About: Pohankové extrakty jako prebiotika a jejich rozpustnost     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Pohanka obsahuje poměrně malé množství beta-glukanů, ale přes to existuje možnost, že budou mít určitou biologickou aktivitu a mohly by být použity společně s probiotiky jako synbiotika. Postupnou extrakcí pohankové mouky byly získány extrakty obsahující minimum škrobu, zvýšený obsah beta-glukanů a proteinů. U těchto izolátů byla prokázaná značná biologická aktivita zejména vůči testovaným kmenům Enterococcus faecium. Ostatní testované kmeny rodu Lactobacillus a Bifidobacterium reagovaly pozitivně v závislosti na kmenu. Aby se otestoval vliv povrchově aktivních látek na pohankové extrakty, byla naměřena závislost rozpustnosti zmíněných extraktů na pH. Zajímavým výsledkem je ovlivnění křivky při titraci za přítomnosti žlučových kyselin, což potvrzuje předpokládanou interakci extraktů s těmito látkami. Tím se potvrzuje jeden z parametrů, který určuje pohankové extrakty jako perspektivní prebiotikum a umožňuje navrhnout konstrukci synbiotika.
  • Pohanka obsahuje poměrně malé množství beta-glukanů, ale přes to existuje možnost, že budou mít určitou biologickou aktivitu a mohly by být použity společně s probiotiky jako synbiotika. Postupnou extrakcí pohankové mouky byly získány extrakty obsahující minimum škrobu, zvýšený obsah beta-glukanů a proteinů. U těchto izolátů byla prokázaná značná biologická aktivita zejména vůči testovaným kmenům Enterococcus faecium. Ostatní testované kmeny rodu Lactobacillus a Bifidobacterium reagovaly pozitivně v závislosti na kmenu. Aby se otestoval vliv povrchově aktivních látek na pohankové extrakty, byla naměřena závislost rozpustnosti zmíněných extraktů na pH. Zajímavým výsledkem je ovlivnění křivky při titraci za přítomnosti žlučových kyselin, což potvrzuje předpokládanou interakci extraktů s těmito látkami. Tím se potvrzuje jeden z parametrů, který určuje pohankové extrakty jako perspektivní prebiotikum a umožňuje navrhnout konstrukci synbiotika. (cs)
  • Buckwheat contains relative small amounts of beta-glucans, but despite of that the possibility of certain biological activity exists for it utilisation together with some probiotics as synbiotics. Buckwheat flour was extracted and extracts with minimum starch content and increased content of beta-glucans and proteins were obtained. These isolates showed relative high biological activity especially against the strains Enterococcus faecium. Reaction of other tested strains Lactobacillus and Bifidobacterium was positive in the strain dependence. The influence of surface active components compounds on the buckwheat extracts was tested by the solubility of extracts changes depending on pH. Interesting result is the change of titration curves in the presence of the bile acids, which confirms the assumed interaction of extracts with these substances. This is one of parameters for determining the buckwheat extract as perspective prebiotic and its utilization for synbiotic construction. (en)
Title
  • Pohankové extrakty jako prebiotika a jejich rozpustnost
  • Buckwheat extracts as prebiotics and their solubility (en)
  • Pohankové extrakty jako prebiotika a jejich rozpustnost (cs)
skos:prefLabel
  • Pohankové extrakty jako prebiotika a jejich rozpustnost
  • Buckwheat extracts as prebiotics and their solubility (en)
  • Pohankové extrakty jako prebiotika a jejich rozpustnost (cs)
skos:notation
  • RIV/00027022:_____/06:#0000009!RIV07-MZE-00027022
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 105;107
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MZE0002702201)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 492568
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00027022:_____/06:#0000009
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • prebiotics, probiotics, synbiotics, solubility, bile acid, buckwheat (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [114349A2F0E0]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Skalský Dvůr
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Sborník příspěvků XXXVII. symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin, Skalský Dvůr, 29.-31.5.2006
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Erban, Vladimír
  • Komárková, Eliška
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 1802-1433
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Výzkumný ústav potravinářský Praha
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 77 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software