About: Využití pohankové natě jako přírodního zdroje rutinu     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Prokázané účinky rutinu na stabilizaci cévní stěny, snížení krevního tlaku, prevenci aterosklerózy a léčbu oběhových problémů podporují účelnost příjmu rutinu ve formě doplňků stravy a funkčních potravin. Nejbohatším zdrojem rutinu v našich podmínkách je pohanka setá (Fagopyrum esculentum Moench), zejména její listová a květová část. Byla zjištěna dobrá tabletovatelnost sušené pohankové natě, výhodná pro výrobu doplňků stravy, také v kombinaci s dalšími nutričně cennými látkami. Obsah rutinu v pohance závisí na řadě faktorů, (odrůda, klima, způsob sklizně a skladování, posklizňové úpravy, vývojová fáze a použitá část rostliny). Obsah rutinu v produktu tedy lze zvýšit výběrem podmínek. V tomto rámci byl sledován vliv posklizňových úprav na obsah rutinu v pohance seté. Dalším způsobem využití sušené pohankové natě byla realizace ethanolové kvasničné biotechnologie s přeměnou ethanolu v extraktech pohankové natě pomocí ethanolové kultury Torulopsis ethanolitolerans na kvasničnou biomasu.
  • Prokázané účinky rutinu na stabilizaci cévní stěny, snížení krevního tlaku, prevenci aterosklerózy a léčbu oběhových problémů podporují účelnost příjmu rutinu ve formě doplňků stravy a funkčních potravin. Nejbohatším zdrojem rutinu v našich podmínkách je pohanka setá (Fagopyrum esculentum Moench), zejména její listová a květová část. Byla zjištěna dobrá tabletovatelnost sušené pohankové natě, výhodná pro výrobu doplňků stravy, také v kombinaci s dalšími nutričně cennými látkami. Obsah rutinu v pohance závisí na řadě faktorů, (odrůda, klima, způsob sklizně a skladování, posklizňové úpravy, vývojová fáze a použitá část rostliny). Obsah rutinu v produktu tedy lze zvýšit výběrem podmínek. V tomto rámci byl sledován vliv posklizňových úprav na obsah rutinu v pohance seté. Dalším způsobem využití sušené pohankové natě byla realizace ethanolové kvasničné biotechnologie s přeměnou ethanolu v extraktech pohankové natě pomocí ethanolové kultury Torulopsis ethanolitolerans na kvasničnou biomasu. (cs)
  • The buckwheat (Fagopyrum esculentum Moench), especially the leave and flower´s parts, is the best rutin source in our conditions. The tablets preparation from dried leaves is very easy and this fact enables the food supplements production also in combination with other nutritive valuable substances. Rutin content in buckwheat depends on several factors – variety, climatic conditions, harvesting and storage conditions and according the plant parts. The rutine content in final produkt is therefore enhanced by suitable conditions selection. For the effective utilization of dried buckwheat leaves the influence of the postharvesting treatment on the rutine content was examined. Another way of buckwheat leaves utilization was the transformation of ethanol in buckwheat leaves extracts in yeast biomass using the Torulopsis etanolitolerans culture. (en)
Title
  • Využití pohankové natě jako přírodního zdroje rutinu
  • Využití pohankové natě jako přírodního zdroje rutinu (cs)
  • Use of buckwheat leaves as a natural source of rutine (en)
skos:prefLabel
  • Využití pohankové natě jako přírodního zdroje rutinu
  • Využití pohankové natě jako přírodního zdroje rutinu (cs)
  • Use of buckwheat leaves as a natural source of rutine (en)
skos:notation
  • RIV/00027022:_____/06:#0000017!RIV07-MZE-00027022
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 100;104
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QF3291), Z(MZE0002702201)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 508075
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00027022:_____/06:#0000017
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • rutine, buckwheat (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [75FE09495126]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Skalský Dvůr
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Sborník příspěvků XXXVII. symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Paulíčková, Ivana
  • Adámek, Lubomír
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 1802-1433
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • VÚPP
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software