About: Pohankové extrakty jako prebiotika a jejich rozpustnost     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Pohanka obsahuje poměrně malé množství ?-glukanů, ale přes to je zde možnost budou mít určitou biologickou aktivitu a mohly by být použity společně s probiotiky jako synbiotika. Postupnou extrakcí pohankové mouky jsme získali extrakty obsahující minimum škrobu, zvýšený obsah beta-glukanů a proteiny. Tyto izoláty prokázaly značnou biologickou aktivitu zejména vůči testovaným kmenům Enterococcus faecium. Ostatní testované kmeny rodu Lactobacillus a Bifidobacterium reagovaly pozitivně v závislosti na kmenu. Aby se otestoval vliv povrchově aktivních látek na pohankové extrakty, byla naměřena závislost rozpustnosti zmíněných extraktů na pH. Zajímavým výsledkem je ovlivnění křivky při titraci za přítomnosti žlučových kyselin, což potvrzuje předpokládanou interakci extraktů s těmito látkami. Tím se potvrzuje jeden z parametrů určujících pohankové extrakty jako perspektivní prebiotikum a umožňují odvodit konstrukci synbiotika.
  • Pohanka obsahuje poměrně malé množství ?-glukanů, ale přes to je zde možnost budou mít určitou biologickou aktivitu a mohly by být použity společně s probiotiky jako synbiotika. Postupnou extrakcí pohankové mouky jsme získali extrakty obsahující minimum škrobu, zvýšený obsah beta-glukanů a proteiny. Tyto izoláty prokázaly značnou biologickou aktivitu zejména vůči testovaným kmenům Enterococcus faecium. Ostatní testované kmeny rodu Lactobacillus a Bifidobacterium reagovaly pozitivně v závislosti na kmenu. Aby se otestoval vliv povrchově aktivních látek na pohankové extrakty, byla naměřena závislost rozpustnosti zmíněných extraktů na pH. Zajímavým výsledkem je ovlivnění křivky při titraci za přítomnosti žlučových kyselin, což potvrzuje předpokládanou interakci extraktů s těmito látkami. Tím se potvrzuje jeden z parametrů určujících pohankové extrakty jako perspektivní prebiotikum a umožňují odvodit konstrukci synbiotika. (cs)
  • Buckwheat contains relatively low amount of beta-glucans, but here is chance to biological activity of extracts and may be used with probiotics as a synbiotic. Starch free extracts we prepared by sequential extraction and they have increased content of beta-glucans and proteins. These isolates have considerable biological activity especially toward Enterococcus faecium. Positive reaction of other tested Lactobacillus a Bifidobacterium strains depends on individuality of strains. Influence of the surfactants on the extracts was tested as influence to the solubility measured under different pH. Interesting results were shown with bile acids, because it confirms interaction between extracts and bile acids. This phenomenon is in compliance with parameters for prebiotics and open chance to construct synbiotic. (en)
Title
  • Pohankové extrakty jako prebiotika a jejich rozpustnost
  • Buckwheat extracts as prebiotics and their solubility (en)
  • Pohankové extrakty jako prebiotika a jejich rozpustnost (cs)
skos:prefLabel
  • Pohankové extrakty jako prebiotika a jejich rozpustnost
  • Buckwheat extracts as prebiotics and their solubility (en)
  • Pohankové extrakty jako prebiotika a jejich rozpustnost (cs)
skos:notation
  • RIV/00027022:_____/06:E0004500!RIV07-MZE-00027022
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 105-108
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QF3291)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 492569
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00027022:_____/06:E0004500
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • buckwheat, buckwheat extracts, probiotics (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [BEAE5AD85CB7]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Skalský Dvůr
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Sborník příspěvků XXXVII. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Erban, Vladimír
  • Komárková, Eliška
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
issn
  • 1802-1433
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • VÚPP ČSCH
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software