Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Epidemiologic evidence, that fruits and vegetables have anticarcinogenic effect. (en)
- Dosud získané epidemiologické důkazy jsou dostačující pro tvrzení, že ovoce a zelenina mají antikancerogenní účinky. Prospěšné zdravotní účinky zeleniny čeledi Brassiceae se přisuzují přítomnosti isothiokyanátů, které indukují detoxikační enzymy II. fáze, např. glutathion transferázu, epoxid hydrolázu, glukuronyltransferázu a další. U brokolice jako typického představitele této čeledi je touto zdraví prospěšnou látkou sulforafan vznikající z glukosinolátu glukorafaninu působením enzymu myrosinázy. V rámci projektu vývoje a využití ovocno-zeleninových šťáv bylo nutno vyvinout spolehlivou a robustní metodu pro stanovení obsahu sulforafanu v brokolici a ve směsných ovocno-zeleninových šťávách. Předmětem této práce bylo prostudování hlavních parametrů ovlivňujících obsah sulforafanu, jako npř. způsob uchování suroviny (mražená brokolice vs chlazená), dále vliv pH, filtrace připravené brokolicové šťávy, vliv doby skladování a závěrem vliv tlakování. Z výsledků vyplynulo, že je vhodnější použít chlazenou br
- Dosud získané epidemiologické důkazy jsou dostačující pro tvrzení, že ovoce a zelenina mají antikancerogenní účinky. Prospěšné zdravotní účinky zeleniny čeledi Brassiceae se přisuzují přítomnosti isothiokyanátů, které indukují detoxikační enzymy II. fáze, např. glutathion transferázu, epoxid hydrolázu, glukuronyltransferázu a další. U brokolice jako typického představitele této čeledi je touto zdraví prospěšnou látkou sulforafan vznikající z glukosinolátu glukorafaninu působením enzymu myrosinázy. V rámci projektu vývoje a využití ovocno-zeleninových šťáv bylo nutno vyvinout spolehlivou a robustní metodu pro stanovení obsahu sulforafanu v brokolici a ve směsných ovocno-zeleninových šťávách. Předmětem této práce bylo prostudování hlavních parametrů ovlivňujících obsah sulforafanu, jako npř. způsob uchování suroviny (mražená brokolice vs chlazená), dále vliv pH, filtrace připravené brokolicové šťávy, vliv doby skladování a závěrem vliv tlakování. Z výsledků vyplynulo, že je vhodnější použít chlazenou br (cs)
|
Title
| - Vliv zpracování a konzervace na obsah sulforafanu v brokolici a v ovocno-brokolicové šťávě
- Vliv zpracování a konzervace na obsah sulforafanu v brokolici a v ovocno-brokolicové šťávě (cs)
- Influence of treatment and preservation on sulforaphane content in broccoli and fruit-broccoli juice (en)
|
skos:prefLabel
| - Vliv zpracování a konzervace na obsah sulforafanu v brokolici a v ovocno-brokolicové šťávě
- Vliv zpracování a konzervace na obsah sulforafanu v brokolici a v ovocno-brokolicové šťávě (cs)
- Influence of treatment and preservation on sulforaphane content in broccoli and fruit-broccoli juice (en)
|
skos:notation
| - RIV/00027022:_____/05:8P007909!RIV08-MZE-00027022
|
http://linked.open.../vavai/riv/strany
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/00027022:_____/05:8P007909
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - influence of preservation; sulforaphane; broccoli; fruit-broccoli juice (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
| - Skalský Dvůr u Bystřice nad Pernštejnem
|
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - XXXVI. symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Houška, Milan
- Lefnerová, D.
- Strohalm, Jan
- Totušek, J.
- Loučková, K.
- Tříska, J.
- Vrchotová, N.
- Gřesová, P.
|
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
| |
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| |
https://schema.org/isbn
| |