Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Utilization of high pressure treatment for preservation of germinated legumes. Consumation of legumes is very low in Czech Republic. (en)
- Luštěniny jsou z hlediska výživového velmi hodnotnou potravinou. Jejich spotřeba je však v České republice velmi nízká, v roce 2003 byla 2,1 kg/osobu/den. Důvodem nízké spotřeby jsou především trávicí potíže po konzumaci luštěnin. Obsah nestravitelných oligosacharidů (?-galaktosidů), které jsou hlavním důvodem trávicích potíží lze velmi účinně (až na 20 % původní hodnoty) snížit klíčením. Při klíčení však velmi výrazně narůstá počet mikroorganizmů a v literatuře je popsána řada alimentárních onemocnění jejichž důvodem byla konzumace naklíčených luštěnin. V našich experimentech jsme studovali možnost využití ošetření vysokým tlakem ke zvýšení údržnosti naklíčených semen hrachu, cizrny beraní a čočky. Při ošetření vysokým tlakem 500 MPa po dobu 10 minut se výrazně snížil celkový počet mikroorganizmů (CPM) – u tři dny klíčeného hrachu z 2,4.106 na < 10, u dva dny klíčené cizrny beraní z 1,6.105 na < 10 a u tři dny klíčené čočky z 3,4.107 na < 10. Během 21 dnů skladování naklíčených semen při teplotě 4 –
- Luštěniny jsou z hlediska výživového velmi hodnotnou potravinou. Jejich spotřeba je však v České republice velmi nízká, v roce 2003 byla 2,1 kg/osobu/den. Důvodem nízké spotřeby jsou především trávicí potíže po konzumaci luštěnin. Obsah nestravitelných oligosacharidů (?-galaktosidů), které jsou hlavním důvodem trávicích potíží lze velmi účinně (až na 20 % původní hodnoty) snížit klíčením. Při klíčení však velmi výrazně narůstá počet mikroorganizmů a v literatuře je popsána řada alimentárních onemocnění jejichž důvodem byla konzumace naklíčených luštěnin. V našich experimentech jsme studovali možnost využití ošetření vysokým tlakem ke zvýšení údržnosti naklíčených semen hrachu, cizrny beraní a čočky. Při ošetření vysokým tlakem 500 MPa po dobu 10 minut se výrazně snížil celkový počet mikroorganizmů (CPM) – u tři dny klíčeného hrachu z 2,4.106 na < 10, u dva dny klíčené cizrny beraní z 1,6.105 na < 10 a u tři dny klíčené čočky z 3,4.107 na < 10. Během 21 dnů skladování naklíčených semen při teplotě 4 – (cs)
|
Title
| - Využití ošetření vysokým tlakem při konzervaci naklíčených luštěnin
- Využití ošetření vysokým tlakem při konzervaci naklíčených luštěnin (cs)
- Utilization of high pressure treatment for preservation of germinated legumes (en)
|
skos:prefLabel
| - Využití ošetření vysokým tlakem při konzervaci naklíčených luštěnin
- Využití ošetření vysokým tlakem při konzervaci naklíčených luštěnin (cs)
- Utilization of high pressure treatment for preservation of germinated legumes (en)
|
skos:notation
| - RIV/00027022:_____/05:8P007896!RIV08-MZE-00027022
|
http://linked.open.../vavai/riv/strany
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| - P(QF3287), Z(MSM 223300004)
|
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/00027022:_____/05:8P007896
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - high pressure; preservation; germinated legumes (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
| - Skalský Dvůr u Bystřice nad Pernštejnem
|
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - XXXVI. symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Dostálová, J.
- Houška, Milan
- Strohalm, Jan
- Kadlec, P.
- Zátopková, M.
- Culková, J.
|
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
| |
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
| |
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| |
https://schema.org/isbn
| |