |
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
| |
issn
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| |