Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Pohanka obsahuje poměrně malé množství beta-glukanů, ale přes to existuje možnost, že budou mít určitou biologickou aktivitu a mohly by být použity společně s probiotiky jako synbiotika. Postupnou extrakcí pohankové mouky byly získány extrakty obsahující minimum škrobu, zvýšený obsah beta-glukanů a proteinů. U těchto izolátů byla prokázaná značná biologická aktivita zejména vůči testovaným kmenům Enterococcus faecium. Ostatní testované kmeny rodu Lactobacillus a Bifidobacterium reagovaly pozitivně v závislosti na kmenu. Aby se otestoval vliv povrchově aktivních látek na pohankové extrakty, byla naměřena závislost rozpustnosti zmíněných extraktů na pH. Zajímavým výsledkem je ovlivnění křivky při titraci za přítomnosti žlučových kyselin, což potvrzuje předpokládanou interakci extraktů s těmito látkami. Tím se potvrzuje jeden z parametrů, který určuje pohankové extrakty jako perspektivní prebiotikum a umožňuje navrhnout konstrukci synbiotika.
- Pohanka obsahuje poměrně malé množství beta-glukanů, ale přes to existuje možnost, že budou mít určitou biologickou aktivitu a mohly by být použity společně s probiotiky jako synbiotika. Postupnou extrakcí pohankové mouky byly získány extrakty obsahující minimum škrobu, zvýšený obsah beta-glukanů a proteinů. U těchto izolátů byla prokázaná značná biologická aktivita zejména vůči testovaným kmenům Enterococcus faecium. Ostatní testované kmeny rodu Lactobacillus a Bifidobacterium reagovaly pozitivně v závislosti na kmenu. Aby se otestoval vliv povrchově aktivních látek na pohankové extrakty, byla naměřena závislost rozpustnosti zmíněných extraktů na pH. Zajímavým výsledkem je ovlivnění křivky při titraci za přítomnosti žlučových kyselin, což potvrzuje předpokládanou interakci extraktů s těmito látkami. Tím se potvrzuje jeden z parametrů, který určuje pohankové extrakty jako perspektivní prebiotikum a umožňuje navrhnout konstrukci synbiotika. (cs)
- Buckwheat contains relative small amounts of beta-glucans, but despite of that the possibility of certain biological activity exists for it utilisation together with some probiotics as synbiotics. Buckwheat flour was extracted and extracts with minimum starch content and increased content of beta-glucans and proteins were obtained. These isolates showed relative high biological activity especially against the strains Enterococcus faecium. Reaction of other tested strains Lactobacillus and Bifidobacterium was positive in the strain dependence. The influence of surface active components compounds on the buckwheat extracts was tested by the solubility of extracts changes depending on pH. Interesting result is the change of titration curves in the presence of the bile acids, which confirms the assumed interaction of extracts with these substances. This is one of parameters for determining the buckwheat extract as perspective prebiotic and its utilization for synbiotic construction. (en)
|
Title
| - Pohankové extrakty jako prebiotika a jejich rozpustnost
- Buckwheat extracts as prebiotics and their solubility (en)
- Pohankové extrakty jako prebiotika a jejich rozpustnost (cs)
|
skos:prefLabel
| - Pohankové extrakty jako prebiotika a jejich rozpustnost
- Buckwheat extracts as prebiotics and their solubility (en)
- Pohankové extrakty jako prebiotika a jejich rozpustnost (cs)
|
skos:notation
| - RIV/00027022:_____/06:#0000009!RIV07-MZE-00027022
|
http://linked.open.../vavai/riv/strany
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/00027022:_____/06:#0000009
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - prebiotics, probiotics, synbiotics, solubility, bile acid, buckwheat (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Sborník příspěvků XXXVII. symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin, Skalský Dvůr, 29.-31.5.2006
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Erban, Vladimír
- Komárková, Eliška
|
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
| |
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
| |
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
issn
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| - Výzkumný ústav potravinářský Praha
|